Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente Zuidoosttwente parochies

Woensdag 27 mei 2020

Gedurende Corona-crisis

 

 

Komende besloten vieringen in kleine kring op de zondag

 

H. Mara Geboorte Losser

9.00 uur

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

Zondag 31 mei (Pinksteren)

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

De vieringen in de Maria Geboortekerk en de Pancratiuskerk zijn te volgen via de kerkradio.

De vieringen in de  H. Maria Geboortekerk en Jozefkerk zijn live te volgen. De viering in de Pancratiuskerk wordt naderhand op YouTube gezet:

Hoe het na 1 juni verder gaat vindt u verderop in deze brief.

 

30 mei: Kaarsje branden in de PKN-kerk Haaksbergen

De drie christelijke geloofsgemeenschappen van Haaksbergen organiseren een gezamenlijk Pinkstermoment. We willen vieren dat we met vereende krachten bereikt hebben dat de uitbraak is teruggedrongen. Natuurlijk zijn en blijven er ook zorgen. Aan die pijn en moeite gaan we evenmin voorbij. Veel mensen, niet alleen kerkleden, ervaren het als een gemis dat alle kerkdeuren al zolang gesloten zijn.

Zaterdag 30 mei gaan de kerkdeuren van de Protestantse Kerk aan de Jhr von Heijdenstraat voor iedereen open. Iedereen is dan welkom om een kaarsje te branden en een moment te verstillen. De één zal met het branden van een kaarsje zijn hoop uitdrukken, een ander haar goede moed, weer iemand anders wil misschien zijn zorg(en) achterlaten in de kerkruimte. Al die vlammen samen vormen een Heilig Vuur van verlangen en goede wil.

De kerk aan de Jhr. von Heijdenstraat 8 is za. 30 mei van 12:00 – 16:30 uur toegankelijk. Rekening houdend met de Coronavoorschriften is de kerk voor iedereen toegankelijk.

Caeciliakoor zingt Mozart op de Eerste Pinksterdag

Tijdens het Hoogfeest van Pinksteren zal op 31 mei aanstaande een unieke uitzending plaatsvinden. In de livestream zal de Missa Brevis in C van W.A. Mozart te horen zijn, gezongen door het Caeciliakoor. Tijdens de misgezangen kunnen de kijkers ook virtueel aanwezig zijn in de kerk, er worden beelden getoond van het prachtige interieur en de schitterende gebrandschilderde ramen. Kortom, een unieke manier om op Eerste Pinksterdag toch de mis mee te kunnen vieren. Voorganger zal zijn pastor J. Kortstee. De technische realisatie is in handen van Organist/dirigent Carlo van den Beld.

Oecumenische viering Pinksteren Haaksbergen Online

‘Heilig Vuur’ is niet alleen het thema van deze kerkopenstelling op zaterdag 30 mei, maar ook van een oecumenische gebedsdienst die op zondag 31 mei (Pinksterzondag) vanaf 11:00 uur meegevierd kan worden via RTVsternet (facebook.com/rtvsternet). In die oecumenische gebedsdienst geven Margot Dijkman (pastoraal werken van R.K. Parochie St Fransiscus), Dick Dragt (oudste van de Joshuagemeente) en ds. Job Stein (voorganger van de Protestantse Gemeente Haaksbergen-Buurse) uitdrukking aan de kracht van de Liefde die ons ook in barre tijden op koers houdt in dit bestaan.

Besloten door-de-weekse vieringen online of via kerkradio

Gebeds- en misintenties weekendvieringen Zuidoost Twente

 

In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. De intenties worden niet gepubliceerd in de parochiemedia, maar wel meegenomen in de voorbede. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Een vrije gift is zeer welkom.

U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:

 • Maria Geboortekerk Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw vrije gift kunt u overmaken op:

 • NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
 • NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
 • NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.


 Kids time 

 

Kleurplaten inleveren kinderen Enschede Zuid

Voor het Pinksterproject van de werkgroep Kids Time (Sint Janskerk Enschede) mogen kinderen hun tekening of kleurplaat over Pinksteren nog tot en met zaterdag 30 mei inleveren in de brievenbus bij de Sint JansKerk. Deze worden dan opgehangen aan de ramen in de kerk. Hele fijne Pinksterdagen toegewenst voor jullie allen. Veel liefs, Werkgroep Kids Time St Jan Kerk, Saskia Baldewsing

 

Hoe verder na 1 juni?

