NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 1 december 2021

 

Maatregelen i.v.m. Corona parochies Zuidoost Twente 28 november t/m 18 december

Beste parochianen,

Afgelopen weekend is er n.a.v. de persconferentie van ons kabinet contact geweest tussen het pastoraal team en de bestuurscommissie van onze drie parochies in Zuidoost Twente. We hebben afgesproken, dat we ons de komende drie weken aan onderstaande maatregelen houden om het mee te helpen het aantal contacten en daarmee besmettingen zoveel mogelijk terug te dringen. Het is pijnlijk en teleurstellend, dat het zo moet, maar het is niet anders. Juist als geloofsgemeenschap willen we onze verantwoordelijkheid nemen. We hopen en rekenen op jullie medewerking.

Met vriendelijke groet namens de bestuurscommissie en het pastoraal team,

Paul Daggenvoorde, pastoor

Algemene lijn / inzet:

1. Wij volgen de algemene lijn van de Rijksoverheid om het aantal contacten terug te dringen.

2. We proberen – denkend vanuit deze lijn – kerkelijke samenkomsten als bron van hoop en bemoediging zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. Dit zal beperkt zijn. We maken gebruik van digitale middelen / media om contacten zo goed mogelijk te onderhouden.

Concreet:

3. Na 17.00 uur komen we niet meer samen: vergaderingen, koorrepetities, bijeenkomsten voor kinderen of volwassenen, vieringen, concerten …

Nota bene: Het vervroegen van tijden voor vieringen, bijeenkomsten, repetities en dergelijke biedt met het oog op de algemene inzet geen soulaas. We verminderen het aantal contacten niet door activiteiten te verplaatsen. Dat gaan we dus niet doen.

4. Uitvaarten:

a. Uitvaarten vinden bij voorkeur overdag voor 17.00 uur plaats.
b. Als uitvaarten toch ’s avonds plaatsvinden:

i. We houden 1,5 meter afstand. Kerkgebouwen worden tot maximaal 30% bezet.

ii. Bij het condoleren in onze gebouwen geldt de regel, dat er 1 persoon per 5 m2 wordt toegelaten.

5. Bijeenkomsten met kinderen:

a. We volgen de regels voor de scholen.

b. Kinderen vanaf groep 6 (9/10 jaar) lopen met een mondkapje.

c. Als vrijwilligers bijeenkomsten onder de huidige omstandigheden liever niet leiden, laten we de bijeenkomst vervallen en gaan we – indien mogelijk - digitaal.

6. Bonifatiuskerk Haaksbergen: Hier zouden 3 zaterdagavond-vieringen wegvallen. We komen tegemoet door de Pancratiusviering met voorganger en koor op zondag 12 december naar de Bonifatiuskerk te verplaatsen. Tijd: 9.30 uur.

7. Koren /zang:-

a. Geen samenzang

b. Koren moeten zich echt houden aan de 1,5 meter afstand, zich opstellen in zigzag-formatie en het aantal zangers op de beschikbare ruimte aanpassen.

8. Koffie drinken.

a. Er is geen koffie drinken na de viering.

Over hoe om te gaan met de Kerstvieringen wordt nagedacht. Daarover zal het pastoraal team nog duidelijkheid geven. Nu worden eerst de ontwikkelingen gevolgd. Voor Losser en Haaksbergen wordt al nagedacht over een ‘walk-through-kindergebeuren’ i.p.v. de ingeroosterde kleuter- en gezinsvieringen. Bij een anderhalve-meter-regeling ontkomen we niet aan reserveren. Hierover later meer.

 

Aankomende en voorbije activiteiten …

Enschede Noord en Zuid: De komende drie zondagen zijn er kinderwoorddiensten in zowel de Sint Jozef als de Sint Jan.

 

Enschede: Bezorgers gezocht voor de kerstpakketten-aktie!
Dit jaar heeft de PCI Enschede 325 kerstpakketten voor gezinnen in Enschede, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Hebt u een auto en kunt u ons helpen om deze pakketten te bezorgen? U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De pakketten kunnen op 18 december worden opgehaald bij de Jumbo Akkerstraat.

Wilt u een financiële bijdrage leveren? Dat kan: U kunt uw gift overmaken op NL45ABNA 0592332675 t.n.v. PCI Caritas Enschede onder vermelding van 'kerstpakketten'. U kunt ook gebruik maken van onderstaande QR- code.
kerstpakket bezorgen

 

whatsappWhatsApp-tekst ter bezinning in de Advent
Doe je mee en wil je in de Adventstijd onze Appjes ontvangen, geef dan je voor- en achternaam en je 06-nummer per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.

 


Enschede: Gerrie Korten, nieuwe parochiële voorganger bij uitvaartgroep
Al meer dan 15 jaar is het in de (toendertijd) parochies in heel Enschede gebruik, dat parochianen voorgaan bij het afscheid van een parochiaan. Dat kan in de kerk met een uitvaartdienst. Dat kan in het crematorium met een herdenkingsdienst. Om dit waardig en correct te kunnen doen zijn er vrijwilligers opgeleid. De meeste hadden al de nodige ervaring doordat zij lector waren of andere liturgische rollen vervulden. Of doordat ze voorgaan bij andere vieringen.

