10_kerken_banner

15 januari starten we weer met een nieuwe Cursus Icoon schilderen
De cursus wordt gegeven door St Josef Iconen atelier. Op maandag morgen middag of avond, naar de wensen van de cursist.
Er zijn nog plaatsen voor de morgen of avond beschikbaar.
 
Tijdens deze cursus gaat u zelf een icoon schilderen op oude wijze. De techniek die gehanteerd wordt, is de temperatechniek. Deze techniek is ongeveer 1.500 jaar oud. Vóór de uitvinding van olieverf werd tempera veel gebruikt voor schilderijen en het verluchtigen van manuscripten. Iconen worden traditiegetrouw nog steeds met tempera geschilderd. De meest gebruikte tempera is de ei tempera. De technieken zijn aan oude, strenge voorschriften gebonden, neergelegd in een geheimcode en kunnen niet los gezien worden van de traditie van waaruit de icoon is voortgekomen.
 
Iconen schilderen is een weg van meditatie en stilte. Een weg, die je zelf gaat van aarde naar hemel, van donker naar licht. Stap voor stap wordt de boeiende wereld van de iconen dichterbij gebracht, door informatie in woord en beeld en vooral door zelf te doen. Het geheim van de iconen schuilt echter niet in het feit dat ze ‘gelijken’ op het afgebeelde, meestal een Bijbelse gebeurtenis of een beeld van een heilige, maar ze doen in de mens het ‘zelf-icoon zijn’ ontwaken, waardoor de kosmische mens geboren wordt.
 
Voor de degene die voor het eerst een icoon gaan schilderen is er een keuze van ongeveer tien voorbeelden die tijdens de cursus geschilderd kunnen gaan worden. Deze cursisten krijgen extra begeleiding bij het maken van een goede temperaverf en het gebruik daarvan. Voor de gevorderden is er een vrije keuze.
  
U mag ook uw eigen icoonplank na overleg, tekening, kleurvoorbeeld en/of onder handen werk meenemen. Er is geen schilder of teken ervaring nodig om een icoon te schilderen.
  
De cursisten zullen het volgende gaan doen:
  • Het Opbrengen van de tekening met de carbontechniek. Opbrengen van het bladgoud.
  • Het maken van de ei-temperaverf. Het maken van de contourverf.
  • Het trekken van contourlijnen. De icoon wordt voor de eerste keer geschilderd met ei-temperaverf waaraan natuurlijke aardepigmenten zijn toegevoegd.
  • Het maken van de carnatieverf en de verf voor de mantelpartijen.
  • Het lichter maken van de verf door middel van de eenvoudige reflex.
  • Nu wordt de icoon voor de tweede keer geschilderd (in het licht gezet), nu in de natuurlijke hemelpigmenten, pigmenten van boven en op de aarde.
  • Na het gereedkomen van de Icoon zullen ze worden gewijd (gezegend)

Op de penselen na, zijn alle materialen voor het maken van de iconen bij de prijs inbegrepen. Deze penselen zijn tijdens de cursus te koop (kosten per set van vier penselen € 15, =).
Kosten van de Icoonschilder cursussen in de St Jan zijn € 175.00 we schilderen op Linde houten planken
Voor informatie kunt u bellen met de cursusleider Jos Bentert. Telefoon 06 22908707
Voor opgave graag een mail naar, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
cross

Reacties  

# RE: Icoon Schilderen In de St. JankerkEls Dam 14-04-2018 14:32
Ik ben benieuwd of er dit jaar of volgend jaar nogeen nieuwe cursus icoonschilderen wordt gestart. Zo ja, hoeveel bijeenkomsten zijn er dan?
Ik zou me daarvoor graag willen aanmelden.
Met vriendelijke groet,
Els Dam
# Cursus 2018 of 2019Els Dam 14-04-2018 14:34
Komen er in de toekomst nog icoonschildercursussen? Dan wil ik me daar graag voor aanmelden.
Mvg Els Dam

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Aanmelden nieuwsbrief en parochieblad Pelgrim

Ga naar boven