TIPS VOOR DE VASTENTIJD MET KINDEREN: 1e ZONDAG 21 FEBRUARI 2021

Vanwege de maatregel van het RIVM, kinderen van verschillende scholen mogen niet bij elkaar komen. Daroom mag de kinderwoordienst op 21 februari in de Sint Jankerk helaas niet doorgaan. We hopen dat de volgende kinderwoordienst op 14 maart wel door mag gaan. Om de Vastentijd toch met de kinderen thuis te vieren, kunnen jullie elke zondag van de vastentijd hier een navertelling van de evangelie, tips voor een gesprek met de kinderen, een gebedje en ideeen voor een knutsel moment vinden.

De thema van het project is: JEZUS IN ONZE WERELD.

Deze project is gebaseerd op de vastentijd project van de website: www.kinderwoorddienst.nl.

Op een speelse manier willen wij het Evangelie en het leven van de kinderen samen brengen.
Wij wensen jullie een goede voorbereiding op Pasen met de kinderen.

Groetjes,

Werkgroep kinderwoordienst Sint Jankerk

 

 

Navertelling Marcus 1,12-15

Jezus kiest voor God

1.PNG

Jezus had zich door Johannes laten dopen. Hij ging daarna niet naar huis. De Geest van God stuurde Hem naar de woestijn. Daar bleef Hij lang, wel veertig dagen lang. In de woestijn kwam de Satan naar Hem toe. De Satan probeerde Jezus bij God weg te lokken. Maar Jezus koos voor God. Jezus was in de woestijn samen met de wilde dieren. Ook de engelen kwamen. Zij hielpen Hem.
Toen Johannes, de neef van Jezus, gevangen werd genomen, ging Jezus aan het werk. Hij begon in Galilea, waar Hij vandaan kwam. In Galilea vertelde Hij Gods Goede Nieuws aan iedereen die het maar horen wilde. Hij zei: ”Nu gaat het gebeuren. De Nieuwe Wereld is er bijna. Kies voor het goede en geloof in Gods Goede Nieuws!”

Gesprek met de kinderen

Vandaag horen we over Jezus' verblijf in de woestijn. In een moeilijke situatie is het soms verleidelijk om de gemakkelijkste oplossing te kiezen. Jezus geeft zo liefdevol een levensles: Kies wat jij goed vindt!

Jezus hoort de stem van de satan. Dat is een engel die niet meer naar God luistert. Hij wil dat Jezus ook niet meer naar God luistert. Hij probeert Jezus weg te lokken bij God. Maar Jezus zegt “Nee, ik luister niet naar jou.”

Praat met de kinderen over verleidingen die er zijn in hun eigen leven. Soms is het echt heel moeilijk om alleen maar dingen te doen die goed zijn. Hoe knap is het wel niet van Jezus dat Hij hierin zo’n goed voorbeeld geeft!

Knutsel moment

De kinderen gaan een vastendoosje knutselen.

Het kind kiest 6 goede doelen (één voor elke week van de vastentijd) dat hij/zij wil in de vastentijd doen (een kaartje aan oma en opa sturen, helpen opruimen of koken, wat lief voor voor de buurman doen en zo) of goede manieren om te vasten (geen tv kijken, geen telefoon, geen snoepjes en zo). Als het kind zijn doel berijkt, de ouders kunnen een muntje aan het kind geven en het kind kan het muntje in het vastendoosje gooien.

Op dit manier gaan de kinderen sparen voor de Vastenactie project: School voor kwetsbare groepen in Bangladesh (www.vastenactie.nl/projecten/campagneproject-school-voor-kwetsbare-groepen-in-bangladesh).

De kinderen kunnen hun vastendoosje naar de Sint Jan kerk brengen op Palmpasen.

  1. Neem een meklpakje of een plastic flesje (liever een 1/2 liter pak of fles) en maak ze super goed schoon van binnen.
  2. Maak bovenin een gleuf in je pak of fles.
  3. Knip een gekleured papier op maat. Of kleur de vastenactie kleurplaat en knip de plaat op maat. 
  4. Bedenkt 6 goede doelen (één voor elke week van de vastentijd) dat je wil in de vastentijd doen (een kaartje aan oma en opa sturen, helpen opruimen of koken, wat lief voor voor de buurman doen en zo) of goede manieren om te vasten (geen tv kijken, geen telefoon, geen snoepjes en zo) en schrijf die op de gekleured papier. Of kleur de plaat mooi in.
  5. Wikkel de papier/kleuplaat on het melkpak of de fles heen en plak de papier/plaat vast.
  6. Je kunt het pakje of flesje verder versieren als je wilt. En nu kan je heel veel muten sparen voor een goede doel: scholen voor kwestbare groepen in Bangladesh.
3.PNG

2.PNG

 

 

 

 

4.png

 

 

 

 

Gebed om voor het goede te kiezen

 

Goede God,
Ik weet niet hoe het is om in een woestijn te zijn,
maar het lijkt mij geen fijne plek.
Jezus ging er heen om na te denken.
Veertig dagen lang.
Dat is heel knap van Hem.
Ik weet niet of ik het zou volhouden, God.
Misschien als U mij zou helpen?
En wat als er ook nog stemmen kwamen
die zeiden dat ik niet in U moet geloven,
dat ik weg zou mogen uit de woestijn
eten en drinken zou krijgen en gelukkig worden?
Wat zou ik dan kiezen?

Wij bidden U: Help mij
om voor het goede te kiezen
en te geloven in het Goede Nieuws.
Amen