Woensdag 16 september 2020

Gedurende Corona-crisis

 

Voorwoord door pastoraal werker Carla Berbée

 

In augustus heb ik echt de knop om moeten zetten. Vanaf maart heb ik in een ander ritme leren leven. Meer rust. Alles dicht bij huis. Het lekkere weer nodigde me uit om meer naar buiten te gaan, al was het maar voor een wandeling in de buurt.

Waar in juni de plannen voor het volgende seizoen worden klaargestoomd lukte me dat dit jaar niet. En niet alleen bij mij….

Nu we langzaam de zomer afronden en op de herfst afstevenen wordt het weer anders. Veel mensen hebben hun oude patroon weer opgepakt. Hobby’s, bezoek, een feestje. Veel kan weer. Maar… toch moet je vaak nadenken hoe je te werk moet gaan. Meubilair plaatsen, gasten uitnodigen, afwegen óf je wel een feestje gaat geven. De anderhalvemeterafstand-maatschappij trekt ook zijn sporen door de kerk en onze gemeenschappen. We proberen in te spelen op wat kan en wat eerder gebruikelijk was. We zoeken naar nieuwe vormen en media. Wilt u ons daarop aanspreken? Wat u zou wensen; Wat u hebt gemist; Wat een misschien een bruikbare weg kan zijn?

We zullen ook dit jaar Allerzielen vieren, en Kerst en straks weer Pasen. In een andere vorm. Maar ons geloof draagt ook deze verandering.

Nieuwsflitsen

 

 • Er zijn door pastor Carla Berbée drie volwassenen voorbereid op  een opname binnen onze katholieke kerk. Zij zullen binnenkort worden gevormd.
 • Net als tussen Hemelvaart en Pinksteren zullen we straks als pastores weer een groepsapp in het leven roepen met tektsten ter bezinning om samen naar Kerstmis toe te leven. In het voorjaar werd de groepsapp zeer positief ontvangen.
 • Er wordt nog flink gesleuteld aan het Kerstrooster. Sommige vieringen worden samengevoegd om tot maximaal twee vieringen op een dag te komen. Tussendoor moet immers schoongemaakt en gelucht worden. Locaties denken na over hun reserveringsbeleid. Er is slechts beperkte capaciteit en je wilt eigenlijk iedereen ontvangen, de trouwe kerkgangers maar ook diegenen die op momenten de kerk opzoeken. We zullen elkaar wat moeten gunnen, want niet voor iedereen zal er plaats zijn.
 • Afgelopen zondag vond in de Pancratiuskerk in Haaksbergen een feestelijke viering van de Eerste heilige Communie plaats. Met 120 aanwezigen zat de kerk ‘vol’. Dergelijke vieringen volgen op 4 oktober in de Jozefkerk te Enschede, mogelijk op 11 oktober in de H.M. Geboortekerk te Losser, en op 15 november in de Sint Jankerk te Enschede. Met alle communicanten die tussendoor in zondagse eucharistievieringen hun Eerste heilige Communie hebben gedaan, hebben we tegen het einde van het liturgisch jaar vrijwel ingehaald, wat we in het voorjaar noodgedwongen moesten laten liggen. Op bewuste zondagen, zullen alle beschikbare plekken in de kerk worden gereserveerd voor familie van de communicanten. We vragen hiervoor begrip en soepelheid van onze medeparochianen.
 • Rik Ledoux, priesterstudent van ons bisdom, loopt dit jaar stage bij ons in Zuidoost Twente. Hij heeft inmiddels kennis gemaakt met het pastoraal team en is begonnen aan zijn eerste werkzaamheden. Wij wensen hebben een plezierige en zinvolle stage toe!
 • Voor de Vormselvoorbereiding in Enschede hebben zich dit jaar 33 vormelingen opgegeven: 2 uit Overdinkel, 10 uit Losser, 16 uit Enschede en 5 uit Haaksbergen. Dit tot onze blijde verrassing. Door te reizen hoeven vormelingen uit Maria Vlucht en Franciscus niet te wachten tot de brugklas om gevormd te worden.
 • Er wordt inmiddels veel gedoopt. We moeten een achterstand inhalen, maar er zijn ook meer dopelingen dan afgelopen jaar. Het is wel passen en meten. In de Sint Jankerk in Enschede, maar ook in Overdinkel dopen we kinderen in de zondagse viering. Zondagse gebedsvieringen bieden daar goede gelegenheden voor. Er is een koor. De bredere gemeenschap is erbij. Zo worden ook de gebedsvieringen goed bezocht.
 • We horen dat parochianen het jammer vinden, dat het communie uitreiken momenteel vanwege de Corona alleen aan de priester in de eucharistieviering gebonden is. Mensen missen de Communievieringen en missen de communie thuis. Ook wij als pastoraal team ervaren dit als een groot gemis. We constateren ook dat gebedsvieringen minder goed bezocht worden dan communievieringen. Dit doet de gemeenschap in deze toch al moeilijke tijd geen goed. Meer waardering voor het samen bidden en luisteren naar het Woord in vieringen in de eigen gemeenschap zou helpen.
 • We zijn begonnen met het maken van een liturgisch rooster voor het voorjaar. We roosteren niet conservatief meer, maar gaan tot het maximale. Dit op het gevaar af, dat als er voorgangers wegvallen, ook vieringen weg vallen. Dat risico calculeren we in. Het rooster ligt inmiddels bij pastoraatsgroepen om hun licht erover te laten schijnen.
 • Het pastoraal team heeft besloten de dagmis, en ook de uitstelling van het Allerheilgste, op de vroege maandagavond in de Jacobuskerk te Enschede niet meer aan te bieden. Het was te belastend voor de priesters van het team en te ongemakkelijk op dat moment van de dag.
 • Ook de eucharistische aanbidding op de dinsdagavond in de Jozefkerk komt tot een einde. Dit is in goed overleg gebeurd. De groep ziet geen kans meer om deze gebedsstonde voort te zetten.
 • Twee parochianen uit Buurse en één uit Enschede zijn aangemeld voor het volgen van een cursus ‘voorgaan in uitvaarten’ in Hengelo.

