Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente  Zuidoosttwente parochies
Woensdag 13 mei 2020
Gedurende Corona-crisis


Komende besloten vieringen in kleine kring op de zondag

 

H. Mara Geboorte Losser

9.00 uur

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

Zondag 17 mei

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

Donderdag 21 mei

Hemelvaartsdag

W. Rekveld

P. Daggenvoorde om 9.00 uur!

J. Kortstee

Zondag 24 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 31 mei (Pinksteren)

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde


De vieringen in de Maria Geboortekerk en de Pancratiuskerk zijn te volgen via de kerkradio.
De vieringen in de H. Maria Geboortekerk en Jozefkerk zijn live te volgen. De viering in de Pancratiuskerk wordt naderhand op YouTube gezet:
Maria Geboortekerk: https://www.youtube.com/channel/UCRFnQ1kIxtYJzJzmPpRYTuQ
Jozefkerk: https://www.youtube.com/channel/UClZRQn7zT0FDciScFI2jZDQ
Pancratiuskerk: https://www.youtube.com/channel/UCNKlIhHuqVrU_lB5Qzxa5jA/videos


Gebeds- en misintenties ;
In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. De intenties worden niet gepubliceerd in de parochiemedia, maar wel meegenomen in de voorbede. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Een vrije gift is zeer welkom.


U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:
H. Maria Geboortekerk Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Uw vrije gift kunt u overmaken op:
NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.


Besloten door-de-weekse vieringen online of via kerkradio

Vrijdagmiddag 13.15 uur: Oecumenische Coventry-gebed Enschede. Online: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1473-Ontmoetingskerk-Enschede .
Woensdagavond 19.15 uur: Rozenkransgebed gedurende de meimaand Pancratiuskerk Haaksbergen. Kerkradio – toegangscode 2203
Donderdagmorgen 9.00 uur: Lauden Bonifatiuskerk Haaksbergen. Kerkradio - toegangscode 2303. De opgegeven intenties van de eerst volgende zaterdag worden hierin gelezen.


Gedenken vuurwerkramp Enschede

Vanmiddag, woensdag 13 mei, zullen van 15.25 – 15.30 uur in Enschede de kerkklokken luiden. De vlag hangt de gehele dag halfstok tot zonsondergang.


Gezocht: desinfectiemiddelen en sponsoren

Binnen afzienbare tijd, of tenminste vanaf 1 juli, kunnen we beperkt weer bijeenkomsten houden in onze kerken en vergaderruimtes. Net als in winkels moet je bij binnenkomst de handen kunnen wassen. Dat gaat het snelst met een desinfectiemiddel op basis van alcohol. Water, zeep en een handdoek kosten geen geld, maar in gebruik wel veel tijd. En ook voor desinfectie uit een handpompje moet je in de rij staan. Een zuiltje waaronder je vanzelf desinfectiemiddel op de hand krijgt is het meest geschikt: handig en snel. Maar ook het duurst. Daarom:
Wie heeft via eigen zaak, familie of kennissen toegang tot een groothandel zodat we voordeliger een flink aantal desinfectiezuiltjes kunnen aanschaffen, met navullingen. Wie kan dat regelen.
Hopelijk zijn er ook parochianen die de aanschaf voor rekening willen nemen; die sponsor willen zijn van deze veiligheidsmaatregelen.
Neemt u maar contact met me op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 391 70 407.


Eerste heilige Communie

Het pastoraal team had gisteren een besluit m.b.t. de vieringen van de Eerste heilige Communie in Zuidoost Twente willen nemen, maar wacht sinds afgelopen week op richtlijnen van het bisdom voor de tijd na 1 juni. Die zijn ons op ‘korte termijn’ toegezegd. Zo gauw wij een definitief besluit kunnen nemen, laten wij van ons horen. Er zijn geloofsgemeenschappen en parochianen in Zuidoost Twente, die ook ónder en mét de huidige beperkingen, de Eerste Communie in juni of begin juli willen vieren.
De catechetische voorbereiding met huiswerk zetten we door en ronden we voor de zomervakantie af. We hebben geen capaciteit om dat na de zomervakantie opnieuw aan deze jaargroep aan te bieden. Daarover volgende week meer.
Het staat ouders natuurlijk vrij ervoor te kiezen om zoon of dochter nu nog niet de eerste heilige communie te laten vieren. Geef dat dan door aan de werkgroep.


WhatsApp-tekst ter bezinning in de morgen tussen Hemelvaart en Pinksteren

Inmiddels hebben zich al 50 parochianen opgegeven voor de tijdelijke groeps-App van het pastoraal team. Tussen Hemelvaart en Pinksteren biedt het pastoraal team dagelijks voor negenen een korte meditatie aan. Na Pinksteren wordt de Whatsapp-groep opgeheven. Een manier om ons met elkaar te verbinden en even stil te staan bij de tijd van het jaar en je persoonlijke leven. Geef je 06-nummer per Whatsapp door aan Elles Veltkamp: 06 422 65 373. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!


Wat inspireert jou? Stuur een kort filmpje in!