Carla BerbéeDe groep voorgangers was de laatste jaren erg klein geworden en het pastoresteam is op zoek gegaan naar aanvulling. Deze is gevonden in de persoon van mevrouw Gerrie Korten die zich hieronder zelf voorstelt. Omdat zij in de locaties Zuid en de Jacobuskerk regelmatig voorgaat, zal zij worden gepresenteerd in de het eucharistisch centrum, de st Josephkerk en wel op zondag 5 december om 11 uur. Dan zal pastoor Daggenvoorde haar voorstellen en haar een zending geven om families te begeleiden die een beroep doen op de kerk bij het afscheid van een dierbare. Wij zijn dankbaar dat Gerrie Korten op deze manier haar talenten wil inzetten en wensen haar toewijding en aandacht.

Namens het pastoresteam, Carla Berbée p.w.

Wanneer iemand overlijdt, is het heel belangrijk om op een goede manier afscheid te kunnen nemen: Waardig, en bij de persoon – en ook bij de nabestaanden – passend. Ik wil daar graag een bijdrage in leveren, en wil proberen om daar samen met u vorm aan te geven. Nu de pastorale teams steeds kleiner worden, en het aantal lekenvoorgangers bij uitvaarten afgenomen is,

hoop ik hiermee ondersteuning te kunnen bieden, zodat ook in de toekomst in deze behoefte kan worden voorzien.

Gerrie Korten

Franciscusparochie: Vossenjacht 10 december gaat niet door.
Vossenjacht 10 decDe vossenjacht die op het programma stond voor vrijdagavond 10 december kan vanwege de avond-lockdown helaas niet doorgaan. Het zou geen sfeervolle jacht worden. We houden het in gedachten voor volgend jaar!

Inmiddels wordt wel nagedacht over een Kinderkerst-walk-through in en rond de Bonifatiuskerk voor vrijdag 24 december als vervanging voor de kleuter- en gezinsviering. We zoeken naar mogelijkheden om binnen de huidige maatregelen op veilige wijze toch de vreugde van Kerst samen te kunnen beleven. Hierover later meer.

 

gezin

Zuidoost Twente: Voorbereiding Eerste heilige Communie opgestart
Afgelopen zaterdag is door heel Zuidoost Twente heen de voorbereiding op de Eerste Communie voor de kinderen opgestart. Her en der ontbraken er kinderen, omdat zij in quarantaine zaten. De bijeenkomsten waren ingekort, in kleinere groepen en het maken van een Adventskrans werd huiswerk. Op anderhalve meter van elkaar in vaak grote (kerk)ruimtes was het goed te doen. Meer dan 100 gezinnen doen mee. We gaan met het liturgisch jaar mee het leven van Jezus volgen. Dat begon dus met de tijd van blijde verwachting van Maria en Elisabeth. Ook kinderen verwachten wat. Dat kan uitzien naar een verjaardag zijn, naar Sinterklaas. De een wenst zich een paard, de ander dat hij zijn neef sinds lange tijd weer gaat zien. Hieronder een impressie.

 

Maria Vlucht: Kleine moeite……
De jongeren van JP Maria Vlucht hebben een attentie gemaakt voor de bewoners en verpleegkundigen van Woonzorgcentrum Oldenhove & Maartens-Stede in Losser. Voor coronatijd hebben verscheidene groepen jongeren als hulppieten de bewoners een leuke pietenavond bezorgd.

Helaas kan het weer niet. Daarom delen we aan iedereen een pietenzakje met lekkers van ons JP hulppieten-team uit. Ria zal het in ontvangst nemen. Hopelijk mogen we volgend jaar weer binnenkomen.

pietenzakje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bloemenEnschede Zuid: De bloemen gingen deze week naar dhr. Marcel Pater aan de Mariendaal.

 

 

Bezinning carlaBezinning: ‘De stille krachten’ door Carla Berbée, pastoraal werker
Op tv, YouTube en bij Nu.nl hoor je vooral spektakel en krijg je voorgeschoteld wat spectaculair is door de dag heen. En vaak ook de waan van de dag. Rellen, vandalisme, politiek gekrakeel, scheldpartijen, hulpverleners die belaagd worden. Luid en duidelijk hoorbaar, haarscherp voor de lens gebracht. Wat je dan niet hoort en niet ziet, wat in de schemering blijft is het tegendeel daarvan. Verpleegkundigen die overuren maken, onderwijzers die vanachter het scherm in de klas toch met hun kinderen thuis verbonden blijven, zo veel mensen die gewoon hun werk doen waardoor onze samenleving kan doorgaan. Ook in coronatijd, zelfs bij een lockdown. Het zijn deze stille krachten die zullen overwinnen. Laat dat goede maar oplichten. Laten we het goede maar bij name noemen; luid en duidelijk! Zoals de zorg eerder een luid applaus kreeg. Net zoals de klimaatmars zichtbaar heeft gemaakt hoe veel mensen zich zorgen maken over de Aarde voor onze kinderen en kleinkinderen. Het geweld moet stoppen. Het roer moet om. Laten we omkijken naar elkaar. Alleen samen komen we verder. Hier. En wereldwijd. Geen steenwoestijn maar een wereld van groeikracht, licht en leven. Dat verdient de spotlights!!

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/