Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost TwenteZuidoosttwente parochies

Woensdag 29 april 2020

Gedurende Corona-crisis

 

Komende besloten vieringen in kleine kring op de zondag

 

H.M.G. Losser

9.00 uur

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

Zondag 3 mei

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

J. Kortstee

Zondag 10 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 17 mei

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

Donderdag 21 mei

Hemelvaartsdag

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

J. Kortstee

Zondag 24 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 31 mei (Pinksteren)

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

De vieringen in de Maria Geboortekerk te Losser en de Pancratiuskerk te Haaksbergen zijn te volgen via de kerkradio. De viering in de Pancratiuskerk wordt naderhand op Youtube gezet: https://www.youtube.com/channel/UCNKlIhHuqVrU_lB5Qzxa5jA/videos . De vieringen in de Jozefkerk zijn live te volgen via: https://www.youtube.com/channel/UClZRQn7zT0FDciScFI2jZDQ .

 

Gebeds- en misintenties

In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. De intenties worden niet gepubliceerd in de parochiemedia, maar wel meegenomen in de voorbede. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Een vrije gift is zeer welkom.

U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:

 • Maria Geboortekerk Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw vrije gift kunt u overmaken op:

 • NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
 • NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
 • NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.

Luiden klokken op de woensdagavond tot 29 april

Vandaag worden de klokken voorlopig voor het laatst op de woensdagavond geluid om troost en bemoeding  in deze tijd.

Rozenkransgebed op kerktelefoon Haaksbergen

In de meimaand zal elke woensdagavond in de beslotenheid van de Sint Pancratiuskerk het rozenkransgebed wordt gebeden. U kunt dit via de kerkradio – toegangscode 2203 – volgen en meebidden. Het bidden begint om 19.15 uur nadat de klokken tussen 19.00 en 19.15 uur geluid hebben als troost voor allen die door de coronacrisis getroffen zijn.

Vrijdags Coventry-gebed online

Iedere vrijdag wordt het coventry gebed gebeden. Eerst was dat steeds in de Wonne, nu in Coronatijd is dat in de Ontmoetingskerk. Daar kan het gemakkelijk worden uitgezonden en blijft het een week beschikbaar. Het Coventry-gebed is een oecumenisch gebeuren en is een gebed voor vrede en verzoening in de wereld.  Het gebed is te vinden op https://kerkdienstgemist.nl/stations/1473-Ontmoetingskerk-Enschede .

Stagair in de parochie: Rik Ledoux

Volgend studiejaar komt Rik Ledoux  stagelopen bij ons in de drie parochies van ZuidoostTwente. Hij studeert theologie aan de universiteit en is als priesterstudent verbonden aan het Ariensinstituut. Bij gelegenheid van Roepingenzondag (komend weekend) heeft hij een filmpje opgenomen. Dat zie je hier. Hij  vertelt daarin iets over zijn roeping. En zo kunnen we alvast wat kennismaken met hem: https://www.facebook.com/323204577766541/posts/2865146696905637/ .

 

Ter inspiratie 

 • Een reactie vanuit Enschede: Ik wil jullie en de andere mensen zeggen dat we sterk moeten blijven door het coronacrisis.❤😊🙏🌹 Met vriendelijke groet, Rita Almatlob
 • Vanuit de voorbereiding op de Eerste heilige Communie ontvingen we het volgende zelf geschreven gebed van Waldemar:

Lieve God,

Ik ben al zolang thuis en mag niet naar school.

Ik dank u God dat ik 11 mei weer naar school mag.

Ik vind het dan leuk om de juffen en de klasgenootjes te zien.

Amen

Foto-challenge voor jongeren

Hallo allemaal,

Het jongerenpastoraat van Maria Vlucht nodigt jou uit om mee te doen aan de FOTO-CHALLENGE 2020. 

Laat in een originele fotocollage van 7 foto’s zien hoe jouw week er uit ziet. Je mag jezelf fotograferen, maar dat hoeft niet! Je mag meedoen als je nu in groep acht van de basisschool zit, of als je lid bent van het jongerenpastoraat of als je tussen de 11 jaar en 16 jaar bent.

Als je meedoet geef je ook meteen toestemming voor het plaatsen van je collage op de sociale mediakanalen van Maria Vlucht.

Hoe kun je meedoen: meld je aan voor 3 mei  op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Geef je naam, je adres, je 06 nummer en je leeftijd door.

