TIPS VOOR DE VASTENTIJD MET KINDEREN: 1e ZONDAG 21 FEBRUARI 2021
Helaas mogen de kinderen van verschillende scholen nog niet bij elkaar komen, vanwege de maatregel van het RIVM. Daroom mag de kinderwoordienst op 14 maart in de Sint Jankerk niet doorgaan. Om de Vastentijd toch met de kinderen thuis te vieren, kunnen jullie elke zondag van de vastentijd hier een navertelling van de evangelie, tips voor een gesprek met de kinderen, een gebedje en ideeen voor een knutsel moment vinden.
De thema van het project is: JEZUS IN ONZE WERELD.
Deze project is gebaseerd op de vastentijd project van de website: www.kinderwoorddienst.nl.
Op een speelse manier willen wij het Evangelie en het leven van de kinderen samen brengen.
Wij wensen jullie een goede voorbereiding op Pasen met de kinderen.
Groetjes,
Werkgroep kinderwoordienst Sint Jankerk
Navertelling Johannes 2,13-25
Jezus is boos
Het was bijna Pasen. Dat was een groot feest voor Jezus en zijn vrienden. Net als veel andere mensen gingen zij naar Jeruzalem. Daar kon je het paasfeest het beste vieren. Dicht bij de tempel, het huis van God. Het was fijn om met anderen te vieren dat God zijn volk bevrijd had uit Egypte.
In Jeruzalem aangekomen ging Jezus naar de tempel. Daar was het druk. Op het binnenplein van de tempel waren verkopers van koeien, schapen en duiven. Er zaten ook mensen die de Romeinse muntjes wel wilden omwisselen voor Joodse muntjes. In de tempel mocht je niet betalen met geld waar het hoofd van de keizer op stond, dus je moest ze eerst wisselen. Jezus zag de grote drukte, Hij hoorde het geblaat van de schapen en het geschreeuw van de handelaars.
En Hij werd toch zo ontzettend boos. Hij maakte van touwen een zweep. Met de zweep joeg Hij iedereen naar buiten. Ook de dieren joeg Hij weg. De tafeltjes met de muntjes gooide Hij omver. En tegen de duivenverkopers zei Hij: “Weg met dit alles. Maak van het huis van God geen markthal!”
Zijn leerlingen dachten aan wat er in de Bijbel staat: “Ik heb alles over voor het huis van God.” En ze begrepen dat dit over Jezus moest gaan.
De Joden vroegen aan Jezus: “Waar haal Jij het lef vandaan om dit te doen?” Jezus gaf een raadselachtig antwoord: “Breek deze tempel maar af. Drie dagen later zal Ik hem weer opgebouwd hebben.” De Joden lachten Hem uit. Ze zeiden: “Er is zesenveertig jaar gebouwd aan deze tempel. Dan kan Jij hem niet in drie dagen opbouwen.”
Maar Jezus sprak over een ander soort tempel. Hij bedoelde de tempel van zijn lichaam. Pas na Jezus opstanding uit de dood herinnerden zijn leerlingen zich deze raadselachtige woorden. Ze geloofden in de Bijbel en in wat Jezus gezegd had.
Ondertussen waren er in Jeruzalem steeds meer mensen die in Jezus geloofden. Ze zagen welke bijzondere tekenen Hij deed. Maar Jezus had geen vertrouwen in de mensen. Hij kende de mensen en wist waartoe ze in staat waren. Niemand hoefde hem daarover iets te vertellen.
Gesprek met de kinderen
Vandaag horen we hoe Jezus boos wordt in de tempel. Wat was bij Jezus de reden om boos te worden? De tempel lijkt een marktplein, in plaats van de plaats waar God aanwezig is onder zijn mensen.
U heeft bij de opening van de kinderwoorddienst verteld over de tempel. Start het gesprek weer bij vraag of een tempel een soort kerk is.
Vraag de kinderen hoe zij zich gedragen als ze in de kerk zijn? Wat roept de sfeer van een kerk bij hen op? Is het een plek waar je gaat roepen en schreeuwen of heb je juist meer het gevoel dat je wilt fluisteren? Wat zouden ze er van vinden als in de kerk bijvoorbeeld een markt was, waar van alles werd verkocht, zelfs beesten?
Ook de kinderen zijn wel eens boos om onrecht. Laat elk kind een situatie in zijn hoofd nemen waarin hij of zij boos is geworden (bijvoorbeeld: iemand doet je pijn, pakt iets af, beledigt jou of iemand waar je van houdt, maakt iets kapot wat jij waardevol vindt, iets gaat niet eerlijk). Is boos worden slecht of kan je er ook iets mee bereiken? Moet je daar wat aan doen, of toch je mond maar houden? Geef als voorbeeld mensen die demonstreren tegen iets waar ze het niet mee eens zijn.
Soms moet je ergens tegen in opstand komen om iets te bereiken.
Jezus geeft vandaag deze levensles: Wees eerlijk!
Knutsel moment/activiteit
Stel de kinderen de vraag waar zij voor in opstand willen komen? Zijn er dingen die in de wereld gebeuren waar zij het niet mee eens zijn en zich boos over maken. Laat de kinderen een aantal teksten verzinnen en deze op een poster/papier schrijven of op een papier tekenen. Of de kleurplaat kleuren.
Gebed om goed met boosheid om te gaan
Goede God,
ik ben wel eens boos of opstandig
als er iets niet gaat zoals ik wil.
Dan maak ik iets kapot
of ben ik heel gemeen.
Boos zijn is niet wat ik wil.
Maar soms ben ik het niet eens met wat er gebeurt.
Dan gebeuren er oneerlijke dingen
in de wereld of met mensen.
Dan word ik ook boos,
verdrietig en opstandig.
Dan schreeuw ik diep van binnen
en wil ik zeggen dat het anders moet.
Wij bidden U daarom God:
help ons om onze boosheid om onrecht in de wereld
op een goede manier te uiten.