Aan de kerkbesturen en pastores      

van de parochies/decanaten in Nederland

Huis ter Heide, september 2015

Betreft: jaarlijkse collecte Nationaal Katholiek Thuisfront

Ons kenmerk: U1523

Geachte dames en heren,

In deze Vredesweek worden onder het thema “vrede verbindt” mensen die verbinding brengen, bruggenbouwers, onder de aandacht gebracht. De Rooms-katholieke Kerk ziet deze rol als een opdracht voor alle mensen: een verbinding zijn in onze eigen samenleving, maar ons ook niet af wenden van de problemen en uitdagingen in de wereld.

De vrede waarin wij hier leven is niet vanzelfsprekend. Op veel plaatsen in de wereld worden vrijheid, gerechtigheid, of zelfs maar de meest basale menselijke waardigheid met voeten getreden, en ontvluchten grote groepen mensen in levensgevaar hun landen.

Paus Benedictus zei: “vrede is een gave van God, en een opdracht voor de mensen”. Deze opdracht geldt voor ons allen, maar kan niet zonder de inzet van militairen, die bereid zijn de waarden van vrijheid, gerechtigheid en vrede desnoods gewapende wijs te verdedigen. Verspreid over de hele wereld worden Nederlandse militairen vanuit onze samenleving ten behoeve van vredesmissies uitgezonden, naar Mali, Irak, Jordanië, Afghanistan en de Somalische wateren. Zij werken vaak in zeer primitieve omstandigheden, ver weg van hun familie en geliefden.

Militairen worden al vele jaren ondersteund door het Nationaal Katholiek Thuisfront, dat zich inzet voor de steun aan veteranen, actief dienende militairen en hun thuisfront. Graag doen wij dit jaar een speciaal appel op uw parochiegemeenschap ten behoeve van de landelijke collecte voor het werk van het Nationaal Katholiek Thuisfront.

Voor overheidsinstellingen zoals de Krijgsmacht zijn actieve steun en betrokkenheid vanuit de samenleving van vitaal belang. Ook de Rooms-katholieke Kerk kan daaraan een bijdrage leveren, door solidariteit te tonen en oog te hebben voor de omstandigheden waarin militairen hun werk moeten doen.

Het NKT geeft hier gestalte aan in nauwe samenwerking met de Dienst Rooms-katholieke Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht. Deze samenwerking komt onder andere tot uitdrukking in de jaarlijkse Requiemviering voor overleden defensiepersoneel te Best (NB) en de veteranenkruisweg te Roermond. Daarnaast ondersteunt het NKT individuele militairen en diverse projecten.

Sinds jaar en dag wordt voor het Nationaal Katholiek Thuisfront gecollecteerd in het tweede weekend van de vredesweek. Dit jaar is dat op 26 en 27 september. Deze collecte staat niet op het landelijk collecterooster van de Rooms-katholieke Kerk. Deelname van uw parochie aan de collecte van het NKT is geheel vrijwillig. Het Nationaal Katholiek Thuisfront waardeert het ten zeerste als u bij wilt dragen aan deze collecte als teken van betrokkenheid met de krijgsmacht en haar militairen in het bijzonder. De nauwe band van de parochies met de militaire samenleving gaat ver terug. Na de oprichting van de Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront kort na de Tweede Wereldoorlog had of stichtte elke parochie zijn eigen afdeling van het Katholiek Thuisfront.

Het werk van het Nationaal Katholiek Thuisfront is voor militairen en veteranen van grote waarde en belang als verbinding tussen kerk, samenleving en krijgsmacht. Wij hopen dat u als parochie dit belang ook zult onderkennen. Uw bijdrage is een bewijs van daadwerkelijk medeleven en verbondenheid met onze militairen. Voor meer informatie over het Nationaal Katholiek Thuisfront kunt u onze website raadplegen: www.katholiekthuisfront.nl.

Tot slot willen wij graag benoemen dat Mgr. Punt, de bisschop voor de strijdkrachten, het werk van het Nationaal Katholiek Thuisfront van harte ondersteunt en de collecte voor het Nationaal Katholiek Thuisfront ten bij u aanbeveelt.

U kunt uw gift overmaken op:
Bankrekeningnummer: 7033 ten name van Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront te Zeist.
IBAN rekeningnummer: NL90 INGB 0000 007033, BIC Code: INGBNL2A.

Namens alle betrokkenen bij het Nationaal Katholiek Thuisfront zeggen wij u hartelijk dank voor uw onmisbare medewerking.

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur,

                                          

mr. J.A.M.J. Houben                                                P.J.M. Swinkels – van de Vorst       

voorzitter                                                                   directeur