NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 5 mei 2021

 

75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheidOp 4 mei herdenken we  ‘allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

Op 5 mei vieren we ‘dat we in Nederland in vrijheid leven, dat Nederland in 1945 bevrijd is van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië’.

75 jaar vrijheid en vrede.

 

Wij waarderen dat deze dagen in het licht van ons geloof.

Voor alle dagen overwegen we dat vrede de vrucht is van gerechtigheid.

Er is geen reden oorlog te voeren als elke mens echt recht wordt gedaan. Dat kost wat.

Niet alleen de levensoffers die tijdens de oorlog werden gebracht.

Maar ook dat wij nu wat we hebben willen delen; dat we alle aardse goederen, het water en ook vaccins niet als vanzefspreken opeisen voor onszelf. Maar uit handen vrij kunnen geven. PD

Nieuws uit het Jongerenpastoraat van Zuidoost Twente.

 Jongerenpastoraat

JP Sirkelslag gaat in Maria Vlucht dit jaar niet door.

JP Sirkelslag, het competitiespel voor groep 8, gaat dit jaar in parochie Maria Vlucht helaas niet door. Scholen durven het niet aan i.v.m. corona, te veel ‘beweging’ in de school, extra volwassenen als juryleden in school, juryleden die nog niet volledig gevaccineerd zijn… begrijpelijk!
Door middel van JP Sirkelslag brengen het jongerenpastoraat onder de aandacht van de jeugd.
Laten we hopen dat de jongeren in Maria Vlucht ons ook zonder Sirkelslag weten te vinden
Wat we te bieden hebben in Maria Vlucht staat op de website: www.mariavlucht.nl
En voor straks ‘na corona’ staan er nog meer leuke activiteiten in de kast.
We zien er naar uit. Laat je uitdagen!
Begeleiders van het jongerenpastoraat.
Ans te Lintelo Parochies Zuid-oost Twente
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  06 30958689
 

Sirkelslag in Haaksbergen en Buurse gaat wél door!

Op 28 mei zullen leerlingen uit groep 8 de Bonifatiusschool (Veldmaat, Haaksbergen), de Paus Joannesschool (Haaksbergen) en Dr. Ariensschool (Buurse) met elkaar de strijd aangaan.  

Sint Jankerk Enschede: Kids Time

Eindelijk konden we weer samen komen!!

Op Vrijdag 30 April 2020 was er na een lange tijd weer een bijeenkomst van de Kids Time in het parochiezaal van de  St. Jan kerk.  We hebben het gehad over: Moederdag

Kids Time 30 aprilMoeders worden al sinds Oudheid geëerd. De moederfiguur heeft in vele culturen een bijzondere betekenis. Ze staat voor bescherming, veiligheid en geborgenheid.

Ook over Moederdag zijn prachtige verhalen te vertellen.

Dit keer hebben wij het verhaal verteld van, Toen Jezus twaalf jaar was.

Zelfs Jezus puberde, doordat Hij zijn eigen weg ging op het moment dat Hij twaalf was geworden. Jezus bleef in Jeruzalem achter terwijl zijn ouders alweer naar huis waren gegaan, na het Paasfeest. Drie dagen lang wisten zijn ouders niet waar Jezus was. Na drie dagen vonden ze Jezus uiteindelijk terug in de tempel. Hij zat bij de Joodse leraren, luisterde naar hen en stelde vragen. Daarna ging Jezus samen met zijn ouders naar huis. Langzamerhand werd Jezus een wijze en volwassenen man.

kids time1kids time2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kinderen vonden het een bijzonder verhaal. De kinderen dachten dat Jezus bv niet ondeugend kon zijn omdat het Jezus was. Wij hebben het samen erover gehad en uitgelegd dat ook Jezus een kind was. Na een korte drink en snack pauze zijn de kinderen aan de slag gegaan met knutselen. De kinderen hebben bloemen voor hun moeder gemaakt. Zij hebben hier veel plezier aan beleefd en kwamen naar afloop heel trots hun zelf gemaakte bloem(en) aan ons laten zien. Zoals wij begonnen met een kort gebed zo zijn wij ook geëindigd met een kort gebed. Het was een leuke, gezellige en leerzame Kids Time.