Heel in het kort…

 • De uitgebreide protocollen van de Nederlandse bisschoppenconferentie vindt u op: https://www.rkkerk.nl/protocol-voor-publieke-vieringen-in-de-r-k-kerk-vanaf-1-juni-uitreiking-heilige-communie-vanaf-14-juni/#more-9871
 • Het pastoraal team en de parochiebesturen nemen deze protocollen ter harte. Met deze protocollen in de hand proberen wij samen met pastoraats- en beheergroepen te komen tot vieringen en bijeenkomsten, die veilig, vriendelijk en uitnodigend zijn. Dit telkens aangepast aan de omstandigheden, mensen en mogelijkheden ter plekke.
 • We beginnen bij ‘0’. Pas als bij het pastoraal team aangegeven wordt, dat de hygiëne en het reserveringssysteem op orde is, zal er met vieren en samenkomen begonnen worden. Wij zullen dit telkens in deze brief en onze andere media vermelden. Dit geldt voor zowel vieringen en samenkomsten in het weekend als door de week.
 • Beheergroepen organiseren ter plekke een veilige omgeving om in samen te komen. Pastoraatsgroepen organiseren het reserveren voor vieringen en samenkomsten. Reserveren is nodig om – als het mis gaat – aanwezigen te kunnen traceren.
 • Vanaf 14 juni kan er in eucharistievieringen communie worden uitgedeeld.
 • Alle communievieringen worden voorlopig omgezet in vieringen van Woord en gebed.
 • Doop- en Vormselvieringen worden voor onbepaalde tijd uitgesteld, evenals vieringen van de Eerste heilige Communie in groepen.
 • Van koor- en samenzang kan vooralsnog geen sprake zijn. Koren worden gevraagd met hun organist of pianist en een cantor de viering muzikaal te ondersteunen.
 • Kindernevendiensten kunnen doorgaan, zij het dat de kinderen dan niet in de kerk komen. De ‘spelregels’ zijn als op school.
 • Er kan desgewenst worden samengekomen voor andere bijeenkomsten en er kan na de viering koffie gedronken worden. Ook hiervoor zijn de ‘spelregels’ als elders.

Als het om vieren gaat:

 • U zult dus gevraagd worden te reserveren voor vieringen.
 • Het kan zijn, dat er niet voor iedereen die wil plek is. Hierover zult u van tevoren worden ingelicht.
 • Ter plekke wordt u gevraagd de aanwijzingen op te volgen.

 

Op dit moment is bij het pastoraal team het volgende bekend met betrekking tot het opstarten van vieringen in onze parochies. We noemen de vieringen, waar de parochie verantwoordelijkheid voor draagt en die vanuit onze secretariaten worden ingeroosterd.

Franciscus van Assisië

Boekelo

Marcellinus

Nog onbekend.

Buurse

Maria Praesentatie

Niet voor 16 juni open.

Haaksbergen

Bonifatius

Voornemens in juni te openen. Mogelijk per donderdag .. juni.

Haaksbergen

Lourdes

Geen vieringen in juni. Voornemens te openen per 1 juli.

Haaksbergen

Pancratius

Nog onbekend.

Haaksbergen

Saalmerink

Vooralsnog geen vieringen.

Haaksbergen

Wiedenbroek

Vooralsnog geen vieringen.

Jacobus - Enschede

 

Ariënsstaete

Vooralsnog geen vieringen.

 

Jacobus

Nog onbekend.

 

Jan

Geen vieringen in juni. Voornemens te openen per 1 juli.

 

Jozef

Nog onbekend.

 

Roef

Nog gesloten. Voornemens al voor 1 juli te openen.

 

Verrijzenis

Nog onbekend.

Maria Vlucht

Glanerbrug

O.L.Vrouwe

Juni nog gesloten. Voornemens te openen per 1 juli.

Lonneker

Jacobus

Juni nog gesloten. Voornemens te openen per 1 juli.

Losser

H.M.Geboorte

Besloten vieringen in juni. Voornemens te openen per 1 juli.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Nog onbekend. Geen vieringen mogelijk in de Overkant.

 

Houdt tussentijds de parochie-websites en -Facebook in de gaten voor nadere informatie; ook en juist in verband met het reserveren voor vieringen.

Eerste heilige Communie

 communie

Volgens het protocol van de bisschoppenconferentie worden alle vieringen van de Eerste heilige Communie in groepen voor onbepaalde tijd uitgesteld. We kunnen ons echter voorstellen, dat ouders niet zolang willen wachten om hun dochter of zoon hun eerste heilige Communie te laten doen.

Het pastoraal team stelt daarom het volgende voor. Wie wil, kan zijn of haar zoon of dochter die dit jaar heeft meegedaan aan de voorbereiding aanmelden voor een eucharistieviering in het weekend in welke locatie van ons parochieverband dan ook. Dat kan zijn op zaterdag of op zondag. Het kan in welke maand dan ook vanaf 1 juli. Afhankelijk van het aantal plekken in de kerk kunnen tot maximaal drie kinderen in een viering hun eerste heilige Communie doen. Je moet dan reserveren, zoals het in de betreffende locatie geregeld is. Het aantal te reserveren plaatsen beperken we per communicant tot de leden van het eigen gezin, peetouders en opa’s en oma’s. De pastor van dienst zal de communicanten op het moment van ter communie gaan extra aandacht geven. Wellicht kun je er zo samen met een klein feestje thuis (?) dan toch een mooi moment  en een goede herinnering van maken.

