Zuidoosttwente parochiesNieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 27 januari 2021
Gedurende Corona-crisis

Vanuit Enschede Zuid: De kerststal in de Sint Jan

Zaterdag 23 januari was de kerk even open. De kerststal, die met Kerstmis niet getoond kon worden, staat er nog en nu mochten mensen, met behulp van een tijdslot per huishouden, kijken.  Verschillende mensen hebben daar gebruik van gemaakt. Deze week staat de stal er nog. Volgende week wordt hij weer afgebroken. Wilt u hem zaterdag 30 januari nog graag zien, laat het dan weten op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 286 96 426. Dan hoort u wanneer u welkom bent.

Tiny Hannink, namens de Kerststalbouwers en de pastoraatsgroep Enschede Zuid

 nb202

WhatsApp-groep ter bezinning in de Vastentijd

Aangespoord door de positieve en bemoedigende reacties van onze eerdere Whatsapp-projecten rond Pinksteren en Advent, bieden we ook in de Vastentijd weer een Whatsapp-groep aan. Als jij je hiervoor opgeeft, krijg je gedurende de 40 dagen voor Pasen op zon- en woensdagen, en in de Goede Week dagelijks, ‘s morgens voor 9.00 uur een Appje toegestuurd. Dit keer sturen we de psalm van de dag toe met daarbij een korte meditatie van één van de pastores of parochianen. Geïnspireerd door een woord of een zin uit de psalm, geven de schrijvers iets van hun levenservaring prijs. Bijgaand ook een link naar de gezongen psalm. Wie daar tijd voor heeft of neemt, kan de woorden of de sfeer van de psalm door te luisteren wellicht nog beter binnen laten komen. Wij – het pastoraal team en medeparochianen – hopen je zo iets van onze inspiratie voor deze tijd mee te geven. Na Pasen wordt de Whatsapp-groep opgeheven.

Doe je mee en wil je in de Vastentijd onze Appjes ontvangen, geef dan je voor- en achternaam en je 06-nummer per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.

Kinderkamp en tienerkamp in 2021

 

In 2021 organiseert het Aartsbisdom Utrecht weer een kinder- en tienerkamp. Beide zomerkampen vinden plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle van 31 juli t/m 5 augustus.

Kinderkamp: ‘Vrienden voor het leven’ (voor kinderen van 7 t/m 12 jaar)

Het is leuk om vriendjes en vriendinnetjes te hebben. Vriendschap is belangrijk. In de verhalen over Jezus merk je dat ook. Als Hij aan zijn opdracht begint, kiest Hij eerst twaalf vrienden uit om met Hem mee te gaan. Onderweg krijgt Jezus ook nieuwe vrienden, zoals Lazarus en zijn zussen Martha en Maria, en Zacheus de tollenaar. En Jezus bewondert ook de vriendschap van de sterke mannen die hun verlamde kameraad héél voorzichtig in een gat door het dak laten zakken om hem zo dicht mogelijk bij Jezus te brengen. Mooie verhalen waar we samen naar gaan luisteren en over na gaan denken. Natuurlijk gaan we tijdens het kamp heel veel leuke spelletjes doen, lekker naar het bos, knutselen, zwemmen én vrij spelen als echte vrienden. Kortom: Wil jij vrienden maken voor het leven? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

Kosten: € 125 per kind. Als er meerdere kinderen uit een gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 70 per extra kind (voorbeeld 2 kinderen = € 195 i.p.v. € 250)

Tienerkamp ‘Heroes only’ (voor tieners van 13 t/m 16 jaar)

Ook deze zomervakantie organiseert het bisdom weer een bijzonder tienerkamp. Dit keer is het thema ‘Heroes only’. Deelnemers zullen verschillende helden ontmoeten, zowel Bijbelse als eigentijdse helden. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de held die jij bent! Je krijgt de kans om jezelf te bewijzen met uitdagende spellen, mysterieuze uitstapjes en spannende catecheses. Doe je mee? Jij bent toch ook een held?

