Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost TwenteZuidoosttwente parochies
Woensdag 18 november 2020
Gedurende Corona-crisis

 

Geen nieuws is ook nieuws

Zoals het zich nu laat aanzien, verandert er voorlopig nog niets op kerkelijk gebied. We gaan door met vieren en samenkomen met maximaal 30 mensen, met koorgroepen die niet groter zijn dan vier personen, met reserveren, mondkapjes, handen desinfecteren en 1,5 meter afstand houden. We hopen, dat er richting Kerst meer mogelijk wordt.

Dat verandert de wereld

We sluiten zondag het kerkelijk jaar af met het feest ‘Christus Koning’. Ingesteld na de Eerste Wereldoorlog.  De keizers van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije waren afgezet. En ook de Tsaar van Rusland. Maatschappelijke verhoudingen waren revolutionair gewijzigd. Oude macht had afgedaan.

Wat met de Franse revolutie was begonnen, was nu in heel Europa aan de orde. Mensen gingen samen zelf over hun leven. Waarbij ook Fascisme en Nationaal Socialisme in opkomst waren. Bij zoveel machtsverschuiving liet de paus vieren dat Christus Koning is. Tot aan, én voorbij het einde der tijden. Omdat zijn koningschap niet van deze wereld is, zoals Jezus zelf zegt. Inderdaad. De koning van alle leven durfde te sterven. Uit liefde. Veel mensen lijden verborgen in dit leven. Anderen zien niet, of kunnen niet aanzien waaraan ze lijden. En durven niet te helpen. Christus Koning. Wij geloven dat groepsdruk en wereldmacht niet op kunnen tegen de Liefde. Omdat die blijvend is. We hebben Jezus een heel kerkelijk jaar gevolgd. Van kribbe tot kruis. Hij kent het menselijk lijden. En waagt er zich aan, helemaal, tot in de dood. Bij onze onmacht om werkelijk lief te hebben, houdt hij het uit. En staat eruit op. Dat kunnen wij ook! Oorlog en dood zullen niet voor altijd te heersen. Wij kunnen hongerigen te eten geven, dorstigen te drinken. Wij kunnen vreemdelingen opnemen, en naakten kleden. Wij kunnen bezoeken wie ziek zijn en gevangen. Zulke naastenliefde verandert de wereld tot in eeuwigheid.

Paul Daggenvoorde, pastoor

 

Jacobuslezing Mgr. Herman Woorts op 19 november

De presentatie over de Eucharistie in de kunst door Mgr. Herman Woorts is alleen toegankelijk voor diegenen die hebben gereserveerd en van het centraal secretariaat een bevestiging ontvangen hebben. Voor anderen is er op dit moment helaas geen plaats. De lezing wordt wel opgenomen en naderhand op het YouTubekanaal van de Jozefkerk gezet. Voor wie geïnteresseerd is: https://www.youtube.com/channel/UClZRQn7zT0FDciScFI2jZDQ .

Gesloten deuren

De afgelopen tijd is de ‘maximaal dertig mensen in de kerk’-regel van kracht geweest. Dat betekent dat we in onze drie kerken in Enschede in een weekend slechts 90 mensen kunnen ontvangen. Daarbij komt dat veel bijzondere vieringen van het voorjaar ingehaald moesten worden. Er waren kinderen die hun Eerste Communie wilden doen. In Zuid wachten twintig kinderen nog steeds op een goede gelegenheid. 15 November was er de zoveelste afgelasting. Maar er waren ook veel kinderen die gedoopt zouden worden. Díe inhaalslag is nu bijna gemaakt. Dat betekende wel, dat de vieringen in de afgelopen weken soms besloten vieringen werden. Dat doopouders of communicanten slechts een beperkt aantal mensen mee mochten nemen, hielp bij de kleine maximum-aantallen niet, dat er ook voor andere parochianen plek was; andere parochianen, die vaak getrouw elke zondag komen. Het pastoraal team hoopt, dat zij begrip hebben, dat we aan de jonge gezinnen prioriteit hebben gegeven. En natuurlijk hopen we, dat we spoedig weer meer mensen in onze kerken kunnen verwelkomen.