 

Oecumenische viering Jacobuskerk Enschede zondag 20 september om 10.00 uur!

De oecumenische viering zondag 20 september a.s. in de Jacobuskerk te Enschede begint – anders dan her en der vermeld staat – om 10.00 uur. Voorgangers zijn Peter Schraa van het Leger des Heils en pastoraal werker Frank de Heus. Een afvaardiging van het Ariënskoor zingt. U kunt reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Werving Musical Daniël van start

https://katholiekenschede.nl/27bc9570-8f70-4e88-a6d9-1497a7cdfa04" alt="" width="398" height="298" />De afgelopen week hebben musicus Ton ten Hagen en pastoraal werker Frank de Heus de groepen 6, 7 en 8 van de vier katholieke scholen en de protestantse school te Haaksbergen bezocht. Ook is er een eerste informatieavond gehouden. Momenteel hebben zich 11 kinderen aangemeld, die belangstelling hebben om mee te doen. Daarmee zijn we er nog niet. We gaan voor minstens 18 deelnemers. Er zal nog een volgende ronde langs andere scholen worden gemaakt. De repetities gaan waarschijnlijk op de vroege maandagavond plaatsvinden en starten voor de kinderen in januari. Volwassenen die mee willen zingen en  helpen gaan in november van start. De voorstelling zal in maart op de planken komen of als film te zien zijn. Uiteraard proberen we alles veilig te doen. Info en opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06 300 988 33.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kloosterweekend 6-8 november. Voor wie jonger dan 50 jaar is.

Op verhaal komen vanuit drukte, werk en gezin

https://katholiekenschede.nl/f581d920-b65b-4fc4-9872-8f13acd5bfa3" alt="Afb. Hof van lof Megen" width="237" height="140" />Er is nog plek vrij. We vertrekken vrijdagmiddag naar de Franciscanen in Megen; leven daar mee op hun ritme van gebedstijden, maaltijden, recreatie en hebben daarnaast onze eigen activiteiten – gesprek, wandeling, film, tijd voor jezelf -; en keren zondagmiddag weer terug. Ook in Coronatijd zijn we welkom! De huisregels zijn wel wat aangepast.

Begeleiders: pastoraal werker Frank de Heus en drs. Frank Beuger. Kosten: € 70,00. Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 300 98 833Aantal deelnemers: maximaal 10.

 

 

 

 

Opgave Eerste heilige Communie

 

https://katholiekenschede.nl/625e0edc-4439-4259-8764-40a8f95ca1ee" alt="Afbeelding met binnen, gebouw, zitten, oud Automatisch gegenereerde beschrijving" width="98" height="126" />We vragen ouders, die hun kinderen mee willen laten doen aan de voorbereiding op de Eerste heilige Communie, hun kinderen vóór 19 oktoberop te geven via de website van hun eigen parochie. U vindt alle informatie incluis de planning op de website van uw eigen parochie. De Startavonden voor ouders vinden plaats vanaf eind oktober. De eerste ouder-kind-bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagmiddag 21 november.

 

 

 

 

 

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker:                              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker:                              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Pastoraal werker:                              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/