Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente Zuidoosttwente parochies

Woensdag 20 mei 2020

Gedurende Corona-crisis

 

 

Komende besloten vieringen in kleine kring op de zondag

 

H. Mara Geboorte Losser

9.00 uur

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

Donderdag 21 mei

Hemelvaartsdag

W. Rekveld

P. Daggenvoorde om 9.00 uur!

J. Kortstee

Zondag 24 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 31 mei (Pinksteren)

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

De vieringen in de Maria Geboortekerk en de Pancratiuskerk zijn te volgen via de kerkradio.

De vieringen in de  H. Maria Geboortekerk en Jozefkerk zijn live te volgen. De viering in de Pancratiuskerk wordt naderhand op YouTube gezet:

Livestream Jozefkerk

De afgelopen drie weken ging het uitzenden van de vieringen in de Jozefkerk niet goed. Eerst bleek de geluidsapparatuur onvoldoende ingeregeld op de laptop. Een week later lukte live uitzenden niet omdat er tijdens de viering geen toegang was tot het internet. En afgelopen zondag werd koster en technicus Remco vervroegd opgeroepen voor zijn werk in de gezondheidszorg. Opname van de viering was niet meer mogelijk. Zeer begrijpelijk, maar ook erg jammer. De nieuwe camera zou de viering goed in beeld hebben gebracht. Weet dat we de vieringen blijven uitzenden. De eerstvolgende is morgen al, Hemelvaarsdag, om 9:00 uur.

Oecumenische viering Pinksteren Haaksbergen Online

De plaatselijke omroep STERNET  zal op 31 mei om 11.00 uur een oecumenische viering vanuit Haaksbergen online uitzenden m.m.v. de Franciscusparochie, de Joshua-gemeente en de PKN-gemeente Haaksbergen-Buurse.

Besloten door-de-weekse vieringen online of via kerkradio

 • Vrijdagmiddag 13.15 uur: Oecumenische Coventry-gebed Enschede. Online: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1473-Ontmoetingskerk-Enschede  .
 • Woensdagavond 19.15 uur: Rozenkransgebed gedurende de meimaand Pancratiuskerk Haaksbergen. Kerkradio – toegangscode 2203
 • Donderdagmorgen 9.00 uur: Lauden Bonifatiuskerk Haaksbergen. Kerkradio - toegangscode 2303. De opgegeven intenties van de eerst volgende zaterdag worden hierin gelezen.

Gebeds- en misintenties weekendvieringen Zuidoost Twente 

In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. De intenties worden niet gepubliceerd in de parochiemedia, maar wel meegenomen in de voorbede. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Een vrije gift is zeer welkom.

U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:

 • H. Maria Geboortekerk Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw vrije gift kunt u overmaken op:

 • NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
 • NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
 • NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.

Collecte

De parochies missen momenteel veel collectegelden. Uw bijdrage wordt ook in deze tijd zeer op prijs gesteld. U kunt het overmaken op bovengenoemed bankrekeningnummers o.v.v. ‘collecte’. 

Wachten op een bericht van de bisschoppenconferentie

Zaterdag 23 mei aanstaande verwachten wij (pastoraal team) een brief van de bisschoppenconferentie te ontvangen met richtlijnen m.b.t. de (on)mogelijkheden in de komende tijd. Als de richtlijnen duidelijk zijn, kunnen pastoraal team en parochiebesturen in samenspraak met parochianen ter plekke bekijken, hoe we de parochies weer kunnen openen. Daarover hopelijk volgende week meer…

Eerste heilige Communie

 

Zoals gezegd hopen we (pastoraal team) komend weekend een brief van de Nederlandse bisschoppenconferentie te ontvangen met richtlijnen voor het pastoraat voor de komende tijd. We kunnen daarom nog steeds niet aangeven, hoe het met de vieringen van de Eerste heilige Communie verder gaat. We hebben nu wel het besluit genomen een aantal vieringen in juni af te gelasten. Na het bekend worden van de richtlijnen van de bisschoppen zullen we maandag bekijken, hoe we verder gaan.