 

Als je de collage voor 17 mei aan ons opstuurt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) zoekt de hoofdredacteur van De Week van Losser, Astrid Olde Olthuis, de beste, mooiste, meest creatieve collage uit. Jongerenpastoraat stelt een lekkere prijs beschikbaar en bij de uitreiking van die prijs hoort een publicatie in De Week van Losser. Heb je hulp nodig voor het meedoen aan deze challenge, dan kun je contact opnemen met Jolijn Nijhuis (06 40289412) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Vanuit de voorbereiding op de Eerste heilige Communie

Inmiddels experimenteren we ook met het aanbieden van lessen, die online gemaakt kunnen worden. Zo voor en na vinden steeds meer ouders en kinderen ook deze weg. Bij één van de lessen voor communicanten uit Maria Vlucht en de Jacobusparochie stond de vraag: ‘Hoe kun jij de wereld een beetje beter maken?’. Een greep uit de antwoorden:

 • Het milleu beter maken. Ik ga het doen door geen rommel op straat te gooien, maar ook als je iets op straat ziet liggen dan ruim ik het op. Ik doe het altijd bij ons in de berm met een vuilniszak en een tang. Het is goed gegaan.
 • Opa en oma helpen. Helpen in de tuin. Volgende week bij opa en oma met een schoffel.
 • Helpen koken op 26-4-2020. Thuis met mama en met een pan.
 • Ik heb een tekening gemaakt voor mijn zieke opa. Om hem blij te maken. Ook voor oma. Ben bezig met een moederdag cadeautje.
 • Voor de vastenactie ga ik klusjes doen, wanneer ik zin heb. Dat doe ik in de buurt bij mijn opa’s en oma’s. Het geld doe ik in het vastenactiedoosje. En zo is het gegaan: Het ging eigenlijk heel goed: Post uit de brievenbus halen; mijn oom helpen op de boerderij; kalfjes voeren; zwerfafval opruimen. Ik ging het wandelend doen in de buurt met een plasticzak. Dat was heel goed. De buurt is opgeruimd.
 • Ik ga mensen blij maken metveen Door een mooie tekening te maken en mijn moeder heeft die mee genomen naar het verzorgingshuis. Deze mogen op dit moment geen visite ontvangen en daar door toch beetje geluk brengen.
 • Ik heb papa en mama geholpen in de tuin. Ik heb met een mesje en emmertje onkruid eruit gehaald. Het ging goed en we waren snel klaar.

Bloemetjes van deze week

Er is deze week een bloemetje bezorgd bij:

 • Joke Diepenmaat, Veldmaterstraat 45-A namens de Franciscusparochie
 • Wim Kuiper, de Nolle 44 namens de Franciscusparochie
 • Ans Brinker, Gronausevoetpad vanuit de geloofsgemeenschap Enschede Zuid

Overleden

Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:

 • 27 april: Frans Kalter, 67 jaar uit Overdinkel 

Uit de toespraak van paus Franciscus dd. 27 maart tijdens een bijzonder moment van gebed – Urbi et Orbi -  I.v.m. de coronapandemie (bij Marcus 4, 35-41)

"Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?”

Heer, Gij doet een beroep op ons, een beroep op ons geloof. Niet alleen op het geloof dat U bestaat, maar op het geloof dat ons vol vertrouwen tot U doet naderen. In deze vastentijd klinkt Uw dringende oproep: " Bekeer je," (Mc. 1, 15) "keer tot Mij terug, van ganser harte, met vasten, met geween en met rouwklacht!" (Joel 2, 12). U roept ons op om deze tijd van beproeving aan te grijpen als een tijd van keuze. Het is niet de tijd van Uw oordeel, maar van ons oordeel: de tijd om te kiezen tussen wat werkelijk telt en wat voorbijgaat, om te onderscheiden wat nodig is en wat niet. Het is de tijd om de koers van het leven weer opnieuw op U, Heer, en op de anderen te richten. En daarbij kunnen we kijken naar zoveel voorbeeldige metgezellen die, in angst, hebben gereageerd door hun leven te geven. Het is de werkkracht van de Geest die wordt uitgestort en vorm krijgt in moedige en edelmoedige toewijding. Het is het leven uit de Heilige Geest dat in staat is om te verlossen, te waarderen en te laten zien hoe ons leven geweven en in stand gehouden wordt door gewone mensen - meestal vergeten - die niet verschijnen in de krantenkoppen en tijdschriften of op de grote catwalks van de laatste show, maar vandaag de dag zonder twijfel de beslissende gebeurtenissen van onze geschiedenis schrijven: artsen, verpleegsters en verplegers, supermarktmedewerkers, schoonmakers, verzorgers, vervoerders, wetshandhavers, vrijwilligers, priesters, religieuzen en vele, vele anderen die hebben begrepen dat niemand zich alleen kan redden. Tegenover het lijden, waaraan de ware ontwikkeling van onze volkeren wordt afgemeten, ontdekken en ervaren we het hogepriesterlijk gebed van Jezus: "opdat zij allen één mogen zijn" (Joh. 17, 21). Hoeveel mensen oefenen zich dagelijks in geduld en geven hoop, waarbij ze ervoor zorgen dat ze geen paniek verbreiden, maar medeverantwoordelijkheid bevorderen. Hoeveel vaders, moeders, grootvaders en grootmoeders, leraars en leraressen laten onze kinderen met kleine en dagelijkse gebaren zien hoe ze een crisis onder ogen moeten zien en hoe ze die moeten doorstaan, door hun gewoontes aan te passen, hun ogen te verheffen en het gebed te stimuleren. Hoeveel mensen bidden, offeren en bemiddelen voor het welzijn van iedereen. Gebed en stille dienst: dat zijn onze wapens om te overwinnen.

  

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/
cross