Woensdag 18 maart 2020

Gedurende Corona-crisis

--

Beste parochianen en belangstellenden,

we leven in een moeilijke tijd. Het corona-virus ontregelt het leven van ons allemaal. Het parochieleven komt vrijwel stil te liggen. Vieringen, samenkomsten, huisbezoek, het kan allemaal niet. We moeten fysiek afstand houden van elkaar. Dat gaat recht tegen onze eerste inzet in: ‘Het gaat om de ontmoeting’. Gelukkig zijn er ook andere manieren om elkaar te ontmoeten. Middels deze brief proberen we u vanuit het pastoraal team wekelijks op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen binnen onze parochie. Vragen, suggesties van uw kant voor deze brief zijn altijd welkom. Samen zullen we door deze moeilijke tijd heenkomen!

We wensen U goede moed en goede gezondheid toe. Vrede en alle goeds!

Pastoraal team

---

Ziekenzalvingen

Als uitstel niet mogelijk is, kunt u nog steeds een beroep doen op onze pastores Paul Daggenvoorde en Willy Rekveld. In zeer kleine kring van maar een paar mensen kan de zieke gezalfd worden. De pastores zijn bereikbaar via de noodnummers van de parochies.

Uitvaarten

Zolang als de burgelijke overheid aangeeft, dat fysiek contact gemeden moet worden, worden er vanuit de parochie vooralsnog alleen zeer besloten uitvaarten verzorgd overéénkomstig de instructies van de Nederlandse uitvaartbranche. Dit kan dan in de vorm van een 20 minuten durende gebedsviering. Wel worden we graag op de hoogte gehouden, als parochianen overlijden. Contact via telefoon of sociale media met een pastor is altijd mogelijk. We denken eraan in deze weken of maanden overleden parochianen in een gedachtenisviering te herdenken, als samenkomsten weer mogelijk zijn.

Goede week

In principe komen alle vieringen en activiteiten in de Goede Week en met Pasen ( tot en met tweede Paasdag ) te vervallen. Met alleen deze uitzondering: In de drie eucharistische centra van onze parochies in Zuidoost Twente zal Palmzondag en het Paastriduum ( W…. ) in zeer kleine besloten kring worden gevierd. Deze zijn in Losser en Haaksbergen via de kerktelefoon te beluisteren. Over een eventuele beeldverbinding wordt nog nagedacht.

Palmtakjes

De palmtakjes die in bovengenoemde kleinschalige vieringen worden gewijd, zijn op te halen in de kapellen van kerken in ons parochieverband, die doorgaans geopend zijn. In een volgende uitgave van deze brief zullen deze nader worden benoemd.

(Huis-)Paaskaarsen

In de Paaswaken in de drie eucharistische centra zullen de Paaskaarsen van onze kerken, eventuele kapellen en wijkcentra waar in weekends of door de week wordt gevierd, worden gezegend. Dit geldt ook voor huispaaskaarsen die doorgaans in de Paaswaken worden gezegend. In een volgende uitgave van deze brief zullen we berichten, hoe dit praktisch in zijn werk gaat.

Kapellen

De kapellen, die gewoonlijk open zijn, zijn ook in deze tijd open voor persoonlijk gebed of het opsteken van een kaarsje.

Telefonisch contact

Als u graag met een pastor van het pastoraal team wilt praten, staan wij tot uw beschikking. We maken daar graag tijd voor vrij. Bel gerust. Onze telefoonnummers en mailadressen vindt u onderaan deze brief.

Hulp nodig?

Heeft u praktisch hulp nodig voor bijvoorbeeld het halen van boodschappen, dan kunnen wij parochianen vragen u van dienst te zijn. Neem hiervoor contact met ons op, dan bekijken wij, wat wij voor u kunnen betekenen.