Wie of wat inspireert jou? Waar word jij blij van? Heb je iets meegemaakt, waar je enthousiast over bent? Maak een kort filmpje van 30 seconden tot hooguit een minuut, waarin je dat deelt om anderen te inspireren. Stuur het filmpje liefst voor Hemelvaart tot uiterlijk Pinksteren in per WhatsApp aan pastoraal werker Frank de Heus – 06 300 988 33. Het mag ook per mail of WeTransfer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Filmpjes van kinderen en jongeren zijn ook welkom! Na Hemelvaart en vóór Pinksteren zullen we de filmpjes op een Youtube-kanaal zetten. Eind juni zullen we het kanaal sluiten. De eerste filmpjes zijn al binnen! Denk niet: ‘Dat kan ik niet!’ of ‘Ik heb niets te vertellen’. Die Geest van Pinksteren leeft in ons allemaal!


Ter inspiratie met deze keer nieuws uit Lonneker!

Zo probeert Lonneker er in deze tijd wat van te maken….

In Lonneker is sinds 4 mei de Mariakapel weer dagelijks open. Vlak achter de ingang van de kerk staat een bord met een tekst waarin men wordt gevraagd om met niet meer dan 1 persoon tegelijk de kapel te betreden. Ook is er geen aansteker aanwezig en wordt men verzocht de kaarsen aan te steken met behulp van de al brandende kaarsen. Een mooi plekje in het dorp om even stil te staan bij wat je bezighoudt.

De pastoraatsgroep en locatieraad van Lonneker zijn van plan om tijdens de Pinksterdagen een spandoek boven de ingang van de kerk te hangen om iedereen te troosten en te bemoedigen. Dit is het ontwerp van het spandoek:

PINKSTEREN
Laat ons door de Heilige Geest
in vuur en vlam staan
voor onze medemens
en ons kracht, moed en hoop geven
om samen sterk te zijn

Er zijn bij de pastoraatsgroep en locatieraad van Lonneker best zorgen over de nabije en verdere toekomst van onze geloofsgemeenschap. Men probeert zich nu wel al voor te stellen hoe men met het kerkkoor kan repeteren met anderhalve meter afstand. De toekomst zal het uitwijzen.

De locatieraad Lonneker heeft namens de geloofsgemeenschap kaartjes met een Paasgroet gestuurd aan de zieken, bejaarden en alleenstaanden.

De wekelijkse nieuwsbrief van de pastores wordt in Lonneker steeds voorzien van een Lonnekers tintje door iets te vertellen van wat er in onze geloofsgemeenschap speelt.


Bloemetjes van deze week

Er is deze week een bloemetje bezorgd bij:

Dhr. en mevr. Chris en Betsy Vaanholt, Geukerdijk 71 namens de Franciscusparochie
Mevr. Clara Ikink, Frans Halsstraat, namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid

Namen van mensen voor een bloemetje namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid zijn van harte welkom bij José Heitbrink van de pastoraatsgroep: 053 431 62 09, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Overleden

Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:

6 mei: Brigitte Scheffer – Prill, 70 jaar, uit Overdinkel
7 mei: Joke van Dijk – Hulsmeijer, 87 jaar, uit Glanerbrug
9 mei: Johan Werger, 82 jaar, uit Losser
10 mei: Jan Broshuis, 88 jaar uit Enschede
12 mei: Lenie Hobbenschot-Hendriks, 93 jaar, uit Haaksbergen


Bezinning door pastoraal werker Carla Berbée

De laatste maanden voel ik me meer op mezelf terug geworpen, en dat zal voor heel veel mensen gelden. Niet dramatisch, maar toch.
Deze tijd doet me ook opnieuw naar mezelf kijken. Het werkt als een spiegel: wat hoort bij mij? waarin kom ik nu mezelf tegen? Waar heb ik last van omdat ik zo in elkaar zit (en niet anders!)?
Ik ben een mens van direct contact; daarin bloei ik op, daarbij gaat mijn energie stromen. Daarvan word ik blij. Na een directe ontmoeting kan ik weer verder op eigen kracht en in eigen koers.
Misschien maakt dat ook iets duidelijk van Pinksteren. Je hebt elkaar nodig. De ontmoeting van mens tot mens, van hart tot hart, van ziel tot ziel: dan begint de be-zieling.
Op dit moment mis ik de mensen in Overdinkel, mis ik mensen in Glanerbrug, mis ik alle mensen die ik anders zo vanzelfsprekend tegenkomt, of even een praatje mee maak, of met wie ik samen nieuwe plannen smeed. Ik mis die ziel, die be-zieling . Voor mij kan daar geen telefoon of app tegenaan. Op Facebook kijken is wel leuk, maar het blijft allemaal surrogaat.
Al is een vonkje van diezelfde Geest die speels en heel maakt soms al genoeg. Een schitterend 4-stemmig lied van een koor dat elkaar ook zo mist: “Don’t give up!” Een heleboel creatieve oplossingen om toch verjaardag te vieren, of op-afstand-en-toch-samen een spelletje te doen.
De Geest die samenbrengt en verwarmt: die waait steeds meer uit onvermoede hoek.
Vandaag heb ik via de laptop met mijn collega-pastores overlegd, elkaar toch even gesproken. Dan kan ik weer verder. Het vuurtje is weer aangeblazen!


Contact met pastoresteam
Pastoor Paul Daggenvoorde: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:
www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:
https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

cross