Pastoraal werker Frank de Heus

 

Het gebeurt in het verborgene

 

Jezus zei het al: ‘Het gebeurt in het verborgene’ (Mat. 6, 1-6). Zo ook in deze tijd in de parochie. Wie denkt dat alles in de parochie stil ligt, heeft het mis. Op catechetisch gebied is inmiddels naast het Vormselproject ook het Eerste Communie-project van start gegaan. Daar is door vrijwilligers al veel werk voor verzet. Er moesten nog houten poorten voor de Eerste Communie in Haaksbergen worden bijgemaakt (met dank aan de vader van Marcel Leferink). Alice Snijders heeft zich gestort op het opnieuw uitbrengen van de Adventskalender voor de Communicanten in Zuidoost en heeft een prachtig kwartetspel ontwikkeld voor de Vormelingen. Een nieuwe mobiel voor de Communicanten is zij nog aan het ontwikkelen. Annelies Tenbergen heeft de schappen met glazen lichtjeshouders van IKEA leeggekocht voor de Adventskransen, die Communicanten gaan maken. Germaine Hering heeft een filmpje voor de kinderen gemaakt, hoe je zo’n krans maakt. In het centraal secreatariaat van de Franciscusparochie worden momenteel grote dozen met allerlei benodigdheden voor diezelfde kransen voor heel Zuidoost klaargemaakt. Werkgroepsleden treffen de voorbereidingen voor de eerste ontvangst van de kinderen. Meer dan 90 gezinnen doen dit jaar mee. Da’s een mooi aantal en onverwacht onder de huidige omstandigheden. We gaan er weer een mooi project van maken!

Uitzendingen op YouTube-kanalen en NPO2

 

Reserveren

Omdat we teleurstellingen aan de deur willen voorkomen, vragen wij u te reserveren.

 Glanerbrug

O.L.Vrouwe

Voorlopig gaat van de reguliere vieringen alleen de eucharistieviering door op de tweede zondag van de maand. Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op woensdag tussen 9.00-11.00 uur via het secretariaat: 053 461 12 32.

Lonneker

Jacobus

Er zijn voorlopig geen weekendvieringen. De maandelijkse woensdagochtendviering gaat wél door. Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  óf op vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via het secretariaat: 053 435 93 77.

Losser

H.M.Geboorte

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het secretariaat 053 538 12 24.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79 16 of Mia de Vries 053 538 50 16.

Jacobus

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 11.00 en 12.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

Jozef

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór donderdag 9.00 uur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U krijgt alleen bericht terug, als er voor u plaats is in de kerk. Als u niets terug hoort, is er geen plaats voor u vrij. Op donderdagochtend kunt u zich telefonisch aanmelden via het lokaal secretariaat tussen 10.00 en 11.00 uur op 053 435 48 08 .

 

Boekelo

Marcellinus

U hoeft alleen maar vooraf te reserveren wanneer u met meer personen dan normaal de viering bij wilt bijwonen. U kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar 06 204 16 683

Buurse

Maria Praesentatie

U hoeft niet te reserveren. Uw naam en contactgegevens worden bij de ingang van de kerk genoteerd.

Haaksbergen

Bonifatius

U stuurt vóór zaterdag 12.00 uur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt mailen, mag u bellen naar 06 186 00 463. Als u zich niet aagemeld heeft dan kunt u dat vooraf aan de viering ook doen, uw naam en gegevens worden dan genoteerd.

Haaksbergen

Lourdes

U meldt zich telefonisch aan in de voorafgaande week bij het centraal secretariaat op dinsdag- woensdag- of donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.00 uur op 053 574 39 29.

Haaksbergen

Pancratius

U  stuurt vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt e-mailen, mag u van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bellen naar 06 362 98 990.

 

Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

cross