De komende vieringen van de Eerste heilige Communie gaan in ieder geval niet door:

 • Lonneker op 14 juni
 • Overdinkel op 14 juni
 • Losser op 28 juni
 • Enschede Noord op 28 juni

Het doorgaan van de volgende vieringen houden we  nog open:

 • Glanerbrug op 21 juni
 • Enschede Zuid op 5 juli
 • Haaksbergen op 5 juli

Waar vieringen doorgaan of mogelijk (in juli) of september opnieuw ingeroosterd worden zullen er waarschijnlijk beperkende maatregelen zijn en zullen we niet als gewend kunnen vieren. Dat is spijtig maar is helaas niet anders. Als we vieren hopen we in de kleinere groep aanwezigen, én in de soberheid, misschien wel intenser dan anders het geheim van ons geloof te vieren. Het kan – als het dan niet anders is – ook iets bijzonders worden. Deelname is natuurlijk altijd ter keuze aan ouders en communicanten. Uitstel van de Eerste heilige Communie tot betere tijden kan altijd.

We hopen na komend weekend snel weer van ons te laten horen.

Els vertelde: "Ik vond het leuk om naar de kerk te gaan en dat ik nog wel in de kapelletjes kon zijn en door het hek de kerk kon zien. Het was wel stom dat de hele kerk leeg was. Ik hoop dat er met mijn eerste H. Communie toch veel mensen kunnen komen."

En ze heeft dit gebedje geschreven:

"Lieve God, ik houd van U en ik vind het heel leuk dat u de wereld heeft gemaakt, zodat ik mag bestaan. Ik ben blij met mijn lieve ouders en wil geen andere. Ik verlang wel naar mijn eerste Communie. Amen."

En Lise Nieuwenhuis schrijft in een huiswerkopdracht over Verrijzenis: Verrijzenis is dat het leven overnieuw begint maar dan als geest. Je ziel is naar de hemel en je lichaam is nog beneden op de grond.

WhatsApp-tekst ter bezinning in de morgen tussen Hemelvaart en Pinksteren 

Voor een dagelijks stiltemoment een korte bezinning bij de Bijbeltekst van de dag door een lid van het pastoraal team. Geef je 06-nummer per Whatsapp door aan Elles Veltkamp: 06 422 65 373.

 

Wat inspireert jou? Stuur een kort filmpje in!

Al 23 mensen gingen jou voor: Wie of wat inspireert jou? Waar word jij blij van? Heb je iets meegemaakt, waar je enthousiast over bent? Maak een kort filmpje van 30 seconden tot hooguit een minuut om anderen te inspireren. Stuur het filmpje liefst voor Hemelvaart tot uiterlijk Pinksteren in per WhatsApp aan pastoraal werker Frank de Heus – 06 300 988 33. Het mag ook per mail of WeTransfer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vanaf volgende week woensdag zijn de filmpjes online te bekijken tot eind juni.

Ter inspiratie …

 • Nieuwe Facebookpagina: “Be-zoek Maria”

Er is een nieuwe Facebookpagina "Be-zoek Maria". De oproep op Facebook luidt als volgt:

Zet deze Mariamaand ook een Mariabeeld voor het raam, zodat mensen in het voorbij gaan opzij kunnen kijken en opeens merken dat ze niet alleen zijn. Onderweg, zonder op- of omzien, en dan, even een blik opzij… en… Maria kijkt je aan. Het onderweg zijn krijgt iets van een bedevaart: op een andere manier ga je nu verder. Doet u mee? Speciaal hiervoor is de Facebookpagina BezoekMaria gemaakt: https://www.facebook.com/groups/BezoekMaria/

Word ook lid! Het is een openbare groep waar u een foto van uw Mariabeeld (voor het raam) op kunt zetten en erbij kunt delen hoe Maria u inspireert, troost of bemoedigt in deze moeilijke tijd. Zo kunnen we allemaal Maria zoeken en bezoeken, onderweg en online: be-zoek Maria!

