NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 20 oktober 2021 

 

Kids Time 30 aprilEnschede: Kids Time
Beste ouders en kinderen,
Het is alweer tijd voor de 1e Kids Time van dit schooljaar. Kids Time is een club voor kinderen (groep 5,6 en 7) waarmee we op een speelse en creatieve manier aan de slag gaan met feesten die we samen vieren in de kerk.
Op Vrijdag 29 oktober van 15:30u tot 17:00u  in de parochiezaal van de Sint Jankerk aan de Haaksbergerstraat 253 in Enschede komen wij bij elkaar met de Kids Time. Het thema voor deze 1e bijeenkomst is: Allerzielen. Een dag om te herdenken aan overleden dierbaren. 
Begin November staan op veel katholieken begraafplaatsen kaarsen en lantaarns. Allerzielen is de dag om te bidden voor de zielen van de overledenen, het deel van de mens dat na de dood bij God kan doorleven. Veel katholieken bezoeken het graf van een geliefde en zetten er bloemen neer.
Tijdens deze 1e bijeenkomst vertellen we het verhaal van Papillia, een rups die een vlinder wordt en we gaan in gesprek met de kinderen over dit verhaal en het thema Allerzielen. Daarna knutselen we er iets moois bij. We beginnen en eindigen met een kort gebed.
Geef je zoon of dochter op bij Saskia. Als je als ouder mee wilt helpen, ben je van harte welkom om er ook bij te zijn! Kun je dit keer niet meedoen, maar vind je het wel leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! Neem een vriendje of vriendinnetje mee! 

Volgende data op de vrijdagen; 10 december 2021, 4 februari 2022, 8 april en 3 juni 2022dochterkids
Thema’s: Oud & Nieuw, Maria Lichtmis, Goede vrijdag, Pinksteren, Slotbijeenkomst
Tijd: 15.30 uur tot 17.00 uur
Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergerstraat 253, Enschede
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal)
Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim 

 

verassende postEnschede: gift voor de parochie. Koster de eerlijke vinder.

Verrassende post maandag op het secretariaat.
Een kaartje.
Met een gift als dank.

Na het aansteken van een kaarsje
liet iemand zijn portemonnee liggen.
Bij het openen van de Jozefkerk
vond koster Remco deze portemonnee.
En bracht ‘m bij de politie.
De eigenaar dankt de koster. En de parochie.

Wij danken de koster!


Haaksbergen:   Ontruiming & opruiming
Lourdeskerk en Ariënshuis

lourdeskerk Eind oktober van ’t vorig jaar werd de Lourdeskerk verkocht. Nadat de kerk in 2013  aan de eredienst was onttrokken, heeft het meer dan zeven jaar geduurd voordat het gebouw een nieuwe eigenaar  vond. Binnenkort zal de officiële overdracht plaatsvinden. Parochianen die op woensdagen in de Lourdeszaal samen kwamen, hebben reeds een nieuwe plek in de Pancratiuskerk gevonden.  Voordat de overdracht van het kerkgebouw begin november zal plaatsvinden, is er door  enkele  vrijwilligers al veel werk verzet.  In 2013 was er een zorgvuldige inventarisatie gemaakt van goederen die in de gebouwen aanwezig waren. Belangrijk materiaal staat nu voor de verhuizing klaar. Ook het secretariaat zal komende weken verhuizen. De archieven, documentatie en overig materiaal wordt door Monique Lubbers en medewerkers voor de verhuizing gereed gemaakt. Belangrijke zaken zijn daarmee gesorteerd.  Afgelopen donderdag hadden de locatieraden nog de mogelijkheid om te bezien wat voor hen nog van belang kon zijn. Daarmee is duidelijk welke materialen een nieuwe bestemming hebben gevonden.

Er rest nu nog het opruiming van materialen die overblijven.

Heel bewust nodigen we geen opkopers uit, maar willen we parochianen op zaterdag 23 oktober van 10.00 – 12.00 uur de kans geven om te  ‘snuffelen’ tussen het ‘opruimingsmateriaal’. U kunt dan materiaal gratis meenemen. (Een fooienpot staat in de hoek.) Ook wanneer u alleen wilt komen kijken: u bent welkom. Na het bezoek aan het kerkgebouw heeft u de gelegenheid om in het AA-huis onder het genot van een kop koffie nog even “bij” te praten.

