Zuidoosttwente parochies

    
Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 10 juni 2020
Gedurende Corona-crisis
 

Vieringen komend weekend zaterdag 13 en zondag 14 juni

zaterdag

HH. Bonifatius Haaksbergen

18.30 uur

W. Rekveld

Tot 30 personen

zondag

H. Maria Geboorte Losser

9.00 uur

W. Rekveld

Besloten

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

P. Daggenvoorde

Besloten

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

J. Kortstee

Tot 30 personen.

 
De vieringen in de Maria Geboorte-, Bonifatius- en Pancratiuskerk zijn te volgen via de kerkradio.
De vieringen in de  H. Maria Geboortekerk en Jozefkerk zijn live te volgen. De viering in de Pancratiuskerk wordt naderhand op YouTube gezet:
 
 
Gebeds- en misintenties weekendvieringen Zuidoost Twente
 
In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. Het stipendium is € 8,-- in Maria Vlucht en € 9,-- in beide andere parochies.
 
 
U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:
 
  H. Maria Geboortekerk Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; 
  Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; 
  Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ;
 
 
Het stipendium kunt u overmaken op:
 
  NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
  NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
  NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.
 
 
Hoe verder na 1 juni?
 
Op dit moment is bij het pastoraal team het volgende bekend met betrekking tot het opstarten van vieringen in onze parochies. We noemen de vieringen, waar de parochie verantwoordelijkheid voor draagt en die vanuit onze secretariaten worden ingeroosterd.
 
 
Vermeld bij reserveringen altijd:
1. De viering, waarvoor u reserveert ( datum, tijd )
2. de voor- en achternamen van de personen voor wie u reserveert met
3. hun telefoonnummers én
4. hun mail-adressen.
5. eventuele bijzonderheden ( jaargedachtenis; Eerste heilige Communie; jubileum ).
 
Franciscus van Assisië

Franciscus van Assisië

Boekelo

Marcellinus

Voornemens te openen per 5 juli.

U hoeft alleen maar vooraf te reserveren wanneer u met meer personen dan normaal de viering bij wilt bijwonen. U kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar 06 204 16 683

Buurse

Maria Praesentatie

Vooralsnog niet vóór 1 september open.

U stuurt vóór donderdag een e-mail

naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt mailen, mag u van maandag t/m donderdag bellen naar 06 127 73 335

Haaksbergen

Bonifatius

Geopend.

U stuurt vóór donderdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt mailen, mag u van maandag t/m woensdag bellen naar 06 186 00 463

Haaksbergen

Lourdes

Voornemens te openen per 1 juli.

U meldt zich telefonisch aan in de voorafgaande week bij het centraal secretariaat op dinsdag- woensdag- of donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.00 uur op 053 574 39 29.

Haaksbergen

Pancratius

Geopend.

U  stuurt vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt e-mailen, mag u van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bellen naar 06 362 98 990.

Haaksbergen

Saalmerink

Vooralsnog geen vieringen.

 

Haaksbergen

Wiedenbroek

Vooralsnog geen vieringen.

 
 
Jacobus - Enschede

Ariënsstaete

Vooralsnog geen vieringen.

 

Jacobus

Geen vieringen in juni. Voornemens te openen per 12 juli voor vieringen op zondag.

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Jan

Geen vieringen in juni. Voornemens te openen per 5 juli.

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 10.00 en 12.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

Jozef

Besloten vieringen in juni. Voornemens te openen per 5 juli voor vieringen op zondag.

 

Roef

Nog gesloten. Voornemens al voor 1 juli te openen.

 

Verrijzenis

Nog onbekend.

 
 
Maria Vlucht

Glanerbrug

O.L.Vrouwe

Juni nog gesloten. Voornemens te openen per 1 juli. Tot 1 september alleen eucharistie.

 

Lonneker

Jacobus

Juni nog gesloten. Voornemens te openen per 1 juli. Tot 1 september alleen eucharistie.

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf op vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via

het secretariaat: 053 435 93 77.

Losser

H.M.Geboorte

Besloten vieringen in juni. Voornemens te openen per 1 juli. Per 1 juli ook door-de-weekse vieringen.

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het secretariaat 053 538 12 24.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Voornemens te openen per 1 juli.

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79 16 of

Mia de Vries 053 538 50 16.

 
Houd tussentijds de parochie-websites en -Facebook in de gaten voor nadere informatie; ook en juist in verband met het reserveren voor vieringen.
 
 
Oproep gastheren en -dames Sint Jozef, als ook schoonmakers…
 
De gezamenlijke pastoraat- en beheergroep Sint Jozef vraagt parochianen zich aan te melden als gastdame en gastheer voor de vieringen in de komende tijd. Er worden ook vrijwilligers gezocht, die meehelpen om de kerk in de week na de weekendviering schoon te maken. Belangstellenden kunnen zich melden bij Elly Vije, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 053 433 27 40.
 
