Persberichtlogo schuldhulpmaatje

 

Het Diaconaal Platform Enschede heeft geld van het Oranje Fonds gekregen voor haar project ‘Schuldhulpmaatje’. Al sinds 2014 zijn vrijwilligers actief in dit project dat vanaf januari 2015 is aangehaakt bij het landelijke project ‘Schuldhulpmaatje’.

Aan de vooravond van merkbaar grote sociaal-maatschappelijke veranderingen hebben vertegenwoordigers van achttien christelijke kerken/gemeenten in Enschede, in grote saamhorigheid eind 2011 besloten tot oprichting van het Diaconaal Platform Enschede. Samenwerking biedt nieuwe kansen en geeft gericht handen en voeten aan ondersteunende en helpende initiatieven ver over kerkmuren heen, waarbij de christelijke identiteit van naastenliefde zichtbaar wordt. Het project ‘Schuldhulpmaatjes’ is hier een bruisend voorbeeld van. De doelstelling is om mensen aan huis te bezoeken en te helpen bij het op orde brengen en houden van hun financiële huishouding. Ook ondersteunen de maatjes de hulpvrager bij het maken van keuzes die een directe invloed hebben op zijn of haar sociale en emotionele welzijn. Dit alles om de zelfredzaamheid van de hulpvrager te vergroten.  

Er zijn inmiddels 20 vrijwilligers geworven en is de eerste lichting vrijwilligers geschoold en een tweede lichting staat in de startblokken. Door een samenwerkingsverband met de Stadsbank Oost-Nederland kunnen ze hun cliënten optimaal ondersteunen. De professional heeft veel technische kennis en mogelijkheden voor schuldbemiddeling maar slechts beperkte tijd. Daarentegen heeft een vrijwilliger veel meer tijd die besteed kan worden aan hulp bij administratie, persoonlijke sociaal-emotionele begeleiding en ondersteuning van hulpvragers.  

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdrage ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. De Prins van Oranje en Prinses Maxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Redactie &
Jan Bonne Veldhuizen