 

Haaksbergen: Dorpsbreed interreligieus coronapijn gedenkmoment op 24 oktober
Als samenleving stilstaan bij de pijn die Corona meebracht. De eindeloze inzet van hulpdiensten, zorg en medisch personeel. Pijn en leed, rouw en verdriet, smart en verlies, ziekte, overlijden, eenzaamheid . Het heeft ons beschadigd , verdriet gedaan,  wellicht ook gekrenkt en gekneusd. 

coronapijnDie pijn willen we benoemen en daar waar mogelijk achter ons laten. Zodat we dankbaar verder kunnen.

Een gezamenlijk initiatief van de christelijke kerken in Haaksbergen, met medewerking van B&W van Haaksbergen, Noordendorp Transport,  de Joodse Gemeente en  het Moskee bestuur. Een breed gedragen initiatief met als doel genoemde pijn in gezamenlijkheid een plek te geven.

Het dorpsbrede coronapijn gedenkmoment vindt plaats middels  een openbare bijeenkomst op de markt in Haaksbergen.  Woorden en muziek geven uitdrukking aan onze pijn en herinneringen. En daar waar woorden tekort schieten , vullen stilte en symbolen de leegte.  De bijeenkomst duurt ongeveer 25  minuten. Vrij toegankelijk voor iedereen. 

Deze openbare bijeenkomst op de markt in Haaksbergen, staat gepland voor zondag 24 oktober, aanvang 16.00 uur.

 

Overdinkel: Gerardus Majellabedevaart afgelopen weekend.
Majellabedevaart
"Heilige Gerardus, helper in de nood, sta ons bij in leven en in dood".Majellabedevaart weekend
Het thema van deze 109e Gerardus Majellabedevaart was "Nabijheid in verbondenheid". Zeker na de afgelopen coronatijd, waarin velen dierbaren hebben verloren of erg ziek zijn geweest, was het fijn dat we weer bij elkaar konden komen. Vorig jaar waren er slechts 30 pelgrims toegestaan in de kerk; dit jaar mochten we weer buiten bij elkaar komen in het mooi versierde Gerardus Majellapark.

Er waren ongeveer 500  pelgrims en na afloop van de plechtige eucharistieviering met parochievicaris Rekveld en dames- en herenkoor (zowel van Overdinkel als van Losser) konden mensen devotionalia kopen in het parochiecentrum en laten zegenen en kaarsen aansteken bij de Gerarduskapel en in de kerk bij Maria of GMajellabedevaart1erardus. Ook de kerk was prachtig versierd. Hopelijk volgend jaar weer met een plechtige processie, maar dit jaar was zeker weer de moeite waard!  
Majellabedevaart2

 

 

 

 

 

 

 

Losser: Harry klein Rot overleden
harry kleinIn Losser en Zuidoost Twente is Harry een bekende parochiaan;

voorganger bij avondwake en uitvaart, begeleider van Lourdesreizen, actief in bezoekwerk en betrokken bij veel ander vrijwilligerswerk in de parochie. Hij bleef actief betrokken tijdens zijn ziekte. Zijn kinderen schrijven:

Op 12 augustus 1947 wordt Harry geboren in Buurse. Harry heeft een fijne jeugd, in het dorp en op de boerderij. Harry leert Diny kennen en in 1975 trouwen ze en gaan ze aan de Denekamperdijk in Losser wonen. De opa’s uit Buurse verhuizen ook naar Losser en maken onderdeel uit van het gezin. Harry en Diny krijgen drie kinderen; Marieke, Gertjan en Bert. Harry is een zorgzame en trotse vader.  Naast zijn werk in het bejaardenhuis staat hij voor iedereen klaar. In 2013 ontvangt hij op voordracht van meerdere vrijwilligersorganisaties een Koninklijke Onderscheiding. Als zijn vrouw Diny ongeneeslijk ziek blijkt te zijn en in 2002 overlijdt, is dit een zware periode voor Harry. Met steun van zijn gezin, familie, vrienden en de buren knokt hij zich er doorheen. In het vrijwilligerswerk voor de kerk vindt Harry de nodige afleiding. Met Paulien Veldhuis-Lansink vindt hij opnieuw geluk en in 2011 trouwen zij in Losser.

