ENSCHEDE - Na meerdere noodkreten van het bestuur van de Jacobusparochie is de opbrengst van de Actie Kerkbalans in 2019 met 42 procent gestegen naar 130.100 euro. „Het is bemoedigend, maar niet voldoende.”

Door Mandy de Jong 27-01-20, 07:34

Medio 2019 sprak het bestuur nog over sluiting van de kerkgebouwen Sint Jan aan de Haaksbergerstraat en de Jacobuskerk aan de Oude Markt. De nieuwe financiële cijfers bieden hoop. In 2018 was de opbrengst van de Actie Kerkbalans 91.100 euro, in 2019 stond de teller op 130.100 euro. Ook waren er extra giften, samen goed voor 18.000 euro. „Het is echt fantastisch dat mensen hebben laten zien dat de kerk hun toch wel wat waard is”, zegt vicevoorzitter Joop Hassink. Tot begin 2021 worden er geen kerken meer gesloten.

Onverstandig 

Niet lang geleden had de Jacobusparochie nog zeven kerken in eigendom, nu dus nog maar twee. De Jozefkerk wordt gehuurd van een stichting. Hassink: „Na alle sluitingen die er zijn geweest, is onze conclusie dat het wel eens heel onverstandig zou kunnen zijn meer gebouwen af te stoten. Je bespaart dan wel geld, maar de kans is ook groot dat een heleboel mensen afscheid nemen van de parochie.”  

En minder parochianen, minder inkomsten. Om levensvatbaar te zijn heeft de Jacobusparochie minstens twee ton nodig. Dat geld gaat onder meer naar (achterstallig) onderhoud van de gebouwen, verwarming, bekostiging van de pastores en het houden van erediensten. „Dit bekostigen we allemaal van het geld, dat de parochianen zelf opbrengen.” Op papier zijn dat alleen in de stad Enschede zo’n 16.500 parochianen. Maar Hassink schat dat slechts 20 procent ‘nog enigszins actief meedoet’. 

Is twee ton dan wel reëel? Hassink heeft het antwoord niet. „Komend jaar moeten we opnieuw in gesprek met de mensen. Stel dat we de drie kerken open willen houden, wat hebben mensen daar dan voor over? Wat is de kerk waard?” Hij noemt het ‘geweldig’ dat veel parochianen hun bijdrage al verhoogden naar tien euro per maand, soms zelfs 200, en gelooft daarom in de ‘groeikansen’. „Als iedereen die nog niet meedoet maar vijf euro per maand zou geven, dan kan de opbrengst zomaar meer dan drie ton zijn.” 

Toekomst

Het bestuur van de Jacobusparochie besloot eerder twee jaar de tijd nemen om te kijken ‘welke toekomst er is voor de r.-k. kerk in Enschede’. Het eerste jaar is nu voorbij. „De laatste opbrengst van 130.100 euro is bemoedigend, maar niet voldoende.” Hoe Hassink zich er na al die inspanningen onder voelt? „Het is aan de ene kant geweldig dat we deze stap in slechts een jaar hebben kunnen maken. Aan de andere kant denk je ook wel eens: waarvoor doe ik het?” 

Hassink hoopt dat hij eind dit jaar niet hoeft te praten over sluiting van kerken, maar kan nadenken over ‘aansprekende vormen van een bloeiende parochie in Enschede’.

Artikel is uit Tubantia van 27 januari 2020.