NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 17 maart 2021

 

palmtakjesBuxus- / palmtakjes gevraagd voor de St. Jankerk Enschede

Vanwege een grote hoeveelheid buxusmotten zijn vorig jaar alle buxus-struiken uit de pastorie-tuin verwijderd. Daarom vragen we aan díe parochianen die nog wel een buxusstruik hebben: ‘Wilt u daarvan takken afknippen ten behoeve van Palmpasen, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft, tóch een gewijd takje mee kan nemen naar huis? U mag de takken naar de pastorie aan de Haaksbergerstraat 253 brengen.’ Namens de pastoraatsgroep Zuid Annelies Tenbergen 053-4768667

 

 

Sint Jozefkerk Enschede

St.JozefkerkZaterdag 27 maart: Palmpaasstokken maken

Op zaterdag 27 maart zullen we met maximaal 8 kinderen/gezinnen Palmpaasstokken maken in het parochiecentrum naast de Jozefkerk. Daarna lopen we samen in processie naar de Jozefkerk. Hier zal pastor Rekveld de Palmpaasstokken zegenen. Maak jij liever thuis jouw Palmpaasstok, maar wil je wel graag meelopen in de processie? Dat mag ook.

 

Datum:                 Zaterdag 27 maart

Tijdstip:               14.00 uur – start maken van de Palmpaasstokken

                            15.00 uur – start processie op het parkeerterrein achter de Jozefkerk

Locatie:                Parochiecentrum naast de Jozefkerk en parkeerterrein, Nieuwe Schoolweg 2

                             7514 CG  Enschede

Aanmelden:       Vóór donderdag 25 maart via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanwege Corona is het voor ouders helaas niet mogelijk om hun eigen kinderen te begeleiden bij het maken van de stokken. In het Parochiecentrum zijn twee leden van de werkgroep kinderwoorddiensten aanwezig. Zij ontvangen de kinderen bij de deur en helpen hen verder. Ouders zijn wel welkom tijdens de processie in de Jozefkerk. Wel willen we u vragen om per gezin slechts één ouder/begeleider aanwezig te laten zijn.

Daarnaast vragen we u om ook kinderen, die alleen in de processie willen meelopen, aan te melden. Als er veel aanmeldingen zijn voor de processie, lopen we in twee verschillende groepen.

Groetjes! Christiaan en Marijke namens de werkgroep kindernevendienst Sint Jozef

H. Maria Geboortekerk Losser
Zaterdag 27 maart: kleine Palmpaasoptocht

PalmpaasstokHet is een mooie traditie om met Palmpasen een Palmpaasstok te maken. De Palmpasenoptocht in Losser kan dit jaar helaas niet doorgaan.Toch willen we met een beperkte groep aandacht schenken aan dit christelijk feest. Met de communicanten van 2021 en hun gezin willen we samen aan de slag gaan. We willen een pakketje samenstellen, zoals we dat ook gedaan hebben met de Adventskrans. Thuis kan dan de Palmpaasstok gemaakt worden. Mocht het thuis niet lukken dan versieren we met een beperkte groep van maximaal 8 kinderen de Palmpaasstok in het parochiecentrum. Op zaterdagmiddag 27 maart om 16.30 uur kun jij jouw Palmpaasstok laten zien en houden we een kleine optocht in de H. Maria Geboortekerk. Pastor Carla Berbeé zal daar het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem vertellen.

Aan jullie de vraag: Wie wil meedoen?

  • Je kunt zelf thuis een eigen Palmpasen maken.
  • Je kunt voor thuis het materiaal van de stuurgroep EHC krijgen.
  • Maximaal 8 kinderen kunnen een Palmpaasstok maken in het parochiecentrum.

Alle kinderen met een Palmpaasstok zijn zaterdag 27 maart om 16.30 uur welkom in de kerk. Geef jouw naam vóór zaterdag 20 maart door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 12396771. 

 

Bonifatiuskerk Haaksbergen
Wittemgroep online: Muziek verbindt mensen

Dinsdag 23 maart, 19.00 tot 20.15 uur, verzorgt de 'Wittemgroep' van de KBO/PCOB het programma 'Muziek verbindt mensen'. Leden van het Syrisch Orthodox klooster verlenen daaraan hun medewerking. U kunt vanuit uw huiskamer het programma meemaken. Kijk op:  www.kerkdienstgemist.nl/stations/2327 .

 

Gerardus MajellakerkGerardus Majellakerk Overdinkel
Vooraankondiging: Viering zusters Overdinkel

De gebedsviering ter herdenking van Zuster Castissima staat klaar op: https://youtu.be/HBDpLv0Kq38

 

 

Woensdag 17 maart: Zoombijeenkomst voor verdieping Veertigdagen-tijd

zoomIn de periode tot Pasen, houden we wekelijkse Zoom-bijeenkomsten ter verdieping in de Veertigdagentijd. Telkens van 20.00 tot 21.00 uur op de woensdagavond. Aanmelding via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen per bijeenkomst. Je hoeft hiervoor niet in Enschede te wonen! Komende thema’s: Evangelisatie en roeping (17 maart), Waardering voor de schepping (24 maart), Terugkijken op de reeks en vooruitkijken naar Pasen (31 maart).