Als trotse grootouders van tien kleinkinderen is niets hen te veel. Harry geniet van de mooie momenten met de gehele familie. Een hele grote kring van vrienden en familie, vrijwilligerswerk in de kerk, Lourdesreizen en jeu de boules zorgen voor een druk sociaal leven. Drie jaar geleden komt de diagnose dat Harry ongeneeslijk ziek is. Met pieken en dalen beleeft hij nog veel mooie momenten. De laatste week van zijn leven is hij samen met zijn gezin thuis. Daar overlijdt hij in bijzijn van iedereen die hem dierbaar is.

Losser: ALLERZIELEN 2021.                        
De vrijwilligers die zich met de voorbereiding van de Allerzielenherdenking bezighouden hadden graag de traditie van voorgaande jaren vast willen houden. Echter, ondanks de  verminderde coronabesmettingen en de ruimere mogelijkheden die o.a. het RIVM biedt wordt gekozen voor een invulling die altijd door kan gaan en gebaseerd is op de positieve ervaringen van het vorig jaar. 

Iedereen is op dinsdag 2 november tussen 18.00u. en 20.00u van harte welkom in de H. Maria Geboortekerk. Reserveren is niet nodig.  

Bij het volgen van de aangegeven looproute kan men een kaarsje ontsteken, een herinneringskaartje en witte steentjes in ontvangst nemen. In de kerk klinkt muziek, terwijl met regelmaat de namen van de overledenen -van de laatste 12 maanden- genoemd worden. Wanneer gewenst, kan men even in een kerkbank plaatsnemen voor een moment stilte, voor een persoonlijk gebed. Stilte is gewenst wanneer om 18.15u, 19.00u en 19.45u een kort woord van ‘troost en bezinning’ met als thema ‘Ik vergeet jou nooit’ wordt uitgesproken.

Na het bezoek aan de kerk kan de begraafplaats bezocht worden. Net als voorgaande jaren jaar zal de begraafplaats met fakkels sfeervol verlicht zijn. Rond 19.50u vindt er -op symbolische wijze- de zegening van de graven plaats. 

De leden van de Uitvaartgroep en de Begraafplaatscommissie hopen dat  troost en steun geput kan worden uit dit moment van herdenken en van samenzijn, een moment waarbij u van harte welkom bent.                                                                                                             

 

Misintenties Allerzielen.
De misintenties voor Allerzielen zullen in de eucharistieviering van zondag 31 oktober worden voorgelezen.

 

In volgende nieuwsbrief ook info over allerzielen uit andere locaties in Zuidoost Twente.

 

Enschede, Haakebergen: vieringen van de gezamenlijke ziekenzalving.
Op het Wiedenhof, het Saalmerink en op Arienstaete werd tijdens verschillende bijeenkomsten het sacrament van de ziekenzalving gezamenlijk gevierd. Georganiseerd door respectievelijk de pastoraatsgroep en 'de kapel'.

haakbergen1

haakbergen2

Doorheen het het jaar wordt dit sacrament vaak met spoed bediend aan eén persoon. Die er dan nauwelijks op voorbereid is. Waardoor de bediening iemand overkomt. Binnen de urgente omstandigheden vaak met enige verwarring  of zonder bewustzijn. De geplande gezamenlijke vieringen van de ziekenzalving werden telkens heel intens beleefd. En als zeer bijzonder ervaren. Ook omdat we steeds in een kring zaten.