Vind je het ook leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! 
Je bent altijd welkom op de volgende datum, het zal de laatste keer zijn van dit schooljaar:

Volgende datum:  vrijdag 18 juni ’21 (laatste x van dit schooljaar)
Thema: St. Jan
Tijd: 15:30 uur tot 17:00 uur Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergenstraat 253, Enschede
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim 
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal)
Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vormselproject

 

Opgave
Vormselproject 2021-2022:
Losser en Haaksbergen

 

We gaan komend seizoen 2021-2022 aan de slag met een eigen project, dat voortbouwt op eerdere projecten ‘In Vuur en Vlam’ en ‘Vormselkracht’. We kunnen daardoor de dingen naar eigen hand zetten. De deelnemers leren wat de weg van Jezus inhoudt. Ze krijgen op speelse wijze informatie over het sacrament van het Vormsel en hoe we iets van de heilige Geest in ons leven kunnen vermoeden of ervaren. Daarbij gaan ze in gesprek met elkaar en andere gelovigen. Ook doen ze ervaring op met diaconie en vrijwilligerswerk in en vanuit de parochie. Zo ontdekken ze de kracht en betekenis van de heilige Geest.

Leerlingen die komend schooljaar in groep 8 én brugklas zitten, worden in het bijzonder uitgenodigd om mee te doen, maar ook leerlingen van hogere klassen van het middelbaar onderwijs zijn welkom. Dat geldt ook voor leerlingen die geen vormsel doen, katholiek of niet-katholiek, maar wel geïnteresseerd zijn en jongeren uit Enschede . Wie het vormsel wil doen, maar nog niet gedoopt is, kan nog gedoopt worden. Het Vormsel vindt waarschijnlijk begin februari 2022 plaats.

Het Vormselproject wordt komend seizoen 2021-2022 aangeboden in zowel Losser als Haaksbergen. In 2022-2023 vindt de voorbereiding weer plaats in Enschede.

Zondag 4 juli vindt de Startbijeenkomst voor het Vormsel plaats voor ouders én kinderen, die in Losser meedoen. Dit zal zijn van 13.00 tot 16.00 uur in en/of rond de Mariakerk te Losser. In Haaksbergen beginnen we na de zomervakantie.

Verdere informatie vindt u op https://www.mariavlucht.nl/h-vormsel en www.franciscusparochie.nl . Daar vindt u ook het opgaveformulier. Met vragen kunt u terecht bij pastoraal werker Frank de Heus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 300 988 33.

De deadline voor de opgave ligt op 20 juni voor Maria Vlucht en 4 juli voor de Franciscusparochie. Als u uw zoon of dochter vóór die datum opgeeft, vergemakkelijkt dat de organisatie van het project. Een positieve houding en inzet van deelnemers, ouders en kinderen, vinden wij vanzelfsprekend. Er worden ouders gezocht (liefst uit elk dorp één), die zitting nemen in de stuurgroep en samen met pastor Frank de Heus het project begeleidt en taken onder ouders verdeelt.

Sint Jan, Enschede

bloemtjeHet bloemetje van de afgelopen week
ging naar Hans Visschedijk

 

 

Lintje voor Martijn Fischer uit Losser

LintjeIn de vorige nieuwsbrief felicieerden we twee parochianen met hun lintje:

Gerard Gervink en Annie Gerritzen.
Meteen na het verschijnen bleek dat we een derde gedecoreerde waren vergeten: Martijn Fischer.
Voor het vele vrijwillgerswerk in Losser werd ook hij vorige week benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Veel kerkgangers kennen Martijn als acoliet. Dat doet hij al wel vijfendertig jaar! Gefeliciteerd Martijn.

 

Geloven Nu in Haaksbergen

Geloven Nu is geen cursus of bijbeluitleg, maar een laagdrempelige gespreksgroep. In een kleine groep spreken we aan de hand van een Bijbelverhaal met elkaar over geloof en leven. De vragen bij de Bijbeltekst nodigen uit tot inspirerende gesprekken over de actualiteit van kerk en geloof. De wordt geleid door Frank Beuger. Nieuwe deelnemers zijn vanzelfsprekend van harte welkom. De volgende bijeenkomst is op woensdag 19 mei van 19.30 tot 21.00 uur in de Lourdeszaal in Haaksbergen.