Overleden

De afgelopen week zijn er aan de telefoonwacht in de Franciscusparochie geen namen van overleden parochianen doorgegeven. Voor Maria Vlucht en de Jacobusparochie noemen we de volgende parochianen, die overleden zijn:

5 maart, Jo Riesewijk, 81 jaar uit Glanerbrug

12 maart, Marietje Olde Hartmann, 92 jaar uit Glanerbrug

12 maart, Leo Bossink, 80 jaar uit Overdinkel

14 maart, Herman Worsseling, 81 jaar uit Losser

8 maart: Mario Adduci, 86 jaar

10 maart: Mien Eijkelenkamp-Kokkeler, 90 jaar

Ter bezinning: Gekroonde tijd

We zitten midden in de 40-dagen-tijd, naar de parallel van de periode dat Jezus in de woestijn zich voorbereidde op zijn taak in de wereld. Hi j wist niet wat hem te wachten zou staan. Waarschijnlijk had hij er wel een vaag vermoeden  van.

Wíj maken nu ook een bijzondere tijd door; verbijsterend bijzonder. Want we weten niet wat ons boven het hoofd hangt. Al laten de beelden uit China en Italië tipjes oplichten van een ondoorzichtige sluier.

Elke dag is er weer een ander besluit dat genomen moet worden. Heel logisch. Maar stap voor stap komen we ieder voor zich in een steeds kleiner worden de wereld terecht. Ieder is steeds meer op zichzelf aan gewezen.

Je zou bijna mensenschuw worden want elk ander mans is blijkbaar een potentieel gevaar; zo lijkt het wel. Geen knuffel meer, geen hand, afstand van 2 meter. Heel logisch. Maar waar blijft dan je menselijkheid, onderling contact? Afscheid nemen van een gestorven mens, die ons zo lief is. Helemaal zonder ritueel, met niemand erbij???! Je kan er helemaal stil van vallen, zo stil als op de terrassen aan de Oude Markt.

Maar de schapen in de wei dartelen gewoon door alsof er niks aan de hand is. En er spelen opvallend veel kinderen buiten: op het klimrek, in de zandbak, met hun rolschaatsen aan op het gladde fietspad. Want 24 uur in huis blijven, dat houdt niemand dagenlang vol.

Het brengt me op de andere kant van deze “woestijn-aan-contact”. We worden met de neus gedrukt op al onze ver-weg-bewegingen, op alles wat meer buiten onszelf staat, dat nu niet kan. Blijkbaar moeten we het nu veel dichterbij zoeken:

  • dicht bij mezelf (wat zou ik in mijn vrije uurtje willen: even in de zon zitten, of breien?)
  • dichter bij anderen (een boodschap doen, een telefoontje, een kaartje)
  • en mogelijk brengt me dat ook dichter bij God (tijd om te mijmeren, om te bidden, om te lezen en dat te laten bezinken).

Het vraagt ook om creativiteit, voor zo ver als je dat kunt opbrengen:

  • Niet samen naar de kerk, maar met elkaar afspreken om ieder thuis Bijbel te lezen en te bidden.
  • Geen terrasje pakken, maar bij de buren even koffie of thee drinken als moment van contact.
  • Geen uitstapje maken, maar buiten op balkon of in de achtertuin gaan zitten en bewust kijken hoe de bloesems uitkomen.

Op Facebook zag ik dat mensen zich aanbieden om boodschappen te doen van een ander. Anderen hebben een Whatsapp-groep aangemaakt om elkaar te helpen of om tips uit te wisselen. Ouders passen op elkaars kinderen. Speelgoed rouleert; DVD’s en speelfilms net zo goed. Zuster Corona maakt ons hardhandig duidelijk: We kunnen ons leven niet autonoom naar onze hand zetten. En we mogen de angst niet laten overheersen. Laten we omzien naar elkaar, naar degene die naast ons woont. En naar degene die weinig mogelijkheden, weinig contact heeft.

Carla Berbée, pastoraal werkster, 17 maart 2020

--


 

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl