10_kerken_banner

Misschien heeft U op Goede Vrijdag wel eens meegelopen in de Kruisweg langs de mooie staties in de Jacobuskerk. Of was U op een zaterdagmiddag in de zomer in de Jacobuskerk, om deze mooie kerk te bewonderen. Of was U op een zondagmorgen in de internationale Mis of in een andere viering, en kwam U onder de indruk van de adembenemende sfeer van deze prachtige kerk. Dan wilt U vast wel weten, dat er door de mensen van de Jacobus weer een mooi stukje werk is toegevoegd om de schatten die deze kerk in zich bergt, nog beter te laten zien.
statie 13De kruiswegstaties in deze kerk zijn namelijk van verlichting voorzien. Ze waren een beetje in het duister verborgen, maar ze komen nu veel beter ‘aan het licht’.
 
Vanmorgen heb ik eens rustig staan kijken naar deze Kruiswegstaties, en ik vind ze schitterend. Iemand, die het weten kan, vertelde me, dat deze Kruiswegstaties zijn gemaakt door de kunstenaar Charles Eijk. Deze kunstenaar, zo werd me verteld, werd op jonge leeftijd doofstom. Maar hij kon heel goed liplezen, waardoor hij ook kon communiceren met zijn opdrachtgevers. Zo kon hij zich ook inleven in de mystieke sfeer van de Jacobuskerk. Op het laatst van zijn leven – met het Kruis van zijn sterven dus in het vooruitzicht – heeft hij deze fraaie kunstwerken geboetseerd en aangebracht in deze kerk. Het lijkt me, dat in deze kruiswegstaties dus ook heel wat zichtbaar is van het geloof en de spiritualiteit van deze bekende kunstenaar.
Deze staties laten de rauwe werkelijkheid zien van lijden en sterven. Maar doordat ze getuigen van Gods liefde tot het uiterste, en trouw tot in de dood, geven ze ons ook een ‘venster op de eeuwigheid’.

Mocht U in de loop van deze zomer op zaterdagmiddag in het stadscentrum zijn, loopt U dan even binnen in de Jacobuskerk. U wordt er ontvangen door de kerkwachten, die U van alles kunnen vertellen over deze mooie kerk, ook over de prachtig verlichte kruiswegstaties. Van harte aanbevolen !

                                       Pastoor André Monninkhof

N.S. Klikt u op het plaatje, dan krijgt u een artikel met beschrijving van alle staties.

Aanmelden nieuwsbrief en parochieblad Pelgrim

Ga naar boven