De rooms-katholieke kerk ‘St. Jacobus de Meerdere’ dateert van 1933.
Hij behoort tot de belangrijkste bouwwerken van Enschede en is sinds 1997 een rijksmonument. De imposante gevel met Romaanse bogengang en grote roosvensters is beeldbepalend voor de Oude Markt. Het interieur doet Byzantijns aan, met name door de hoge koepels, de vele spitsbogen, en de bijzondere lichtinval die een mystieke sfeer oproept. Het robuuste ontwerp van de architecten Valk en Sluijmer was een reactie op de neogotische stijl die sinds het midden van de negentiende eeuw in de kerkenbouw domineerde.
In de kerk is expressieve beeldende kunst uit de jaren dertig  te zien, zoals een modernistische Piëta van de Haarlemse kunstenaar Mari Andriessen –die later de beeldengroep voor het oorlogsmonument in het Volkspark van Enschede heeft vervaardigd– en een indrukwekkende serie glas-in-lood vensters gebrandschilderd door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck. 
De Jacobuskerk is een architectonisch feest, gecreëerd door architecten en kunstenaars die toen als dertigers en veertigers in het leven stonden en iets vernieuwends wilden maken.

Jacobus 75 jarig boekje resize