Zondag 2 oktober, een zomerse herfstmiddag. De terrassen op de Oude Markt zitten vol. De binnenstad van Enschede gonst van de activiteiten. Het is koopzondag en het Grenswerk festival is in volle gang. Als er op deze zondagmiddag één plek in Enschede is waar de zon echt schijnt, dan is het wel in de Jacobuskerk, één van de podia waar in het kader van het Grenswerk festival een muzikaal optreden geprogrammeerd staat.

Om kwart over twee en om kwart over drie wandelt een zingende club mensen de Jacobuskerk binnen. Diet Gerritsen en haar koor Intervocaal. Ze zingen een vrolijk en aanstekelijk lied over Enschede. Vele nieuwsgierig geworden stadsgenoten lopen in hun kielzog mee.

intervocaal“Enschede, it is a lovely city
Gardens and parks, they are oh oh so pretty

People are nice and the dogs are very witty
Splish, splash, it's cold, brrrr, that's a pity…”

Zomaar een liedje over Enschede? Zeker niet. De tekst is geschreven door een 10-jarig meisje uit India dat hier naartoe is gekomen. En het zo te horen naar haar zin heeft.

Een van de thema’s van het Grenswerk festival is “Hello Earth”.  De bevolking van Enschede telt in totaal 149 nationaliteiten. In de TC Tubantia is een oproep gedaan aan alle stadsgenoten die een andere nationaliteit hebben, om in een paar regels iets te vertellen over hun ervaringen met het wonen en leven in Enschede. Hoe gelukkig zijn ze in onze stad? Veel mensen hebben gereageerd op deze oproep.

Van de ingezonden teksten zijn zogenaamde “one minute compositions” gemaakt, de tekst is op muziek gezet en zestien van deze liedjes worden in een sprankelend optreden vertolkt door Diet en haar koor. We horen ervaringen van stadsgenoten uit o.a. Slovenië, Georgië, Kongo, Barbados, Guatemala, Indonesië, Suriname, Dominicaanse Republiek en India. De inhoud varieert van blaffende honden tot filosofische uitspraken als “iedereen is vrij voor meningsuiting”. Het koor Intervocaal vertolkt de kleine werkjes vol enthousiasme, in een aantal gevallen zijn de (kleine) auteurs zelf aanwezig als solist.  Zoals:   Imelda uit Peru 

Een lust voor oog en oor. Het plezier spat eraf. Wat vooral opvalt is de positieve, blije toon van alle composities. Een ding wordt duidelijk. Waar men ook vandaan komt, hoe verschillend mensen ook zijn. Ze kwamen naar Enschede om geluk te vinden. Ieder op hun eigen manier. Gelukkig verschillend, verschillend gelukkig. In de Jacobuskerk werd dat deze middag op een prachtige manier vormgegeven. En het was puur plezier om daarbij aanwezig te mogen zijn.

 

Hetty Mulder