NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 6 oktober 2021
 

Komende activiteiten
Matia avonden in parochiehuis
Enschede Jacobuskerk: Maria avonden in parochiehuis Walstraat in de maand oktober
Op de woensdagavonden in oktober organiseren wij bijeenkomsten waarin Maria centraal staat. Indien de corona-situatie het toelaat, vinden de bijeenkomsten plaats in het parochiehuis aan de Walstraat van 19.30 tot 21.30 uur. Voor het programma zie: https://katholiekenschede.nl/2641-maria-avonden-in-parochiehuis-walstraat-in-de-maand-oktober 
Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of middels de intekenlijst bij de ingang.

Haaksbergen Pancratiuskerk: Rozenkransgebed in oktober
Elke woensdagavond in oktober is er om 19.00 uur in de Pancratiuskerk gelegenheid om samen de Rozenkrans te bidden. Van harte welkom!

Overdinkel: Gerardusprocessie Overdinkel
Op zondag 17 oktober 2021 zal in Overdinkel voor de 109de  keer de Heilige Gerardus Majella Bedevaart plaatsvinden, met als thema: Nabijheid door verbondenheid. In verband met de Coronacrisis zal de bedevaart ook dit jaar in een wat aangepaste vorm plaatsvinden. Er is wel een Plechtige Eucharistieviering om 11.00 uur in het park maar er is geen processie. Pelgrims kunnen wel op eigen gelegenheid door het park lopen en bij de kapellen een kaarsje opsteken. Om 15.00 uur is er een Plechtig Sluitingslof in de kerk. Voor kinderen zijn er tijdens de viering kinderactiviteiten in het park.


Eerste heilige CommunieZuidoost Twente: Aanmelding voorbereiding Eerste heilige Communie 2021-2022
We gaan weer van start met de voorbereiding van kinderen uit groep 4 en hoger op de Eerste heilige Communie. Meer informatie, bijvoorbeeld over het programma, vindt u op de website van elke parochie. Daar vindt u ook een aanmeldingsformulier. Meld uw zoon of dochter liefst vóór 16 oktober aan. Dit i.v.m. het bestellen van materialen en de organisatie. Neem bij vragen contact op met pastor Frank de Heus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 988 33.

Aanmeldingsformulieren:

WittemgroepFranciscusparochie: Programma Wittemgroep seizoen 2021 – 2022:

De Wittem-groep organiseert elke jaar zingevende activiteiten vanuit een oecumenische samenwerking. Hoewel voorzichtigheid troef blijft is er toch een voorlopig programma samengesteld.

  • Dinsdag 2 november: Dagprogramma (10.00 – 16.00 uur): bezoek Zwillbrock en aansluitend de lezing “Tuin, spiegel van het Paradijs” door Azarja Fransen.
  • Dinsdag 23 november 14.00 – 16.00 uur: “Het levenstestament” met notaris Lenderink
  • Dinsdag 11 januari 14.00 – 16.00 uur: “Wat laat je na als jouw erfenis?” met de heer Frank Beuger.
  • Dinsdag 22 februari 14.00 – 16.00 uur: “Nieuw geloof in veranderde tijden?”
  • Dinsdag 22 maart 19.30 uur (!): Pancratiuskerk. “Muziek verbindt mensen” met het Byzantijns mannenkoor.

Nogmaals: het is een voorlopig programma; door omstandigheden kunnen wijzigingen optreden.  De meeste bijeenkomsten vinden plaats in de Richtershof. Van elke bijeenkomst ontvangen deelnemers circa 10 dagen voordien een mail met de definitieve uitnodiging met vermelding van onderwerp, spreker, plaats en de voorwaarden voor deelname. Tijdens de bijeenkomsten in de Richtershof is een QR-code op uw smartphone of een geprinte versie verplicht!

Namens de werkgroep Wittem,
Harry Maathuis, voorzitter
Emile Mühlradt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Terugblik
Franciscusparochie: Geboorte Anton net gemist. Toch geslaagd!
Eerste activiteit Franciscusbende is achter de rug. Met dank aan de mensen van boerderij Smelt-Luttikheide in Buurse. Met een mooi verhaal over Franciscus. Het was immers bijna Werelddierendag. De geboorte van een kalfje werd net gemist. Dat kwam later. Helaas! Anton heet ie.