Voorbereiding Eerste heilige Communie

 

De afgelopen week zijn communicanten in Glanerbrug, de Franciscus- en Jacobusparochie thuis in de weer geweest met een les over Pinksteren. Dat had onder meer het volgende resultaat. Lars, Lieke, Romario en Eva stuurden hun kunstwerk in.

 

Bekijk op YouTube-kanaal ‘Catechese Zuidoost Twente’ wat parochianen en anderen inspireert!

 

Meer dan 30 parochianen en anderen hebben gereageerd op de oproep een kort filmpje in te sturen. Ze laten daarin zien, wat hen inspireert in hun leven van alle dag. De filmpjes zijn zeer divers. Van het Caeciliakoor uit Losser, dat via sociale media samen op afstand  een lied laat horen, tot pastor Ben Engelbertink die door zijn tuin struint; leerlingen van het middelbaar onderwijs die over hun grote voorbeeld vertellen tot Erna Perik, die het vindt bij koeien in de wei! U vindt al dit Pinksterwaaien van de Geest op: https://www.youtube.com/channel/UC8BNkJDtPfhxUhwJzT5vqKA/videos .

 

 

'....Om heil en genezing te vinden, zullen wij u danken altijd en overal' ...

Die woorden staan in een van de gebeden van de Eucharistie. Nooit, maar dan ook echt nooit, heb ik gedacht ten behoeve van een heilzame viering van dank je wel aan God, ergens in een apotheek te staan. Om een partijtje farmaceutisch handspray te kopen. Direct van de groothandel, met 20 procent korting, want voor de kerk. De apotheker is een meelevend christen. Via via reageerde hij op mijn oproep. Zie hier. 80 kleine flesjes. Je zet er gemakkelijk op verschillende plekken wat neer. Hij zegt dat twee keer sprayen per persoon voldoende is. En rekende voor dat zo'n flesje na dertig mensen leeg is. We zullen al snel weer nieuwe desinfectans moeten hebben. Hopelijk lukt het dan dat ieder locatie er zelf in voorziet. Voor nu hebben we centraal wat ingekocht. En in juni gaan we nog niet overal open. Wie helpt zoeken? Het is maar de vraag of het farmaceutische moet zijn. Al is die volgens kenners de enig veilige. Omdat het alcoholpercentage 70+ moet zijn.

Pastoor Daggenvoorde 06 391 70 407

 

Bloemetjes van deze week

Namen van mensen voor een bloemetje namens de geloofsgemeenschap Enschede Zuid zijn van harte welkom bij José Heitbrink van de pastoraatsgroep: 053 431 62 09, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Overleden

Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:

 • 22 mei: Herman Boek – Smulders, 58 jaar uit Losser

 

Bezinning door pastoraal werker Margot Dijkman: Pinksteren

 

Pinksteren, feest waarop we vieren dat het inzicht kwam, de moed geboren werd en de geloofstaal ontstond. Kerk zijn we als we het inzicht delen, de moed hebben om op te staan en de mensen in verstaanbare taal weten te raken.

‘Iedereen hoorde hen spreken in de eigen taal’ staat in Handelingen. Zoals Jezus sprak met woorden die ogen openden, die zieken genazen en die lammen in beweging brachten, zo deden de leerlingen dat op Pinksteren. 21 Eeuwen lang gaan we op die weg verder, met vallen en opstaan. Want meer dan eens spreekt de kerk onverstaanbaar, in een eigen jargon, een taal die voorbijgaat aan het wezenlijke van het leven. Een taal die mensen vastzet en opsluit. Pinksteren zegt: er is een uitweg. Mensen worden bevrijd van donkere en duistere gedachten. Dan begint de kerk elke keer weer: het moment dat iedereen begrijpt waar het echt over gaat, in zijn eigen taal. Het moment dat we de moed hebben naar die inzichten te handelen. Pinksteren een feest om te laten gebeuren.

Pinkstergroet. Met hulp van de jongeren van M25 is het gelukt om deze week bij ouderen en zieken uit onze parochie een kaart te bezorgen met gedachten rond het feest van Pinksteren. Een van de teksten is een gedicht van Nel Niekus. We zullen helaas niet iedereen hebben kunnen bereiken, daarom haar gedicht via deze nieuwsbrief.

Geest van boven

God opent wijd de hemel,

de wereld krijgt een kleur;

een kleur van vuur en zonlicht,

wij zien de hemeldeur.

Dit licht is niet te doven,

het stelt ons niet teleur;

Gods Geest als Licht van Boven,

het is als een hemelsgeur.  

Gods Geest daalt op ons neer,

wij staan in vuur en vlam;

een duif van raad en wijsheid,

die uit de hemel kwam.

De Geest van vuur en liefde,

Hij brengt ons Gods Program;

en preekt in alle talen

Zijn Vrede’s Offerlam.

De Trooster en de Helper

is onze Heilige Geest;

Hij geeft ons heel ons leven

Zijn Kracht het allermeest.

Wij zullen steeds geloven,

dat Hij ons hart geneest;

de Liefde wordt bezegeld

op het Grote Pinksterfeest    

 

    

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/
cross