Kosten:  € 145 p.p. Als er meerdere tieners uit één gezin meegaan, is er een speciaal tarief van € 95 per extra tiener (bv. 2 tieners = € 240 i.p.v. € 290)

Aanmelden voor beide kampen via www.jongaartsbisdom.nl  kan tot 30 juni 2021.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 290 15 399.

Uitzending vieringen tot 17 februari

Dit zijn de enige vieringen die op dit moment in Zuidoost plaatsvinden. Tot 17 februari zijn de vieringen besloten en alleen online mee te maken. We zijn voornemens om – waar dat mogelijk is en het lokaal gesteund wordt – met ingang van Aswoensdag weer 30 bezoekers per viering toe te laten. Dit zal gaan zoals vóór half december. Men zal dan weer moeten reserveren voor het bijwonen van de viering.

Zondag 31 januari

9.30 uur: Bonifatiuskerk Haaksbergen, P. Daggenvoorde, Pablokoor

Zondag 7 februari

9.00 uur: H. Maria Geboorte Losser, W. Rekveld, Caeciliakoor

Zondag 14 februari

9.30 uur: Sint Jozefkerk Enschede, J. Kortstee, Mariakoor

YouTube-kanalen en kanalen kerkdienstgemist:

Bezinning in de week voor Maria Lichtmis, 2 februari

 door Carla Berbée, pastoraal werker

 

Bij de icoon De opdracht in de tempel van de jonge ouders Maria en Josef met Jezus.

Op 2 februari is het Maria Lichtmis. Daarbij hoort het evangelieverhaal dat de ouders Jezus naar de Tempel brengen en daar opgewacht worden die twee oude(re) mensen die profeteren over het jonge kind.

Ik heb een icoon die dit verhaal verbeeldt, gemaakt door Jos en Marijke Vermeulen jarenlang actieve vrijwilligers in het pastoraat in Enschede Noord

Ik heb het van hen gekregen bij mijn 12,5-jarig jubileum als pastoraal werkster. Het is me heel dierbaar.

De tederheid van de jonge ouders, nog onwennig met zo’n kwetsbaar kind. En de ontroering bij de oudere generatie, Hanna en Simeon, die in dit kind ontwaren wat er voor toekomstperspectief aan het groeien is. Dat God hier mee te maken heeft. Dat hij zijn belofte gestand doet. Hier raken verschillenden generaties elkaar zoals wij dat -gelukkig- nog steeds kennen. En het plezier en de levensvreugde die dat geeft.

Maar het geeft ook die perspectiefverbreding weer. Simeon heeft zijn leven lang gewacht op dit teken: met dit jonge kind komt er een nieuwe wereld. Maar hij weet ook: dat zal niet zonder slag of staat gaan; het zal veel pijn en lijden kosten. Maar God blijft in het geding en laat niet los.

Dat volhouden en weet hebben van: “Er komt een andere tijd. Blijf volhouden. Laat je hoop niet varen!!” dat is wat me in deze icoon zo aanspreekt. Juist in deze tijd. De kersttijd is voorbij. Buiten blijft het merkbaar langer licht. Straks gaan we onderweg naar het feest van het nieuwe leven, door de dood heen, her feest van Pasen. Het is nu: volhouden, de hoop niet laten varen. En je niet laten meezuigen in agressie, of wegzakken in apathie. Wij hebben elkaar meer dan nodig. En God heeft ons nodig voor vrede en gerechtigheid in deze wereld. Onze wereld.

En tot slot: Goed nieuws bij de ongeregeldheden van de afgelopen dagen.

Na het zien van de beelden uit Enschede belde iemand uit Rijssen met het aanbod om eventuele schade rondom kerk en pastorie te helpen opruimen.

Hoe bemoedigend is dat!

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/