NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 19 mei 2021

 


Enschede Zuid: Dauwtrappen en openluchtmis
Dauwtrappen1

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dauwtrappen2

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar vierden we Hemelvaart in de buitenlucht. Een select groepje verzamelden zich al vroeg bij het kapelletje in de Helmerhoek. Er werd voor de overweging onderweg een lentegedicht voorgelezen, waarna de groep in stilte vertrok. Het werd ruim vier kilometer wandelen in de ontluikende natuur onder een stralende hemel.

Die stralende hemel was er ook nog toen die morgen de Eucharistieviering plaats vond in de tuin van de pastorie, die inmiddels is omgetoverd in een ware Oase. Parochievicaris Willie Rekveld en Mill-Hill missionaris pater Ben Engelbertink gingen hierin voor.

Het is even wennen om de heilige Mis bij te wonen vanuit een tuinstoel, maar de intieme sfeer, een goede organisatie, muziek en geluidsinstallatie droegen bij aan deze prachtige morgen.

Na de dienst werd het kapelletje ‘De rode pannen’, en het Syrisch ‘Onze Vader’ die de tuin sieren, plechtig ingewijd. Deze zomer zullen er meer van deze zomerdiensten volgen.

Nu, na de inwijding van de kapel, zal de tuin voortaan ook open zijn voor het publiek. Elke dinsdag en donderdag bent u van harte welkom tussen 2 en 4 uur. Een gastvrouw of gastheer zorgt desgewenst voor een praatje of voor een kopje koffie of thee. U bent welkom zonder enige verplichting.

De Tuingroep Pathmos Oase

 

Franciscusparochie: Inspirerende picnic Eerste heilige Communie

picnic1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

picnic2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen vrijdag hield het net op tijd op met regenen en scheurde de hemel open! De zon kwam erbij. De maaltijd met ouders en kinderen was al twee keer eerder uitgesteld. Met een mooi verhaal, gebed en dankzij een goede organisatie door de werkgroep werd het een succes! Complimenten voor de groep.

 

Jozefkerk Enschede Noord: … en de eerste Eerste Communie heeft plaatsgevonden!

Eerste Communie Ens Noord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Sint Jozefkerk vond het afgelopen weekend de eerste viering van de Eerste heilige Communie van dit voorjaar plaats. Zes communicanten mochten samen 54 familieleden meenemen naar de kerk. Dat werd een veelkleurig geheel met onder meer prachtige gewaden en een enthousiast zingend kinderkoor JM. Dankzij de werkgroep en koster Remco verliep alles weer perfekt!

 

Sint Jan, Enschede Zuid: En het dak zit er weer op!

sint jan dak

 

 

 

 

 

 

Nadat eerder al de pastorie flink onder handen is genomen, achterstallig onderhoud is gepleegd, een erker is verwijderd en het hele pand nieuw in de verf is gezet, was de afgelopen weken het dak van de Sint Janskerk aan de beurt. Die klus werd vanochtend afgerond. We zitten voorlopig weer droog! In dit ouderwetse voorjaar is dat geen overbodige luxe! Met dank aan André Amelink, bestuurslid voor bouwzaken.

 

De Wonne Enschede: Op weg naar Pinksteren …

Wonne Ens

 

 

 

 

 

 

Of liever gezegd: onder weg… want we zijn al 7 weken onder weg naar Pinksteren.
De Geest die ons samenbrengt, die ons over allerlei barrières aanmoedigt de moeilijke sprong te wagen en niet bang te zijn. Althans, je niet door die angst te laten weerhouden.
De Geest die je warm van binnen maakt, of zelfs enthousiast.
Naar die Geest kijk ik uit, luister ik stil, of Zij al in aantocht is. Ik houd mijn ogen wijd open, zoekend naar mensen die dat enthousiasme ook kennen. Die de moed hebben om vreemde grond te betreden en nieuwe wegen gaan.
Aan die Geest moest ik ook denken vorige week. Wij hebben als christenen na Pasen nu Hemelvaart gevierd. In de afgelopen maand hebben de moslims Ramadan gehouden. Overdag geen eten of drinken. En nét voor de avondklok inging toch nog even met andere feestelijk gegeten. Of extra gebeden in de moskee. Met onze Hemelvaart was ook de Ramadan ten einde en werd er bescheiden Suikerfeest gevierd. Een van de vijf zuilen, of fundamentele deugden van de islam, is vrijgevigheid, m.n. aan mensen die het minder hebben. Zo ook in de Wonne.

