The Passion 2015

                       

De gehele Goede Week heeft de St. Jacobuskerk het lijdensverhaal van Christus mogen uitdragen. Omdat “the Passion” dit jaar in Enschede plaatsvond was de Jacobuskerk de gehele week vanaf 2 uur ’s middags geopend voor bezoekers. Met als thema muziek, rust en bezinning.

 

Protestant, Syrisch-Orthodox, Katholiek….

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, ieder met zijn eigen kerkelijke achtergrond, zijn de vele bezoekers geraakt door het lijdensverhaal. Duizenden mensen uit alle windstreken hebben in deze bijzondere Goede Week de Jacobuskerk bezocht, een kaarsje aangestoken en een intentie achtergelaten. Of zomaar even een moment van rust gezocht, ontroerd geraakt, verstild…

Heel veel bezoekers hebben hun intentie op briefjes achtergelaten .Diverse koren en ensembles gaven elk op hun eigen manier uiting aan het Passieverhaal. Bezoekers luisterden vol aandacht.

 

Een pad van lichtjes…

Buiten op de Oude Markt werden waxinelichtjes uitgereikt, die de mensen binnen in de Jacobuskerk konden aansteken. Een rood pad van vlammetjes ontstond en voerde velen naar binnen. De kerk was op een dusdanige manier verlicht en aangekleed dat de bezoekers letterlijk door het licht werden geraakt .

Het idee om in de Passieweek in de Jacobuskerk mensen van allerlei gezindten opnieuw samen brengen, is meer dan waargemaakt .

Voor ons de taak om voor de toekomst dit verder uit te bouwen om gezamenlijk kerk te kunnen zijn.

Joop van der Woning

 

De Piëta in de Jacobuskerk…

De Piëta is een vroeg beeldhouwwerk van Mari Andriessen. Het is een klassieke verbeelding van Maria die het dode lichaam van haar zoon in haar armen houdt na de kruisafname. Het glas-in-lood achter de Piëta is van Charles Eyck en stelt de doornenkroon voor met daarbinnen de drie kruisen op de Calvarieberg (Golgotha). Beroemd is de Piëta van Michelangelo in de St. Pietersbasiliek in Rome, die als voorbeeld voor het werkstuk van Mari Andriessen heeft gediend. Bijzonder is dat het lichaam van Christus nagenoeg geheel binnen de omtrek van de Maria figuur is opgenomen. Op deze manier benadrukt de kunstenaar de innige verbondenheid van moeder en zoon.

Joop van de Woning