NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 18 augustus 2021

 

Haaksbergen: Door-de-weekse viering verhuist van Lourdeszaal naar Pancratiuskerk

Op woensdag 25 augustus is de laatste viering in de Lourdeszaal. De eerstvolgende door de weekse viering  zal zijn op woensdag 1 september om 9.30 uur in de Pancratiuskerk, toegankelijk  via de zijingang van de Mariakapel. Iedereen is bij deze vieringen van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om een kop koffie te drinken, en om onderlinge contacten te onderhouden.

Deze vieringen op woensdag zullen verder gaan onder de naam Marktmis, en ook onder deze naam in verdere publicaties worden vermeld. Belangstellenden hoeven zich, bij de huidige coronaregels, niet meer vooraf aan te melden. Wij starten niet gelijk met on-line uitzendingen. Dit proberen we in 2022 op te pakken. Abonnees van de kerkradio kunnen hun frequentie wijzigen in 2203, de frequentie van de Pancratiusuitzendingen. Wij heten u allen van harte welkom.

Pastoraal team, Elles Veltkamp en Ben ten Hove.

Samen op pad… Van Jacobus naar Jacobus
Samen op pad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het idee ontstond in één van de vergaderingen van de pastoraatsgroep van de Jacobus in Enschede. Zomaar, al pratende: wordt het niet eens tijd om verbinding te leggen met onze naamgenoot in Lonneker? En kunnen we daar een activiteit aan verbinden? Een pelgrimstocht van Jacobus naar Jacobus? Nog diezelfde dag hebben we de eerste contacten gelegd en een opzet gemaakt voor een wandeling op dinsdag 3 augustus. Doordeweekse dag, midden in de vakantietijd, waardoor het op paden en wegen minder druk is.

Van Siny Wolters, fervent wandelaar en Caminoganger en trouwe bezoekster van onze vieringen, kregen we de tip om het Hilgenhuuske op het erf van de familie Ten Vergert bij Lonneker mee te nemen in de wandeling.

Begin juli zaten we aan tafel bij Berend, Jozef en Giny van de Jacobuskerk in Lonneker en werden de puntjes op de i gezet: start met korte gebedsviering in Enschede, samen via een mooie wandelroute eerst naar het Hilgenhuuske en vervolgens naar de Jacobuskerk in Lonneker, daar afsluiten met overdenking en gebed.

Nog diezelfde avond bezochten we Alice ten Vergert, die ons van harte welkom heette op haar erf en met veel plezier toestemming gaf voor een koffiepauze op haar terrein bij het Hilgenhuuske, een kleine kapel in het groen gewijd aan Jacobus. De Lonneker Jacobus kerk organiseert hier jaarlijks in de maand juni een viering. Alice bood zelfs aan de koffie te zetten, ons eigen koffieteam Frits en Wies zorgde voor de bekers, krentenbollen en andere attributen. Alles geregeld, nu nog de route bepalen. Op een warme woensdagavond hebben we die uitgezet: Oude markt, door Roombeek en via het Vaneker naar Lonneker. Een mooie route, prima te lopen en verrassend veel groen en koeien onderweg.

We kijken terug op een geslaagde activiteit. Mooie gesprekken onderweg. Kennis gemaakt met nieuwe parochianen. Bijgepraat met de trouwe bezoekers. Samen het Jacobuslied gezongen bij het Hilgenhuuske. Verbinding gemaakt met medeparochianen Lonneker. Kortom: missie geslaagd, een traditie geboren. Volgend jaar weer!

 

Maria avonden in parochiehuis Walstraat in de maand oktober

Maria avonden

Oktober is, net zoals de maand mei, een periode met speciale aandacht en devotie voor Maria. Daarom organiseren wij op de woensdagavonden in oktober bijeenkomsten waarin Maria centraal staat. Indien de corona situatie het toelaat, vinden de bijeenkomsten plaats in het parochiehuis aan de Walstraat van 19.30 tot 21.30 uur.

Het programma is als volgt:

  • 6 oktober Wat betekent Maria voor jou? (Carla Berbée)
  • 13 oktober Maria: kerkhistorische en theologische achtergronden (Frank de Heus)
  • 20 oktober Maria: iconografie (Rietie Kenter)
  • 27 oktober Mariameditatie met muziek in de kerk (nog nader in te vullen)

Deelname na aanmelding via mail of intekenlijst in de kerk. Voor koffie en thee wordt gezorgd, er zijn geen kosten aan verbonden.

Namens de pastoraatgroep Jacobus Enschede: Juliette Jonker en Hetty Mulder

Ter bezinning uit ‘De liefde achterna, Leefregels van Franciscus’

Het boekjeTen slotte nog een enkel woord over de vraag wanneer het nou gelukt is, dat leven. Met gevoel voor ironie zei Franciscus aan het eind van zijn leven dat hij er tot nog toe niet veel van terecht had gebracht. Of met evenveel woorden: ‘Ik ben nog niet dood, kom op!’ Ik word altijd erg onrustig van mensen die terugkijken op hun prestaties, alsof hun leven een toets is. Zo moet het oordeel niet zijn, ook niet het zogenaamde Laatste oordeel. Het maakt de mens alleen maar hoogmoedig en schuldig. Het is beter je leven te beoordelen terwijl je er middenin zit. Dat doe je door te overwegen of je nog op het goede spoor zit en of je je daar wel bij voelt. Als het niet goed is, kun je het onmiddellijk bijstellen. En als je harmonie en vreugde voelt, dan leef je echt. Dat is geluk.

 

Het boekje van Willem Marie Speelman (144 blz.) wordt uitgegeven door www.uitgeverijmeinema.nl, isbn: 9 789021 141404

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/