 

Haaksbergen: Maatschappelijke Doedag in de praktijk
De doedag in samenspel met Stichting Present begint een traditie te worden. Dit jaar staat die op 23 oktober op de agenda. Die dag steken we de handen uit de mouwen voor een ander.
Wil jij/wilt u het verschil maken voor een woonvoorziening waar ze ook wel eens een (pannenkoeken)feestje willen bouwen? Of een huishouden dat een duwtje in de rug kan gebruiken helpen bij een tuinproject? Of de helpende hand zijn bij achterstallig opruimwerk dat de toekomst blokkeert? Dan hebben we u/jou nodig!

Aanmelden kan tot 1 oktober bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. gewoon Doen. Daarbij graag vermelden welke dagdeel je 23 oktober beschikbaar bent (ochtend, middag of avond) en ook aan welke klus je het liefste meewerkt). Jong en oud kan zich inschrijven, individueel, in gezinsverband maar ook als vriendengroep, collega’s of (sport)team. In samenspraak met de stichting Present matchen we dan het vrijwilligersaanbod met een hulpvraag.

Gewoon DOEN! - Pannenkoekenfeestje(s) De Pannenkoekengroep(en) organiseren een pannenkoekenfeest voor een woonvoorziening in Haaksbergen. Vanzelfsprekend in samenspel met de leiding en zoveel mogelijk ook met de bewoners. En natuurlijk eten we dan de pannenkoeken samen feestelijk op.
 

Gewoon DOEN! - Tuinklus Als je (te)veel aan je hoofd hebt kan de tuin snel een oerwoud worden dat je er niet ook nog eens bij kunt hebben. Wat mensen die van aanpakken weten en iemand met een aanhangwagen hebben dan grote impact.
 

Gewoon DOEN! - Opruimklus Er zijn situaties dat er zoveel aan een mens trekt (of getrokken heeft) dat het huis ‘vol loopt’. Dan bieden een stuk of wat helpende handen en iemand met een aanhangwagen uitkomst. Opgave is nodig en kan tot 1 oktober 2021 bij: ds. Job Stein 053-5738956, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Haaksbergen: Workshop ‘vloggen oefening baart kunst’

Een avond met veel praktijkopdrachten op welke verschillende manieren dingen in beeld gebracht kunnen worden en dus verschillende beeldtalen te oefenen.Vingeroefeningen voor het grote werk. Hiervoor moetje al (een beetje) vertrouwd zijn met de knoppen op jouw apparaat. Na deze avond jeuken hopelijk je vingers om toe te treden tot het projectteam ‘Heilige Haaksbergse Huisjes’

Door: Constance van Wolferen
Wanneer: 27 oktober van 19:30 – 21:00 uur
Waar: De Kappen (Blankenburgerstraat 40)
Kosten: € 7,50 inclusief koffie

 

Haaksbergen: Wittemgroep

WITTEMGROEP                         DINSDAG 2 NOVEMBER 2021
                                                    UITNODIGING ZWILLBROCK

wittemgroep

De WITTEMGROEP start dit jaar haar bijeenkomsten op dinsdag 2 november met een bezoek aan Zwillbrock. ’s Morgens bezoeken we de beeldschone Barokkerk St. Franciscus. De uitbundige versiering van deze kerk symboliseert het Hemelse Jeruzalem en toont ons het contrast tussen de aardse onvolmaaktheid en de Hemelse heerlijkheid.

De lunch gebruiken we in het restaurant Kloppendiek, genoemd naar het weggetje dat tot aan de Nederlandse grens loopt met aan weerszijden eeuwenoude eiken.

’s Middags kijken en luisteren we naar een voordracht ‘TUIN, SPIEGEL VAN HET PARADIJS’ door Azarja Fransen. Als wij aan het paradijs denken, hebben wij daar bepaalde voorstellingen bij: een prachtige kleurrijke tuin, vredig en vreedzaam en bovenal liefelijk en van een maagdelijke schoonheid. Niet verwonderlijk dus dat onze voorstellingen voor veel schilders een belangrijke inspiratiebron zijn geweest. We zien hoe zij door de eeuwen heen, deze ideeën over de Hof van Eden tot uitdrukking hebben gebracht.

