Nu ik veel thuis ben, is ’s morgens één van de eerste dingen die ik doe als ik beneden kom, de radio aanzetten. Na het nieuws zoek ik een goede zender of mooie muziek via Spotify. De laatste vind ik een fantastische uitvinding. Je luistert namelijk alleen maar naar nummers van eenzelfde genre of muziek die je zelf geselecteerd hebt in ‘favorieten’. Muziek doet iets met me, misschien wel meer dan vóór Corona. Van Duitse Schlagers word ik vrolijk. Met pop- en rockmuziek kun je even lekker uit je dak gaan, of teruggaan in herinnering naar dat bijzondere concert dat je bezocht. De top 2000, elk jaar in december, is voor ons gezin zo’n moment om een overzicht te verkrijgen van de meest populaire muziek. Klassieke muziek is lekker als je stil wilt worden, al snap ik sommige piano- of vioolconcerten ook helemaal niet!

De laatste tijd zoek ik ook steeds vaker naar inspirerende muziek. Dat is muziek met een goede tekst die me aan het denken zet, op een figuurlijke manier voedt.  Zo’n tekst kan ik soms gebruiken voor mijn werk. Ik sla zo’n tekst of muzieknummer dan op in mijn favorietenlijst in de hoop dat ik er ‘later’ nog eens iets mee kan. Een thema voor het jongerenpastoraat komt, terugkijkend naar de laatste jaren, ook vaak uit een zo’n liedtekst.

Samen zingen betekent ook veel voor mij. Of het nu gaat om de carnavalsnummers gespeeld door een dweilorkest of de christelijke (koor)muziek in de kerk, beide kunnen ze me tot op het bot raken. Met mijn kleinkinderen mag ik ook graag zingen en muziek maken.  

Daniel Lohues zingt het heel mooi in zijn nummer ‘baat bij muziek’. https://www.youtube.com/watch?v=twuGoyfTd5k   Muziek is universeel, overstijgt afkomst of religie. Muziek markeert het moment, laat je soms zelfs dansen. Naar een bepaald nummer kun je bijvoorbeeld nooit meer onbevangen luisteren omdat je het gehoord hebt in een film, bij een huwelijksviering of een uitvaart.

We zeggen ook wel eens ‘zingen is twee keer bidden’. Laten we dan vooral veel samen naar muziek luisteren, zingen en dansen, als het weer mag natuurlijk, want dat gebed kunnen we wel gebruiken.

Zo belangrijk is muziek voor mij. Voor u/ jullie ook?

Ans te Lintelo