 

Rozenkransbidden in de Pancratiuskerk, Haaksbergen

RozenkransbiddenGedurende de mei-maand is er elke woensdagavond om 19.00 uur Rozenkransgebed in de Pancratiuskerk. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

 

 

Bedevaart Eggerode gaat niet door: Zaterdag 8 mei is er een dagbedevaart naar Eggerode gepland vanuit Enschede, maar wegens de aanhoudende coronacrisis gaat deze dit jaar niet door.

Viering op Hemelvaartsdag in Haaksbergen niet op het voetbalveld van Bonboys maar in de kerk. In verband met de geldende Coronamaatregelen wordt de viering van Hemelvaart in Haaksbergen gehouden op het terrein van voetbalvereniging Bonboys maar in de Bonifatiuskerk. De viering begint zoals gebruikelijk om 8:00 uur. Reserveren is verplicht zoals voor elke viering. Er mogen 60 bezoekers worden toegelaten.    

Nachtwanderling dwars door de hele parochie Maria Vlucht gaat ivm corona niet door. Net als vorig jaar. Ook de afsluitende gebedsdienst in openluchttheater Brilmansdennen vervalt daarmee. Wel wordt op die ochtend in de H.Maria Geboortekerk in Losser om 9 u eucharistie gevierd.

Vijftig dagentijd: We leven nu in de 50-dagentijd, de tijd tussen Pasen en Pinksteren. Kent u onze inspiratiepagina al? Kijk eens op Inspiratie Hemelvaart en Pinksteren: https://www.mariavlucht.nl/hemelvaart-en-pinksteren.

Nieuws voor Vormelingen: Speciaal voor onze vormelingen, maar voor iedereen tussen de 12 en 18 jaar is er alles over ons Jongerenpastoraat te lezen op onze informatiepagina Activiteiten JP Maria Vlucht (in het menu te vinden via Jeugd, Activiteiten JP Maria Vlucht): https://www.mariavlucht.nl/activiteiten-jp-mariavlucht.

AartsbisdomOproep aan allen in het Aartsbisdom Utrecht
om in gebed verbonden te zijn
tot overwinning van de coronaviruspandemie
Broeders en zusters in Christus,

De Meimaand is begonnen. In het bijzonder vereren wij deze maand Maria, de Moeder van de Heer en de Moeder van de Kerk. In alle Mariabedevaartplaatsen ter wereld wordt deze maand veelvuldig de rozenkrans gebeden mede tot intentie van de overwinning op de coronaviruspandemie. Ook de talrijke slachtoffers die de dood hebben gevonden en vinden door de besmetting met dit virus worden aan de voorspraak van Maria toevertrouwd, opdat zij hen tot de poort van de hemel geleidt. Hierbij roep ik alle gelovigen in het Aartsbisdom Utrecht op om vooral deze Meimaand in gebed met elkaar verbonden te zijn dat de coronaviruspandemie spoedig overwonnen zal worden, in het bijzonder door het bidden van de rozenkrans. Laten we daarbij zeker ook denken aan en bidden voor de allerarmsten die alle noodzakelijke medische zorg en andere hulp ontberen. De beelden die ons uit India en Brazilië hebben bereikt zijn diep tragisch en spreken voor zich. Bidden we ook voor allen die eenzaam zijn, wanhopig en dagelijks de pijnlijke gevolgen dragen van besmettingen met het coronavirus. Moge de Heer hen kracht geven bij dit alles en uitkomst. Laten wij ook bidden dat veel mensen in deze duistere tijden weer leren hun leven in Gods hand te leggen op voorspraak van de H. Maagd Maria, de H. Jozef en alle heiligen.

+ Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht

 

Voortaan mogen in sommige kerken wat meer mensen aanwezig zijn.

De Nederlandse bisschoppen staan een beperkte verruiming toe van het aantal aanwezigen bij vieringen. De verruiming geldt alleen voor grote kerkgebouwen die meer dan 300 reguliere zitplaatsen hebben. In deze grote kerken mag maximaal tien procent van het totale aantal zitplaatsen bezet zijn. De huidige fase van de coronapandemie, die als ‘zeer ernstig’ geldt, laat nog geen verdere versoepeling toe vinden de bisschoppen.

