Agape 2024De Pastoraatgroep van de St. Jankerk/Geloofsgemeenschap Zuid nodigt u van harte uit voor de Agapè-maaltijd op donderdag 28 maart om 18.00 uur in de parochiezaal van de St. Jankerk.

Agapè is een Grieks woord. Het betekent zoveel als belangeloze liefde, gericht op de ander en datgene waaraan de ander behoefte heeft. De eerste christenen kwamen regelmatig thuis bij elkaar. Zij brachten eten en drinken mee, naar de gewoonte van het land was dat brood en wijn, druivensap en wellicht andere spijzen: producten gemaakt van het goede van de aarde. De Agapèmaaltijd wordt vaak omschreven als een liefdesmaal of een maaltijd onder vrienden, die gezamenlijk wordt gebruikt, waarin de onderlinge verbondenheid in Christus tot uiting komt.

Geleidelijk is de oorspronkelijke Agapèmaaltijd verdwenen en gingen we Eucharistie vieren, waarin we het lijden, sterven en de verrijzenis van onze Heer gingen gedenken en waar we ons Zijn woorden in herinnering brengen ‘Blijf dit doen om mij te gedenken’.
Tegen deze achtergrond is het eigenlijk voor de hand liggend, dat de Agapè een onderdeel kan zijn van een andersoortige viering op Witte Donderdag, nu we de instelling van de Eucharistie alleen in Eucharistievieringen kunnen gedenken, voorgegaan door een priester. Als teken van onderlinge verbondenheid en om de dienstbaarheid van Jezus te gedenken. De meester, die knecht werd. De Agapèviering is een teken van onze verbondenheid met Christus en met elkaar en met hen die het in deze wereld moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. We delen dus op andere wijze brood en druivensap, gemaakt van het goede van de aarde. Symbolen, die ons zo vertrouwd zijn!

U dient zich voor deze maaltijd wel aan te melden, uiterlijk woensdag 27 maart. Dat kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij het secretariaat van St. Jan: 053-432 44 87 (op maandag tussen 9 en 11.30 uur of donderdag tussen 9.30 en 11.30 uur) of bij één van de leden van de pastoraatgroep: Tiny Hannink, José Heitbrink of Annelies Tenbergen (053-4768667).