 
 
 
Voorbereiding Eerste heilige Communie en vieringen 2020-2021 R.k. parochies Zuidoost Twente
Geheimachterdeur
 
De voorbereiding van kinderen uit groep 4 en hoger voor het komend seizoen 2020-2021 zal voor heel Zuidoost Twente begeleid worden door pastoraal werker Frank de Heus. De voorbereiding zal grotendeels plaatsvinden binnen de parochie. Van wie meedoet zal inzet en goede zin worden gevraagd. We werken met het project ‘Over de drempel’. We dragen kennis over, maar willen kinderen en ouders vooral over de drempel van de kerk laten stappen om samen het geheim van het land van God te beleven. Aan de hand van het liturgisch jaar ontdekken kinderen en wellicht ook ouders wie Jezus is en wat Hij voor ons vandaag kan betekenen. We beginnen bij de Advent en eindigen met Pinksteren. Aanmelden kan tot de Startavond, liefst vóór 19 oktober 2020.
De data van de Startavonden en vieringen van de Eerste heilige Communie zijn de volgende. Na de zomervakantie zullen via onder meer katholieke basisscholen brieven voor de aanmelding worden verspreid. Opgave voor de voorbereiding kan al via de website van de eigen parochie.
 
Startavonden:
  • Maria Vlucht: maandag 26 oktober, 20.00-21.00 uur, Maria Geboortekerk Losser
  • Enschede Noord: woensdag 28 oktober, 20.00-21.00 uur, Jozefkerk Enschede
  • Franciscusparochie: woensdag 4 november, 20.00-21.00 uur, Pancratiuskerk Haaksbergen
  • Enschede Zuid: donderdag 5 november, 20.00-21.00 uur, Janskerk Enschede
 
Vieringen Eerste heilige Communie 2021
De data zijn vanwege de Corona-crisis onder voorbehoud. De tijden van vieren volgen in het najaar, als bekend is hoeveel kinderen meedoen. De vieringen zijn alleen bedoeld voor kinderen die komend schooljaar de voorbereiding doen. Wie afgelopen schooljaar de voorbereiding heeft gedaan, kan zich individueel aanmelden voor het ontvangen van de Eerste heilige Communie in één van de eucharistievieringen in het weekend in de komende maanden.
 
  • Zondag 16 mei, Maria Geboortekerk Losser, gezinsvieringen voor communicanten uit Glanerbrug, Losser en Overdinkel.
  • Zondag 16 mei, Jozefkerk Enschede, gezinsviering voor communicanten uit Enschede Noord.
  • Zondag 30 mei, Sint Jankerk Enschede, gezinsviering voor communicanten uit Enschede Zuid.
  • Zaterdag 5 juni, Jacobuskerk Lonneker, Eerste heilige Communie in reguliere weekend-eucharistieviering om 19.00 uur voor communicanten uit Lonneker.
  • Zondag 6 juni, Pancratiuskerk Haaksbergen, gezinsviering voor communicanten uit Boekelo, Buurse en Haaksbergen.
 
Voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 988 33.
 
 
Aanmelding Vormselproject Zuidoost Twente 2021
vormsel2018 
Kort na de zomervakantie maken we een begin met de voorbereiding van tieners van groep 8, de brugklas en hoger op het sacrament van het Vormsel. Dat zal 13 of 14 februari 2021 in de Jozefkerk te Enschede worden toegediend. De voorbereiding vindt voor het leeuwendeel plaats in de parochiezaal en kerk van de Sint Jan aan de Haaksbergerstraat 253 in Enschede. Wie met het project mee wil doen, vragen we zich nu al op te geven. Dat kan via: https://www.katholiekenschede.nl/index.php/vormselform . 
 
Het Vormselproject voor Zuidoost Twente wordt het komend schooljaar 2020-2021 aangeboden in de Jacobusparochie te Enschede, maar staat ook open voor tieners uit de parochies Maria Vlucht en Franciscus, die liever niet wachten tot de brugklas, maar in groep 8 hun Vormsel willen ontvangen. In het schooljaar 2021-2022 zal de voorbereiding weer in de parochies Maria Vlucht en Franciscus plaatsvinden. Meer informatie vindt u op de websites van onze parochies. Contactpersoon: Ben Tenbergen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 053 476 86 67.
 
 
Kinderactiviteit Kids Time in Enschede Zuid: Christoffel
 
Na enige tijd en afwachten op de goedkeuring van de kerk kunnen wij u mededelen dat de Kids Time van 26 juni as wel door mag gaan! Wel gelden de regels die het RIVM voor school heeft opgesteld ook voor ons.
 Kids time
Dit zal de laatste KIDS TIME van dit schooljaar zijn. De kinderen zijn van harte welkom op: vrijdag 26 juni van 15:30  tot 17:00 uur in de parochiezaal van de Sint Jan kerk (Haaksbergerstraat 253 in Enschede).
 
Het thema voor deze bijeenkomst is: Christoffel. Christoffel komt van Christophorus en dat betekent Christusdrager. Hij droeg Christus in zijn hart en volgens de legende ook op zijn schouders. Het zal je niet verbazen dat Sint Christoffel de beschermheilige is van alle reizigers. Hij wordt vaak afgebeeld op bruggen. Heel wat mensen hebben ook een afbeelding van Christoffel aan hun sleutelhanger hangen. Sommigen hebben een afbeelding van Christoffel in hun auto.
 
