Nieuwsbrief Zuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 26 januari 2022 

actie kerkbalansDe aktie ‘Kerkbalans’ is landelijk van start gegaan. En ook bij ons. 

Doet u mee? Laten we er samen een succes van maken.

Pastoor Paul Daggenvoorde

 

corona update

We gaan verder open! Dat kunnen we besluiten na de persconferentie van gisteravond, woensdag 25 januari. We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dat betekent dat met ingang van vandaag 

  1. alle activiteiten: vergaderingen, koorrepetities, vieringen en bijeenkomsten met en voor kinderen, jongeren en volwassenen, binnen en buiten, tot 22.00 uur kunnen plaatsvinden. Om 22.00 uur sluiten wij onze gebouwen. 
  1. er weer samen koffie gedronken kan worden voor en ná de vieringen.  

We houden daarbij in alle onze ruimtes de basisregels aan: handen desinfecteren, 1,5 meter afstand houden, ventileren, mondkapje dragen als je je verplaatst … Het blijft overigens de voorkeur houden thuis te werken en elkaar online te ontmoeten, waar dat kan. 

Waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, bijvoorbeeld waar het te druk wordt bij het koffie drinken, wordt een QR-code gevraagd. Zoals eerder bijvoorbeeld in de Jacobuskerk te Enschede. 

Dit geldt niet voor vieringen. Daar vragen we geen QR-code, maar houden we 1,5 meter afstand. We volgen bij vieringen de laatste maatregelen van het bisdom: handen wassen bij binnenkomst; mondkapje dragen bij verplaatsing; geen volkszang; koorgroepen van maximaal 4 zangers. Er worden maximaal 50 aanwezigen toegelaten; bij uitvaarten 100. Er dient gereserveerd te worden. 

Pastoraal team Zuidoost Twente 

Vieringen komend weekend
Zaterdag 29 januari
• Haaksbergen, Bonifatiuskerk, 18.30 uur, communieviering met B. Broekhuis, koorgroep

Bonifatius
Zondag 30 januari
• Losser, 9.00 uur, eucharistieviering met P. Daggenvoorde, koorgroep heren
• Enschede Jozef, 11.00 uur, eucharistieviering met P. Daggenvoorde, koorgroep BJK
• Enschede Jacobus, 11.00 uur, communieviering met G. Korten, muziek Jaap Vonk
• Enschede Sint Jan, 10.00 uur, eucharistieviering met J. Kortstee, Vocal Moments
• Haaksbergen, Pancratius, 9.30 uur, eucharistieviering met W. Rekveld, koorgroep Pancratius
• Buurse, 10.00 uur, communieviering met C. Berbée, koorgroep Boekelo

 

Reserveren
Maria Vluch

Glanerbrug   O.L.Vrouwe  U hoeft niet te reserveren, maar de kerk heeft vanwege de 1,5 mregel beperkte activiteit. Vol is vol.
 Lonneker  Jacobus  Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf op
vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via het secretariaat: 053 435 93
77.
 Losser  H.M.Geboorte   Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op
maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het
secretariaat 053 538 12 24
Overdinkel  Gerardus /
Overkant
 Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf
telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het
parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79
16 of Mia de Vries 053 538 50 16.

 

Jacobusparochie Enschede

Jacobus   

 U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U mag ook op donderdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur bellen naar het secretariaat op 053 - 4315904 

Jan  U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 10.00 en 11.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.
Jozef  

U stuurt in de week voorafgaande aan de viering voor donderdag 11.00 uur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefonisch reserveren kan ook op donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur op 053-4354808.

Franciscus van Assisië

Boekelo  Marcellinus  U hoeft alleen maar vooraf te reserveren wanneer u met meer personen dan normaal de viering bij wilt bijwonen. U kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 06 204 16 683
 Buurse  Maria Praesentatie  U hoeft niet te reserveren, maar de kerk heeft vanwege de 1,5 m-regel beperkte activiteit. Vol is vol.
 Haaksbergen   Bonifatius  U stuurt vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt mailen, mag u van maandag t/m woensdag bellen naar 06 186 00 463
Haaksbergen   Pancratius  U stuurt vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt e-mailen, mag u van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bellen naar 06 362 98 990

kerststalHaaksbergen – Bonifatius: Nog even naar de Kerststal!
Volgende week woensdag 2 februari is het Maria Lichtmis. In vroegere tijden en ook nog in het buitenland (Duitsland) wordt de kerststal pas opgeruimd na die datum. In de HH. Bonifatius en Gezellenkerk, Veldmaat Haaksbergen is het kerstpanorama ook nog te bewonderen tot die datum. Zondag 30 januari is de kerk dan ook open tussen 09.00 uur en 17.00 uur om dit Panorama te bewonderen.

 

 

Kids Time algemeen

Enschede: 4 februari Kids Time
Op Vrijdag 4 februari 2022 van 15.30 uur tot 17.00 uur in de parochiezaal van de Sint Jan kerk (Haaksbergerstraat 253 in Enschede) komen wij weer bij elkaar voor ‘Kids Time’. We zullen nog steeds voorzichtig zijn en alle voorschriften in acht nemen.