 • Laudato Sí Week

Deze week, van 16-24 mei, is het Laudato Sí Week: we staan stil bij het 5-jarig bestaan van de encycliek van paus Franciscus, waarin hij een dringend appèl op ons allemaal doet om te zorgen voor de aarde en voor elkaar, omdat alles met alles verbonden is. Op de Facebookpagina @Mariavlucht en op Instagram @Mariavlucht staat elke dag van deze noveen een citaat centraal. Kijk voor een inspiratiepagina met heel veel achtergrondinformatie en leuke filmpjes: https://www.mariavlucht.nl/laudato-si .

 • Inspiratiepagina Hemelvaart en Pinksteren

Ook hierover is een uitgebreide inspiratiepagina gemaakt met veel achtergronden: https://www.mariavlucht.nl/hemelvaart-en-pinksteren .

Bloemetjes van deze week

 

Er is deze week een bloemetje bezorgd bij:

 • Mw. Borkens aan de Pelmolenstraat namens de Geloofsgemeenschap Zuid
 • Dhr. Luit Kruisenga namens de Franciscusparochie

Namen van mensen voor een bloemetje namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid zijn van harte welkom bij José Heitbrink van de pastoraatsgroep: 053 431 62 09, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Overleden

Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:

 • 1 mei: Mw. Mercedes E.J. Petronella, 86 jaar. Zij woonde in De Eschpoort maar heeft jaren in de Wesselerbrink gewoond en was een trouwe bezoekster van de donderdagmorgenviering in de Verrijzeniskerk, uit Enschede
 • 3 mei : Mw. Huitink-De Jong, Waelstedelanden 17,  97 jaar, uit Enschede
 • 10 mei 2020 Dhr Johannes A. Broshuis, Hengelosestraat 363, 88 jaar oud, uit Enschede
 • 12 mei 2020 Dhr Antonius M. Koenders, Hortensiastraat 235, 92 jaar oud, e/v Dorothea M. Landewe, uit Enschede
 • 13 mei 2020 Mw. Johanna J. Bossink-Kamphuis, Dr. Coppesstraat 40-1,  89 jaar, uit Enschede
 • 16 mei: Nol Fiselier, 93 jaar, uit Losser
 • 16 mei: Dora Herkink-Jongman, 94 jaar, uit Overdinkel

 

Bezinning door pastoor Paul Daggenvoorde: Voeden of vangen

Sinds vier dagen wordt er elke nacht wat gestolen, beneden uit de keuken van de pastorie. Insluiping. Een rat. Zo blijkt uit tandafdruk van wat is aangevreten. En uit keutels die achterblijven. In de tuin had ik het dier vorige week zien lopen. Zomaar, zonder haast of schrik. Midden over het tegelpad. Verzwakt bleef hij er even stil zitten.

'Hebben jullie ook last van ratten'. Vroeg ik een medewerker van de bar naast de pastorie. Hij was juist bezig opgeveegd vuil uit de kelder af te voeren via een luik aan de Langestraat. Normaal gaat daar de slang van de bierwagen door naar binnen. 'Nee, hier niet, en ook in het schuurtje achter niet, tenminste, niet meer'. Vorige week had hij wel een leeg nest gevonden.

De horeca is gesloten. Ruimt uit, maakt schoon, knapt op. In de hele binnenstad tijdelijk geen keukenafval. Anderhalve meter samenleving. Nog even geen terrasje. Tenminste niet nu ik dit schrijf.

Ook geen bezoek. Wel insluiping dus. Want de natuur gaat zijn eigen gang. Ziektekiemen ook. Ik zal de gemeente bellen. Dat ik deze hongerige en dakloze niet wil opnemen en voeden, maar wil vangen. Na Pinksteren wil ik een val. En dat is nog maar het beste ook.

 

         

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/
cross

     tekst