PROGRAMMA:

9.30 UUR                            MELDEN EN BETALEN VERTREKPUNT LOURDESKERK

10.00 UUR                          VERTREK VANAF DE LOURDESKERK NAAR ZWILLBROCK

10.30 UUR                          KOFFIE/THEE RESTAURANT KLOPPENDIEK

11.00 UUR                          BEZOEK BAROKKERK ST. FRANCISCUS

12.30 UUR                          LUNCH KLOPPENDIEK

14.00 UUR                          LEZING ‘TUIN, SPIEGEL VAN HET PARADIJS’

16.00 UUR                          VERTREK NAAR HAAKSBERGEN

De kosten voor deze dag zijn € 25,00 pp. Betalen bij vertrek van de Lourdeskerk.

Aanmelden VÓÓR 23 OKTOBER 2021 bij Akkie Hamoen, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel. 053 5722629 (géén voicemail inspreken aub), of per post Bizetstraat 6, 7482 AN Haaksbergen.

NAAM:

ADRES:                                                                              

TELEFOON:

AANTAL:                             PERSOON                           PERSONEN

MET AUTO:                                                                       JA/NEE                               

BEREID OM PASAGIERS MEE TE NEMEN                    JA/NEE                 AANTAL:                             PERSONEN

N.B. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij kunnen aantonen geen corona te hebben. In Duitsland is een mondkapje op dit moment nog verplicht bij binnenkomst in het restaurant. Aan tafel mag het mondkapje weer af.

 

Enschede: Pater Bernard Jeunik 60 jaar priester
Pater BernandAfgelopen maandag, 18 oktober, was pater Bernard Jeunink 60 jaar priester. Hij is lid van Maristen.
Van 1981 tot 1994 was pater Jeunink pastoor van de Enschedese binnenstadsparochies.

Sinds 2001 is hij met emeritaat. En sinds 2011 woont hij op Florapark in Enschede. Bij de vieringen en activiteiten aldaar is hij nog altijd betrokken. En in de Joseph en de Jacobus is hij regelmatig op zondagmorgen aanwezig als kerkganger.

‘Een pater die plat praat, en de mouwen opstroopte; heel gewoon, zonder verbeelding en kapsones’ Zo wordt met veel waardering over Bernard gesproken.

Pastores en bestuur feliciteren hem namens de parochie van harte van dit diamanten priesterjubileum: nog vele jaren in ons midden!

 

bloemmmBloemetje Enschede Zuid:

De bloemen gingen afgelopen week naar Ans ter Bekke zij woont aan de Beukstraat

  

 

Bezinning door pastoor Daggenvoorde bij Mc 10, 51: Jezus vroeg hem: 'wat wil je dat ik voor je doe'

Opweg helpen
Christendom gaat over helpen. Denk je niet? Maar over welke hulp precies?
Volgens mij gaat het over opweg- en voorthelpen. Dat iemand in de benen komt.
En zelf met anderen mee kan gaan. Hulp die helpend is. Daar gaat 't om.
In het evangelie krijgt wie langs de kant zit niet zomaar iets in de hand gestopt.
Jezus is niet van hulp die afhankelijk maakt. Hij is van bevrijding.
Als een blinde man langs de weg onfatsoenlijk hard om Jezus' hulp schreeuwt,
snauwen anderen dat hij moet zwijgen. Herkenbaar.
Maar Jezus heeft oor voor juist dat roepen. En hoe.
Niet dat hij op die blinde man afkomt. Geen stap in zijn richting.
Wel een oproep aan de leerlingen,
dat die deze man bij Jezus moeten roepen. Dat doen ze. En hoe:
'Vat moed, Hij roept jou bij zich'.
Opgestaan, (herkent je dat woord?) en zijn mantel omgeslagen, komt hij bij Jezus.
En opnieuw niet zomaar hulp, zo van: 'ah, ik zie het al, blind' .
Niets daarvan!
Wel de vraag "wat wil jij dat ik voor je doe".
Dat helpt: zo wordt  iemand in eigen kracht en opweg gezet.
Leven wordt niet overgenomen, maar in eigen hand gegeven.
Nu je dit weet: kom eens op, om welke hulp durf jij te vragen? PD 

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen//