Ik wil u iets vertellen over de organisatie en de resultaten van het mediaspektakel in onze stad voor wat betreft onze deelname aan het geheel.

Op 18 november 2014 werd bekend gemaakt dat the Passion 2015 in Enschede gehouden zou worden. Vanuit het team werd het verzoek aan het parochiebestuur om de Jacobuskerk ter beschikking te stellen voor activiteiten rondom dit evenement meteen gehonoreerd. Een kerngroep werd samengesteld. Deze bestond uit vertegenwoordigers vanuit het Leger des Heils, het studentenpastoraat, Protestantse gemeente Enschede, de Jacobuskerk en onze parochie. Verder zorgden De KRO, NCRV, PKN, en Jong Katholiek er in januari voor dat er een informatiebijeenkomst kwam voor eenieder die in de stad iets wilde organiseren, om zo tot enige coördinatie te komen. In ons kernteam werd besloten om de wilde plannen terug te brengen tot activiteiten rond de Jacobuskerk en tevens vier processies uit de verschillende windstreken te houden. Verder was het Citypastoraat geopend en het Leger des Heils verwelkomde de mensen vanaf het station muzikaal vergezeld van een kop warme koffie, thee of soep. Verschillende mensen hebben mee kunnen lopen in de grote processie achter het kruis. Aanschaf van middelen werd gedaan in samenwerking met de evangelische kerken. Zo leerden we elkaar ook goed kennen.

Tot grote verbazing van de organisatie en ook schrik vanwege de veiligheid van mensen, bleken er dit jaar meer spontane processies te ontstaan die naast de grote processie op weg gingen naar de stad om het evenement mee te maken. Waar heeft dit mee te maken vroegen we ons af. Was het dan louter een evenement of is er nog een andere laag waardoor mensen zich aangetrokken voelden om samen op weg te gaan?

Gelukkig is alles goed verlopen. Enige spelbreker was het koude en natte weer. In het Citypastoraat kon men terecht voor een opkikkertje in de vorm van soep en broodjes en een vriendelijk gesprek. In de Jacobus kerk was na afloop van de gebeurtenissen op het plein een bijeenkomst waarin vicaris Ronald Cornelissen, studentenpastor Janneke Bekhof, de Syrische bisschop Polycarpus en Enis Odaci spraken over wat hen raakte in het lijdensverhaal gerelateerd aan het dagelijks leven vandaag, hier en in de wereld.

In het algemeen zijn de reacties op het hele gebeuren wisselend, maar voornamelijk positief. Uit de verschillende reacties; "Fijn om zo samen te zijn", "dat we met het kruis op het grote plein kwamen was zo bijzonder", "als je er middenin staat met al die mensen om je heen die stil zijn, ontroerend." "Nu begrijp ik pas hoe het geweest moet zijn".

Voor de christelijke kerken van Enschede heeft het tot gevolg dat er bijeenkomsten zijn georganiseerd om te kijken hoe we verder met elkaar op kunnen trekken en de handen ineen kunnen slaan. Het gesprek over de betekenis van geloven met elkaar is met de uitvoering van the Passion dus niet verstomd, maar juist nieuw leven ingeblazen

Ingrid Schraven, pastoraal werker