Adventsactie Logo RGBDe gezondheidskliniek Ana Manganaro biedt medische zorg en educatie aan de inwoners van Guarjila op het platteland van El Salvador. De kliniek heeft zich tot doel gesteld de gezondheid van moeders en jonge kinderen te verbeteren door goede geboortezorg te bieden en gezonde voeding te stimuleren.

Wat zijn de uitdagingen?

De kliniek richt zich op medische zorg, voorlichting en educatie. Tienermeisjes werden vanaf de start van de kliniek opgeleid tot gezondheidsvoorlichters. Tegenwoordig beschikt de kliniek over een team van artsen en andere zorgverleners. Toch sterven nog te veel moeders en kinderen tijdens de bevalling. Ook lopen jonge kinderen het gevaar te overlijden aan ondervoeding en infectieziektes als diarree en longontsteking. De kliniek heeft onvoldoende middelen om hier iets aan te doen.

Ana Manganaro

In het noorden van El Salvador, in de provincie Chalatenanago, ligt de plattelandsgemeente Guarjila. Tijdens de burgeroorlog vanaf 1980 werd deze plaats volledig verwoest. De burgeroorlog kostte 75000 mensen het leven in heel El Salvador, waaronder aartsbisschop Óscar Romero. De bevolking vluchtte naar buurland Honduras. Na de vrede in 1992 keerden de bewoners weer terug uit de vluchtelingenkampen en bouwden Guarjila weer op. De Amerikaanse zuster en kinderarts zr. Ana Manganaro zette hier een gezondheidskliniek op.

Wat willen we bereiken?

Dit project heeft tot doel de gezondheid en voeding van (aanstaande) moeders en jonge kinderen (tot 2 jaar) te bevorderen en sterfte van moeders en kinderen bij de bevalling terug te dringen.

Hoe doen we dat?

Zwangerschap en bevalling vormen een gezondheidsrisico. De kliniek heeft daarom een opvanghuis ingericht waar aanstaande moeders de laatste weken voor hun bevalling kunnen verblijven. Het aantal opvangplaatsen is echter niet toereikend en moet dringend worden uitgebreid, van 8 naar 11. Ook wil de kliniek moeders én vaders adviseren over borstvoeding, en huisbezoeken brengen om borstvoeding te promoten en te begeleiden. Daarnaast heeft de kliniek plannen voor het opzetten van moestuinen.

In deze Pelgrim treft u een collectezakje aan. Tijdens verschillende vieringen in Enschede in de Advent, wordt aandacht besteed aan het project. U kunt uw collectezakje deponeren in de bussen achter in de kerken. Hartelijk bedankt voor uw bijdrage.

Op zondag 1 december, 1e Advent, zal in de viering in de St Jan (10 uur) speciale aandacht besteed worden aan dit Adventsproject voor El Salvador. Voorganger is pastor Frank de Heus. Mmv het kinderkoor olv Valery Maduro.

MOV groep Enschede

handenwassen.blogspot.nl

foto: Medisch onderzoek

 Adventsactie Logo RGB