KIDS TIME is een club voor kinderen (van groep 5,6 en 7) waar we op een speelse en creatieve manier aan de slag gaan met feesten die we samen vieren in de kerk. Aan de hand van de grotere feesten maken we zo de gang door het kerkelijk jaar. Centraal staat telkens een spannend en voor kinderen geschikt themaverhaal uit de Bijbel of uit de traditie of een eigentijds verhaal. We praten met de kinderen over wat dit nu eigenlijk betekent. We doen een spel of activiteit dat goed past bij het thema en wij maken wat creatiefs. We beginnen en eindigen met een kort gebed. Spelenderwijs vliegt de tijd voorbij!
 
Kun je deze keer niet komen maar vind jij het wel leuk om mee te doen met Kids Time, ook als je nog nooit bent geweest... Dan kun je nog altijd aansluiten op de eerstvolgende bijeenkomst, na de zomervakantie in het nieuwe schooljaar.
Data: Op de vrijdagen: 2 oktober '20, 27 november '20, 12 februari '21, 30 april '21 en 18 juni '21
Thema's: Sint Franciscus, Advent, Carnaval, Moederdag en St.Jan
Tijd: 15:30-17:00 uur
Locatie: Parochiezaal van de Sint Jan Kerk, Haaksbergenstraat 253, Enschede
Kosten: 2 euro, per keer (t.b.v. materiaal)
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim (werkgroep Kids Time)
 
Je kunt je van tevoren melden bij Saskia Baldewsing: 06 22 379 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tot ziens bij Kids Time!!
 
 
Bloemetjes van deze week
 
  Mevr. Haarman Eikstraat namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid
  Mevr. Wedad Najjar namens de Jacobuskerk.
 
Namen van mensen voor een bloemetje namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid zijn van harte welkom bij José Heitbrink van de pastoraatsgroep: 053 431 62 09, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
 
Overleden
 
Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:
 
  28 mei: mevr. J Haaijer- Boudens
  2 juni: Anton Evering, 51 jaar, uit Losser
  4 juni: mevr. Truus Hilderink-van Mast, 85 jaar, Wiedenhof, Haaksbergen
  5 juni: Gerda Tiethoff - Leeuw, 83 jaar, uit Overdinkel
  8 juni: mevr. Ine Rombout, 84 jaar, weduwe van Johannes Leffert, eerder weduwe van Hans Colijn, Enschede
 
    

Bezinning door pastoraal werker Frank de Heus

Afgelopen zondag ben ik niet naar de kerk geweest. Mijn taak in de Pancratiuskerk van de afgelopen weken zat erop. Ik zag deels de eucharistieviering op de televisie, maar dat was het voor mij niet. Ik kijk ernaar, maar ik maak er geen deel van uit. Ik ben op een kamer tussen ikonen en bij een brandende kaars het ochtendgebed voor de zondag uit het brevier gaan bidden. Daar vond ik rust en raakten de woorden van de psalmen mij. Dat is wat mij altijd zo bevalt in kloosters en wat we de laatste weken op zondag in de Pancratiuskerk beleefd hebben. De kleine vaste groep, die daar in besloten kring vierde. Op gepaste afstand, maar toch dicht bij elkaar rond het altaar. In een sobere liturgie. Het was eenvoudig, maar intens. Gebaren, stilte, woorden kwamen binnen, anders dan anders. Ik zou willen, dat we dit vast zouden kunnen houden en door zouden kunnen geven aan al die mensen, die voor en na weer onze kerken zullen bevolken. Gaan we ons weer druk maken om hoeveel mensen er komen; of alles wel goed op camera staat; om grootse koorzang; of de pastor alles wel volgens de regels doet; of komen we samen om te bidden; om God te zoeken; onszelf te vinden?

Komende zondag vieren we Sacramentsdag. Achter spatschermen, tussen pijlen en 1,5 meter-merktekens, met pincetten en lijsten van aanwezigen, zal het niet eenvoudig zijn je te laten meevoeren in het heilig spel, dat gespeeld wordt. Maar je kunt er wel deel van uitmaken. Je neemt jezelf mee. Je kunt proberen je open te stellen voor wat er gebeurt. Jezus zegt in het evangelie van zondag (Joh. 6, 51-58): ‘Wie mij eet, zal leven door mij’. Liturgie wil ons helpen het leven in onszelf te vinden door al wat er in de liturgie gebeurt; door het Woord, het brood, de wijn, heel de gemeenschap, door ons heen te laten gaan.’ Als je dat kunt, daar open voor staat, zul je de kerk anders uitgaan, dan je naar binnen bent gegaan. Ik wens u vrede en alle goeds!

    

Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

 

     

cross

  

Afmelden voor de nieuwsbrief? {unsubscribe}Uitschrijven{/unsubscribe}