In kerkgebouwen met minder dan 300 zitplaatsen blijft het aantal gelovigen dat bij een viering aanwezig kan zijn, beperkt tot maximaal 30.

De bisschoppen benadrukken dat de huidige Covid-cijfers nog steeds vragen om voorzichtigheid en terughoudendheid. Daarom blijven ook voor grote kerken alle alle regels gelden over het onderling houden van afstand, reserveren, hygiëne enzovoort.

Wat betekent deze verruiming in combinatie met de plaatselijke mogelijkheden voor onze kerken?Maria Geboortekerk Losser: maximaal 75 bezoekers. Reserveren verplicht. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerarduskerk Overdinkel: het maximale aantal bezoekers blijft 30. Reserveren niet nodig.

Mariakerk Glanerbrug: het maximaal 40 bezoekers. Reserveren verplicht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jacobuskerk Lonneker: maximaal 50 bezoekers. Reserveren verplicht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pancratiuskerk Haaksbergen: maximaal 80 bezoekers. Reserveren verplicht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bonifatiuskerk Haaksbergen: maximaal 60 bezoekers. Reserveren verplicht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mariakerk Buurse: het maximale aantal bezoekers blijft 30. Reserveren niet nodig.

Jozefkerk Enschede: maximaal 50 bezoekers. Reserveren verplicht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jacobuskerk Enschede: maximaal 90 bezoeker. Reserveren verplicht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

St. Jan Enschede: maximaal 30 bezoekers. Reserveren verplicht:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De getallen bij uitvaart kunnen anders zijn.

 

Uitvaarten in Coronatijd.

Of er in Coronatijd ook uitvaarten in de kerk mogelijk zijn?

Jazeker! Begrafenisondernemers weten dat. Namens de nabestaanden nemen ze contact op met onze parochies. In Zuidoost Twente heeft elk van de drie parochies een eigen uitvaartwacht waar uitvaartleiders melding doen van overlijden. En bij wie ze de beschikbaarheid van kerken en kosters bespreken, en van koren en voorgangers.

Hoeveel mensen kunnen er dan in de kerk?

Tot voor kort was dat vastgesteld op 50. Inmiddels mag dat hoger zijn.   

Is het aantal dan precies zoals in het lijstje boven?

Nee, niet overal. Want de ontvangst en het uitgaan van nabestaanden, en van hun gasten, die vaak minder bekend zijn in onze kerken, vraagt meer beheer om alles in goede banen te leiden. Soms kunnen we wel een uitvaart aannemen in een kerk, maar door tijdelijk beperkte begeleiding toch niet al te grote groep bezoekers ontvangen.  

De uitvaartleider krijgt daarom bij de melding van elke uitvaart precies te horen hoeveel mensen in een kerk bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn: 50, of hoeveel meer, tot aan maximaal 100.    

 

Bezinning

BezinningTussen Pasen en Pinksteren luisteren we in de kerk naar overgeleverde toespraken van Jezus.
Om nog eens van hemzelf te horen wat ons hier te doen staat wanneer hij naar de hemel is.

‘Heb elkaar lief’ klinkt zondag.

Hoe? Zoals Jezus van mensen houdt.

Met daarbij de opmerking dat wijzelf tot zijn vrienden zijn gekózen. Niet gemaakt.
Want liefde is niet dat een ander,
of een andere groep, of enig schepsel
wordt gemodelleerd naar hoe het ons belieft.

Maar dat het anders zijn van anderen
als beminnenswaardig wordt aanvaard. 
We zijn niet zelf de maat der dingen.
En zullen niet proberen, al is het ook met de beste wil van de wereld,
om een ander, of wat vreemd is om te vormen naar beeld en gelijkenis van ons eigen verlangen.

Christelijke liefde is kiezen voor het eigene van wat anders is.
In beeld krijgen wat elke ander en al het vreemde van God draagt.
En er voor kiezen je ermee te verbinden. Zoals in vriendschap. 
Wie anderen, en al wat vreemd is of ongemakkelijk
als geschenk van God kan erkennen en aanvaarden heeft lief.
Zo komen we hier tot leven.

Paul Daggenvoorde, pastoor

Overzicht kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

Gerardus Majella Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:          Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/