MST gaat over niet al te lange termijn verhuizen naar een nieuw ziekenhuisgebouw in Enschede. In de locatie Oldenzaal is begonnen met de vernieuwbouw van het bestaande complex om te kunnen voldoen aan de huidige eisen van een polikliniek met mogelijkheden voor dagbehandeling. En dan is het ook nog eens dit jaar precies 125 jaar geleden, dat in Enschede en Oldenzaal de moderne ziekenverzorging gestalte begon te krijgen.

Zo kwamen in 1889 de eerste zusters Franciscanessen vanuit Denekamp om in Enschede onder uitermate primitieve omstandigheden te beginnen met de katholieke ziekenverpleging. Nauwelijks drie jaar later werd de Neutrale Vereniging Ziekenzorg opgericht, die zich aanvankelijk beperkte tot de verpleging van zieken aan huis, maar in de loop van 1897 ook de poorten openden van een eigen ziekenhuisje.

In die 125 jaar is er veel veranderd. De medische wetenschap heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De techniek is uit het ziekenhuis van nu niet meer weg te denken. De verpleging is ingrijpend gewijzigd en het gebouw zelf is uitgegroeid tot een complex van afdelingen waar vele, vaak specialistische voorzieningen onderdak hebben gevonden.

Alle locaties van MST zijn steeds met hun tijd meegegaan, eerst afzonderlijk, later mede onder druk van de veranderende omstandigheden meer en meer gezamenlijk. Dit resulteerde in een fusie op 1 januari 1988. Gedrieën gingen zij verder onder de naam Medisch Spectrum Twente, kortweg MST genoemd.

Al deze ingrediënten waren voor het team Geestelijke Zorg van MST aanleiding om aandacht te vragen voor deze mijlpaal: 125 jaar Zorg voor Zieken in de regio. MST heeft dit idee omarmd en de periode tot aan de verhuizing naar de nieuwbouw in Enschede en de ingebruikname van de vernieuwbouw in Oldenzaal uitgeroepen tot een gedenkjaar waarin de geschiedenis en de huidige kernwaarden Aandacht, Passie en Aandacht centraal staan. 125 jaar Zorg voor Zieken. Van waar komen we en waar gaan we naar toe? Wat nemen we mee en wat blijft achter?

Dit alles wil MST graag delen met belangstellenden en vanuit deze gedachte is het idee ontstaan om in de bestaande gebouwen in Enschede een route uit te zetten, waar u wordt geleid langs plekken van historische waarde. Zaterdag 4 oktober 2014 vindt om 10.30 uur de aftrap plaats van dit gedenkjaar in de kapel van MST in gebouw Ariënsplein. Het muzikale intermezzo wordt deze zaterdag herhaald om 11.30 uur, 12.30 en 13.30 uur. Vanaf dat moment tot aan de verhuizing naar de nieuwbouw is het iedere werkdag mogelijk om tussen 09.30 en 15.30 uur de route zelfstandig te lopen.

U bent van harte welkom bij de aftrap op 4 oktober aanstaande. Wilt u op een andere dag van dit of volgend jaar de historische route lopen? Meld u bij de medewerkers van de receptie in gebouw Ariënsplein. Geef aan dat u de historische route wilt lopen en u krijgt van hen een routegids overhandigd. Als u de hierin beschreven routebeschrijving volgt, komt u langs vele historische plekken van 125 jaar Zorg voor Zieken.