 

Het lijdensverhaalBonifatiuskerk Haaksbergen
H. Maria Geboortekerk Losser
Het lijdensverhaal – een verhaal over pesten


In de H. Bonifatiuskerk van de Franciscusparochie van Haaksbergen e.o. wordt een interactieve expositie aangeboden. In 40 minuten loop je langs de staties. De expositie is open voor belangstellenden en parochianen op woensdag 17 maart tussen 13.00 u en 17.00 u. In- of bij de H. M. Geboortekerk in Losser bieden we op woensdagmiddag 24 maart belangstellenden en parochianen de gelegenheid om deze expositie te bezoeken. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 30958689

 

PKN Ontmoetingskerk Enschede
Sobere maaltijd gaat niet door

De oecumenische sobere maaltijd op dinsdag 30 maart 2021 gaat echter niet door i.v.m. corona. Er wordt overlegd of de maaltijd in de vredesweek kan plaatsvinden.

 

Lezing RK kerkTerugkijken: Lezing over de RK-kerk en de EU 

Op donderdag 11 maart kwam de hulpbisschop van Utrecht, Mgr. Ted Hoogenboom, naar Enschede om een lezing te geven over het werk van COMECE, een commissie van katholieke bisschoppen binnen de Europese Unie. De commissie is in het leven geroepen door de bisschoppenconferenties van de lidstaten van de Europese Unie.

COMECE werd op 3 maart 1980 opgericht met als doel een directere band te creëren tussen de Katholieke Kerk en de Europese Gemeenschap. Directe aanleiding voor de oprichting was de eerste rechtstreekse verkiezing van het Europees Parlement in 1979. De Commissie komt twee keer per jaar bijeen in Brussel, waar ook het permanent secretariaat is gevestigd.

Na een verhelderende uitleg (en deze docent Maatschappijleer kan dat weten!) over het werk en de organisatie van de Europese Unie gaf Mgr. Hoogenboom ons een inkijkje in zijn werkzaamheden voor COMECE. Naast het voortdurend aangaan van de dialoog met EU-parlementariërs houdt hij zich ook bezig met het informeren van de Nederlandse kerkprovincie over ontwikkelingen binnen de Europese Unie. Ook het stimuleren van het denken over de uitdagingen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd (klimaat, bio-ethiek, duurzaamheid en vele andere thema’s) behoort tot zijn takenpakket.

Een boeiende en leerzame lezing van een bevlogen bisschop. Het was goed om juist in deze verkiezingstijd de rol en betekenis van de EU en de positie van de katholiek kerk daarin nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. Deze lezing verdient een vervolg.

Frank Beuger

 

Terugkijken: Vier Vormselvieringen in Losser en Enschede 13 en 14 maart

Vormselvieringen in Losser

Afgelopen weekend zijn in vier vieringen 29 jongeren en 3 volwassenen uit Enschede, Haaksbergen, Losser en Overdinkel gevormd. Vanwege ziekte konden 2 jongeren helaas op het laatste moment niet meedoen. Dat halen we later in. Zoals een andere jongere al eerder aangaf de voorbereiding wel af te maken, maar zich pas volgend jaar in het eigen dorp te laten vormen. Onze jongerenwerker Ans te Lintelo gaat nu met de jongeren zien, hoe verder te gaan. Er zijn al flink wat enthousiastelingen, ideeën en concrete plannen!

 

Bloemengroet Enschede Zuid

De bloemen gingen deze week naar Wendy Bathoorn aan de Pijlhovestraat.

 

Ter bezinning: Verliezen om te winnen

Sterven om te kunnen leven. Het lijkt een paradox. Voor christenen is het een diepe levenswijsheid. Het raakt de kern van het christendom. We horen Jezus daarover zeggen: ‘Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.’ (Johannes 12, 24) Zoals een topsporter zichzelf pijnigt op de atletiekbaan, in het krachthonk, op de fiets, of hoe en waar dan ook; zoals een jonge pianiste die verder wil komen, uren moet oefenen, ook als zij er geen zin in heeft; zoals een jongere met zijn neus in de boeken moet zitten om zich in een beroep te bekwamen, ook al was hij liever met zijn vrienden op stap; zo moet een mens lijden om meer ‘mens met en onder de mensen’ te kunnen worden. Dit betekent niet, dat je het lijden op moet zoeken. Je kiest er doorgaans niet voor, maar het komt erbij. En als je dan die mens geworden bent die je had willen worden of die kwaliteiten hebt eigen gemaakt, waar je verlangend naar uitzag, dan kun je tevreden terugkijken. Het is niet voor niets geweest. Het is levenskunst je verlies te nemen. Je kunt er een leven mee winnen.

Vrede en alle goeds! Pastoraal werker Frank de Heus

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

Gerardus Majella Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/