'Bijzondere gift voor de Jacobuskerk'

 3Valkstoelen kln

Dit bijzondere verhaal begint op ’n zaterdag in het najaar van 2013, als een echtpaar tijdens de openstelling de Jacobuskerk bezoekt. Zij komen in gesprek met Frits Heijne, een van de kerkenwachten. Wat blijkt: het echtpaar wil de Jacobuskerk graag een cadeau geven: drie kerkelijke stoelen voor het priesterkoor. Ze vertellen hoe zij ooit in het bezit zijn gekomen van deze stoelen. De ouders van mevrouw waren vroeger bevriend met het echtpaar Valk en zij vertelde dat haar ouders de stoelen van hen cadeau hadden gekregen. Veel later heeft zij ze op haar beurt geërfd van haar ouders. Ze heeft de stoelen al die jaren goed bewaard, maar vond inmiddels dat ze eigenlijk thuis horen in een kerk. Het liefst in een kerk, die ook nog eens is ontworpen door Hendrik Willem Valk.

 
Na het verhaal van Frits gehoord te hebben zijn Fons Rijckenberg en ondergetekende in de auto gesprongen om de stoelen op te halen. Wij waren direct onder de indruk van deze prachtige stoelen, die elk een religieuze afbeelding (houtsnijwerk) in de rug hebben. De stoelen, die nu al weer geruime tijd op het priesterkoor staan, zijn niet meer weg te denken uit onze kerk. Het lijkt wel of ze ervoor gemaakt zijn! Wij zijn het echtpaar dan ook enorm dankbaar voor het beschikbaar stellen van zo’n bijzonder geschenk.

 
Bent u bij gelegenheid in de Jacobuskerk, vraagt u dan gerust eens aan de koster of kerkenwacht of u de stoelen van dichtbij mag bekijken.

 
T.z.t. zal het locatiebestuur op gepaste wijze de gulle gevers van deze prachtige stoelen bedanken. Misschien heeft de meubelmaker/ schrijnwerker H.W. Valk ( wat hij in zijn jaren voorafgaand aan zijn architectschap was), de stoelen (onbewust) wel voor de Jacobuskerk willen maken.

Want er wordt wel eens gezegd: toeval bestaat niet!!!

 
Jan Kattenpoel