Geboorte Anton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enschede Zuid: Franciscusinstuif met kabouter (?)
Zondag vierden we in de St Jan de afsluiting van de periode van de Schepping. Met een mooie viering waarin pastor Carla Berbée voorging, het koor het ontroerende lied ‘de tafel der armen’ twee keer ten gehore bracht, met een heerlijke duurzame taart van Gerard en Alejandra en cake van Tiny Hannink. In de verkoopstand jammetjes, moes en duurzame zaadjes van wilde bloemen. De opbrengst - zo'n € 67,00 - gaat naar het Wereldnatuurfonds en Natuurmonumenten. De Kids hebben een Laudato si' boom geplant in de Oase. Regen, wind? Het kon kabouter Ben en zijn team kaboutertjes niet deren. De boom - een pruimenboom, gedoneerd door Groencentrum Buurse - staat keurig recht. Als beloning kregen de liefhebbers verse prei uit de moestuin. Na het planten van de Laudato si' boom: een gezellig en vrolijk uurtje kleuren in de parochiezaal. Lody, Bente, Evy en Noah.
Franciscusinstuif met kabouter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enschede Zuid: ‘Zingende jeugd is slimmer
Zingende jeugd is slimmerJM, het kinderkoor van de Jacobus de Meerdere, is afgelopen weekend naar Ede afgereisd voor een studie- en ontmoetingsdag georganiseerd voor kinder-, jeugd- en jongerenkoren door de Sint Caecilia van het Aartsbisdom Utrecht met de prikkelende titel ‘Zingende jeugd is slimmer’. Want wat sport is voor het lichaam is zingen voor het brein. Of dat echt zo is, moet nog blijken in de toekomt.
Maar de kinderen hebben genoten van dit dagje zingen onder de bezielende leiding van Simon de Jong, dirigent van kinderkoor ‘Sing to God’ en het Antonius Jongerenkoor (JKA) van de Z. Titus Brandsmaparochie Ede-Wageningen. JM heeft heel veel geleerd van deze dag. Bovendien heeft JM het eerste, zeer waardevolle, contact gelegd met een kinderkoor uit Ootmarsum onder leiding van Karel Tijhuis. Beide dirigenten kijken uit naar een nieuw samenwerkingsverband.

 

bloemEnschede Zuid: Bloemetje van de week: De bloemen gingen deze week naar Bea Kotte aan de Hooiraamhoek.

 

Franciscusparochie: Een natje en een droogje bij het Franciscusfeest
Zie ook het artikel in Tubantia: https://www.tubantia.nl/haaksbergen/eucharistie-vieren-in-het-scholtenhagenpark-samen-schuilen-onder-een-megapartytent~aa9a6547/
Franciscusfeest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bezinning: ‘Waar gaat het om in het leven?’
door Willy Rekveld, parochievicaris
In het Evangelie houdt Jezus u en mij regelmatig een spiegel voor. In de woorden die Hij spreekt mogen wij een weg ten leven zien. Een gave maar ook een opgave. In de vraag van zijn leerlingen herkennen wij ons zelf. “Wie kan dan nog gered worden?” Het geloof - zo kunnen wij - ervaren vraagt nogal wat. Tegen over de zucht naar bezit staat de geest naar wat werkelijk waarde heeft. Waarin ligt voor ons de waarde van het leven? Moeten we alles loslaten wat we bezitten of? De tekst van dit Evangelie geeft mij stof tot nadenken. Woorden die tot nadenken stemmen. Je vrij maken om het leven te delen in liefde. Daarin hoeven u en ik niet alles achter ons te laten of los te laten. Maar als wij dan toch willen delen? Wat kunnen wij echt delen. Ik denk, onze tijd, onze belangstelling, onze lieve zorg. Een luisterend oor, een helpende, zorgende hand, een glimlach, stil aanwezig zijn. Een bemoedigend woord en troostend nabij zijn. Dit is de meest elementaire vorm van liefhebben. Tijd en ruimte hebben, vinden en leven voor Hem met een Hoofdletter en met een kleine Letter. Er zijn duizend en een manieren die laten weten: ik ben je nabij, ik sta naast jou.

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/