We werden gevraagd om zaterdag thuis ze zijn en niet te koken. Even na 18 uur stonden er vier dames op de stoep met grote tassen. Daarin zaten warmhouddozen met elk een feestelijke maaltijd. Bij hun Turkse moskee hadden ze een hele dag gekookt voor drie groepen in Enschede, die ze op deze manier wilden verwennen en verrassen. Wíj waren verrast en zíj waren verrast: met warm eten en een warme ontvangst. We herkenden bij elkaar: de geestdrift komend vanuit de religieuze bodem. Vandaaruit durf je naar een ander te stappen. En ik realiseerde: de Geest mag waaien, ons een steuntje in de rug geven: over drempels, over muren, door dichte ramen heen, rond kerktoren en minaret. Zo kunnen we elkaars intentie leren verstaan. En samen thee gaan drinken in de tuin.

Carla Berbée, pastoraal werkster

 

Zuidoost Twente: Opgave Vormselproject 2021-2022

Tot 20 juni (parochie Maria Vlucht) en 4 juli (Franciscusparochie) kunnen leerlingen uit groep 8, brugklas en hoger opgegeven worden voor het Vormselproject in het komend seizoen. Meer informatie en het opgaveformulier vindt u op de websites van de parochies. Belangstellenden uit Enschede zijn welkom in Losser en Haaksbergen. In het schooljaar 2022-2023 vindt het Vormsel weer in Enschede plaats.

 

Pancratiuskerk Haaksbergen: Rozenkrans bidden

Gedurende de mei-maand is er elke woensdagavond om 19.00 uur Rozenkrans bidden in de Pancratiuskerk. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

 

Enschede Zuid: Bloemetje van de week

bloemetje Het bloemetje van deze week ging naar Tiny Kronenberg aan de Gareelhoek te Enschede.


Ter bezinning Pinksteren: Schrijf mee aan het ‘derde testament’!

bezinning PinksterenHeel Nederland viert Pinksteren met een extra vrije dag, maar wat vieren we eigenlijk? Christenen sluiten de Paastijd af. ‘Pentakosta’, de vijftigste dag, markeert het einde van de Paastijd. Pinksteren valt op de zevende zondag van Pasen. Nog zo’n mooi getal.

Ons christelijk Pinksterfeest is verbonden met het joodse wekenfeest, ‘Sjavoeot’. Het is op Sjavoeot dat joodse gelovigen in Jezus 2000 jaar geleden de heilige Geest ontvingen. Met Sjavoeot begint het binnenhalen van de oogst. In de synagoge wordt het verhaal van Ruth, een echt oogstverhaal, gelezen. Men viert de ontvangst van de Torah, die wij – christenen – het Oude of Eerste Testament noemen. Dat ontvangen van die Torah door Mozes was echter geen eenmalig gebeuren. Dat ontvangen gaat alsmaar door. Er is ook een mondelinge traditite van uitleg ontstaan die zijn weerslag heeft gekregen in bijvoorbeeld de Talmoed. Dat vind ik wel een mooi gegeven. Dat de traditie zich blijft ontwikkelen en ontvouwen.

In onze christelijke traditie vieren we met Pinksteren, de gave van de heilige Geest. De leerlingen bevrijdden zich van de angst voor joodse en Romeinse gezagsdragers en hun soldaten, zetten de deuren en ramen open van de zaal, waar zij zich sinds de dood van Jezus hadden opgesloten, en gingen de straat op. Hun enthousiasme voor wat zij met Jezus hadden meegemaakt konden zij niet langer voor zich houden. Zij moesten erover vertellen. Zo gedreven waren zij. En dat gaat door tot op de dag van vandaag.

We spreken binnen de kerk wel eens over het ‘derde testament’. Dat zijn al die verhalen, die mensen elkaar vertellen over hoe geloof in de boodschap van Jezus hun leven veranderd heeft en goed heeft gedaan. Dankzij hun inbreng lezen we oude teksten telkens weer opnieuw vanuit nieuwe invalshoeken en komen we tot nieuwe inzichten over hoe God met ons mensen omgaat, wat Hij ons geeft en van ons vraagt. Die levende traditie, overlevering, houdt kerk en geloof bij de tijd. Voor een levendige en daardoor aantrekkelijke parochie is het dus belangrijk om dat gesprek met elkaar te blijven voeren, ook als het soms moeilijk is door uiteenlopende visies. Zo kunt ook u meeschrijven aan dat Derde Testament. Gelukkig laat de Geest van Jezus zich niet temmen. Ook niet door ge- of verboden van hogerhand. Als we maar de taal van het hart blijven spreken. Want daarmee raken wij elkaar en verrijken wij elkaars leven. Ik wens u veel hartstocht en geestdrift toe. Houd uw gelovige gedachten niet voor uzelf, maar deel ze met anderen. Want van mensen als u moeten wij – de kerk – het hebben.

Pastoraal werker Frank de Heus

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

Gerardus Majella Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/