Het thema voor deze 3e bijeenkomst is: Maria Lichtmis. ​Ieder jaar op 2 februari, precies veertig dagen na kerst, herdenken wij dat Maria, de moeder van Jezus, die naar de tempel ging voor het verplichte offer na de geboorte van haar zoon. Met het feest van Maria Lichtmis wordt de grote Kersttijd afgesloten. Het feest wordt gevierd met veel kaarsjes. In landen als Zwitserland en Oosterrijk worden nu pas de kerststalletjes opgeruimd.

Tijdens deze 3e bijeenkomst vertellen we het verhaal van ‘Het kindje Jezus in de Tempel’. We gaan in gesprek met de kinderen over dit verhaal en het thema ‘Maria Lichtmis’. Daarna knutselen we er iets moois bij. We beginnen en eindigen met een kort gebed.

Geef je zoon of dochter op bij Saskia. Als je als ouder mee wilt helpen, ben je van harte welkom om er ook bij te zijn (wel een mondkapje dragen). Kun je dit keer niet meedoen, maar vind je het wel leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! Neem een vriendje of vriendinnetje mee! 

dataVolgende data op de vrijdagen: 8 april en 3 juni 2022
Thema’s: Goede vrijdag, Pinksteren, Slotbijeenkomst (datum volgt nog) 
Tijd: 15.30 uur tot 17.00 uur
Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergerstraat 253, Enschede
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal)
Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim 


 

Maria Vlucht: Verantwoordelijkheid dragen
verantwoordelijkheid dragenDit is het thema dat we bij de elf jongeren concreet onder de aandacht brachten door met hen te gaan klimmen bij Arque Klimcentrum in Enschede op 21 januari. Superblij dat het weer kon, hebben we ons aangemeld. Ook het Peter, onze instructeur was blij dat we weer konden en wilden komen.

Na het welkomstwoordje hebben we allemaal een klimgordel gekregen en de hal bekeken: WAT HOOG! Peter heeft ons uitgelegd hoe we moeten klimmen maar vooral hoe de jongeren elkaar zelf moeten zekeren. JP begeleiders kijken en controleren mee of het goed gaat. Iedereen had het snel onder de knie. Het is een handigheid waarbij je je niet mag laten afleiden. Als je zekert dan ben jij verantwoordelijk voor de klimmer.

In onze pauze hebben we over ‘verantwoordelijkheid’ doorgepraat. Verantwoordelijkheid voor de sfeer in de groep/klas, in het gezin, in het verkeer, in coronatijd. Als het mis gaat kunnen er letterlijk slachtoffers vallen in sommige situaties en dat is niet iets om lacherig over te doen.  Als je opgroeit krijg je steeds meer verantwoordelijkheid, sommigen kunnen het aan, anderen nog even niet. Verantwoordelijkheid is een serieuze zaak. Goed om een keer bij stil te staan.

JP Maria Vlucht,Ans te Lintelo

 

maskers op en afVormselvoorbereiding: Maskers op, maskers af
Om nader kennis te maken met het jongerenpastoraat heeft Ans te Lintelo ons afgelopen maandagavond maskers laten maken. Durf jij je zonder masker laten zien? Aan wie dan? Of heb je dat masker af en toe toch nodig om je achter te verschuilen. ‘Vormen’ komt van het Oud-Hollandse ‘vromen’. Dat betekent ‘sterk maken’. Wij hopen dat deze jongeren zo sterk worden, dat zij zich durven laten zien, zoals zij zijn!

Frank de Heus, pastoraal werker.

 

Ter bezinning: Wie het wéét, mag het zeggen door Paul Daggenvoorde, pastoor 

Geen profeet wordt aanvaard in eigen vaderstad. Lc 4, 21-30
Profeten durven te spreken. 
Maar niet iedereen die wat zegt is profeet. 
Bij lange na niet. 
Meestal praten wij anderen na, en naar de mond. 
En vaak spreken we losjes, zonder verbinding,
over anderen ver bij ons vandaan. 
Durven we wel!  

Wie het wéét mag het zeggen.
Merkt u ook hoe gemakkelijk we veel zeggen
over zaken waarvan we eigenlijk te weínig weten? 
Een profeet doet dat precies andersom. 
Alleen naar wat hij weet, 
uit verbinding en eigen bevinding, 
benoemt een profeet
de ongemakkelijke waarheid van zijn groep, of volk. 
Wij zwijgen dan liever.
Maar een profeet laat zijn geweten spreken. 
Die durft! 

Een profeet spreekt ook niet alleen voor zichzelf, 
maar om recht te doen aan hoe het is in de groep. 
De ervaring van wie niets mag zeggen,
krijgt zijn stem. 
Hij benoemt wat gezag- en belanghebbers liever ongezegd laten en ongemoeid.
Maar een profeet herinnert aan wat God ons sámen gunt. 
Wat dat is, weten we eigenlijk best. 
Precies op dat geweten doet de profeet een beroep.

Voor wie komen wij op, als we wat zeggen?
En waarover zullen wij zwijgen, 
omwille van de eer van anderen?
Wie het wéét mag het zeggen.

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Live-streams:

Bonifatiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

U kunt uw parochie financieel steunen via onderstaande QR-code:

Parochie Sint Jacobus de Meerdere Enschede      

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=ZfGyJyAGSfmcWn4V_pQSwQ

 qr jacobus

 

 

Franciscusparochie Boekelo, Buurse, Haaksbergen

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=IJSgaUHEQNSAzZTgHDAIMg

qr boekelo