Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op wat nu, Pinksteren, is gaan heten.

De gelovigen waren bijeen toen er plotseling het geluid van een grote windvlaag was en ‘vlammen’ zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden, zgn. 'vurige tongen'. De gelovigen werden vervuld met de Heilige Geest en begonnen het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen. Daar kwamen veel mensen op af.

 

Pinksteren wordt altijd verbonden met vuur en vurigheid. We lezen hoe er vlammen verschijnen op de hoofden van de leerlingen. Teken van de Geest die hen vervult. De kleur in de kerk is rood. Warm, feestelijk, hartstochtelijk ook. De kleur van passie. We staan ‘in vuur en vlam’. Het heeft te maken met enthousiasme, letterlijk ‘in God zijn’.

Inspiratie, letterlijk inblazen. Als mensen geïnspireerd raken ervaren ze dat als een geschenk, als iets wat hen overkomt. Je kunt het niet organiseren. Inspiratie kan komen via andere mensen, via muziek, via teksten, een gedachte of iets wat zomaar in je opkomt, geen idee hoe en waar vandaan. Opeens weet je wat je moet zeggen, achteraf sta je zelf verbaasd. Kwam het van Gods Geest?

Veel mensen vinden de Geest van God een vaag begrip en Pinksteren een onduidelijk feest. Toch is het heel concreet. Als de Geest de leerlingen inspireert hebben ze opeens de mond vol over Jezus. De Geest van God is de Geest van Jezus. De Jezus van Kerst en Pasen is ook de Jezus van Pinksteren. Het gaat om zijn beweging door de wereld, aangedreven door zijn Geest. In de Geest van Jezus leven. Dat maakt het al een stuk minder vaag.

Wat vinden van jullie dit verhaal? wat inspireert jullie? Op wie zou jij willen lijken en waarom? Wat neem jij mee in je rugzakje om een nog beter mens te worden dan je nu al bent.

Je kunt samen met je mama, papa , zusje, broertje of familie een korte filmpje opnemen en het hier over hebben. Dit filmpje zal tussen de 30 seconden tot 1 minuut moeten duren. Deze wordt dan op YouTube geplaatst door Pastoor Frank, waar je ook jou filmpje naar toe kunt mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ook hebben wij leuke kleurplaten die je kunt inkleuren maar je mag zelf ook een leuke tekening maken die met Pinksteren te maken heeft. Deze worden dan opgehangen aan de ramen in de kerk. Je kunt het inleveren op vrijdag 22 mei en zaterdag 23 mei in de brievenbus bij de St Jan Kerk.

 Hier kun je de kleurplaten downloaden.(Pinksteren1(Pinksteren2(Pinksteren3)

Hele fijne Pinksterdagen toegewenst voor jullie allen.

Veel liefs, Saskia, Laura, Engelien en Rim

Werkgroep Kids Time St Jan Kerk