Mededeling en toelichting Besluit d.d. 27 september

Beste medeparochianen,

Tijdens een bijeenkomst in de Verrijzeniskerk op 20 juni 2013 heeft het parochiebestuur een voorlopig besluit over herschikking van de kerkgebouwen in Enschede bekendgemaakt. Vervolgens zijn er in alle locaties hoorzittingen gehouden. Voor de locaties waarvan het kerkgebouw bij die gelegenheid aangewezen werd om aan de eredienst te worden onttrokken waren die hoorzittingen in het aartsbisschoppelijk stappenplan voorgeschreven, voor de locaties waarvan het kerkgebouw open zou blijven niet. Toch heeft het bestuur besloten deze hoorzittingen ook daar te houden.

Van alle hoorzittingen zijn uitvoerige verslagen gemaakt en de aanwezigen hebben de gelegenheid gekregen deze verslagen te lezen en eventueel commentaar te geven. Zowel de notulen zelf als het commentaar vormen een onderdeel van het dossier dat van elke locatie wordt bijgehouden, o.a. omdat het stappenplan dat voorschrijft.

Na de laatste hoorzitting zijn alle verslagen via de gebruikelijke com-municatiewegen, in het algemeen de locatieraad, ter beschikking gesteld van de parochianen. U hebt dus kennis kunnen nemen van wat er tijdens de zeven hoorzittingen is gezegd.

Nadat de verslagen waren gepubliceerd heeft het bestuur enkele weken gewacht met volgende stappen om eventueel commentaar vanuit de locaties af te wachten. Enkele locaties hebben daarvan gebruik gemaakt en hun opmerkingen zijn meegenomen in de verdere beraadslagingen.

Op 20 november heeft het bestuur vergaderd over de vraag of het voorgenomen besluit kon worden omgezet in een definitief besluit. Leidend daarbij was dat we ons afvroegen of de hoorzittingen en wat ons op andere wijze aan commentaar had bereikt aanleiding gaf om het voorgenomen besluit te veranderen.

Op 22 november is het bestuur met het pastoresteam in een extra vergadering bijeengekomen. Aan het pastoresteam, dat al eerder in eigen kring over dit onderwerp had gesproken, heeft het bestuur toen de vraag gesteld of de pastores in wat er tijdens de hoorzittingen was gezegd en wat zij verder hadden vernomen, b.v. in bijeenkomsten met leden van de pastoraatgroepen en van individuele parochianen, aanleiding zagen hun oorspronkelijke advies te wijzigen.

Zowel het bestuur als het pastoresteam waren van mening dat er de afgelopen maanden vanuit de parochie als geheel en de locaties in het bijzonder geen nieuwe, zwaarwegende argumenten waren aangedragen die een herbezinning op en wijziging van het voorgenomen besluit noodzakelijk maakten. Dat geconcludeerd hebbende heeft het bestuur afgelopen vrijdag besloten het voorgenomen besluit om te zetten in een definitief besluit.

Voor het goede begrip: natuurlijk zijn er tijdens de hoorzittingen dingen gezegd die hout snijden. En er is met verve geprobeerd voor de eigen geloofsgemeenschap en/of het eigen kerkgebouw op te komen. Maar bestuur en pastores zijn ingehuurd om naast de afzonderlijke locaties vooral ook oog te hebben voor het geheel. En vanuit dat perspectief blijken er onvoldoende gronden aanwezig om het voorgenomen besluit op essentiële onderdelen te wijzigen.

Dat betekent dat het bestuur het aartsbisschoppelijk stappenplan zal vervolgen met als inzet het aan de eredienst onttrekken van de Ariënsgedachteniskerk, de St. Janskerk, de Mariakerk en de H. Pauluskerk. Wim Wijfjes zal daar straks nader op ingaan.

Met het besluit staat de herschikking van de gebouwen in Enschede vast. Het besluit staat – zoals we een jaar geleden ook hebben aangekondigd – nu we deze fase in het besluitvormingsproces hebben bereikt ook niet meer ter discussie. De uitvoerig gemotiveerde aanvraag tot het aan de eredienst onttrekken van een gebouw zal per kerk afzonderlijk aan de aartsbisschop worden voorgelegd. De termijn waarop dat gebeurt kan verschillen, want die is afhankelijk van de vraag of er een koper of een goede andere bestemming kan worden gevonden. Anders gezegd: de weg is nu vrij om een kerk binnen enkele maanden aan de eredienst te onttrekken, maar mede gezien het economische tij en het feit dat overal in de stad rooms katholieke en protestantse kerken een andere bestemming moeten krijgen, denken we bij de meeste gebouwen eerder in jaren dan in maanden. Tot dat tijdstip zal het gebouw door het bestuur worden onderhouden en zullen er ook diensten worden gehouden, zij het dat het aantal diensten duidelijk zal afnemen. Het is overigens nog wel mogelijk dat een locatie tegen een decreet van de bisschop om de kerk aan de eredienst te onttrekken in beroep gaat, maar dat kan pas als het decreet is afgekondigd. U hebt dan tien nuttige dagen om dat te doen. In tweede instantie kunt u ook nog in beroep gaan bij de Vaticaanse Congregatie van de Clerus. Die toetst echter vooral op vormfouten oftewel bekijkt of de gevolgde procedure wel juist is geweest.

Wat betreft de aanwijzing van het eucharistisch centrum: ook in dat opzicht blijft het voorgenomen be-sluit gehandhaafd. De St. Josephkerk wordt momenteel nog gerestaureerd en wat de buitenkant betreft zal de kerk eind december klaar zijn. Daarna volgen nog aanpassingen in het interieur. Het is de bedoeling dat de St. Joseph met ingang van 1 september eucharistisch centrum wordt. De kardinaal, die vorige week zondag (17 november) op zijn eigen verzoek door de St. Josephkerk is rondgeleid, is bereid gevonden dat feit en de afronding van de restauratie met een pontificale hoogmis te bezegelen. We hebben hem als datum 7 september 2014 voorgesteld.

Er zullen bij u nu het besluit vast ligt tal van vragen opkomen. We zullen echter op lang niet alle vragen al een antwoord kunnen geven. Voor 13 december a.s. is een lange gezamenlijke vergadering van bestuur en pastoresteam gepland om tal van zaken die op ons afkomen nader uit te werken. Wel zullen bestuursleden en pastores op de terreinen waarvan zij de portefeuille beheren inzicht geven in de stand van zaken, zoals die nu al bekend is.

Namens het parochiebestuur, Guus Berkien,Vicevoorzitter