NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 13 oktober 2021

 

 

Overdinkel: Heilige Gerardus Majella Bedevaart
Op zondag 17 oktober 2021 zal in Overdinkel voor de 109de keer de Heilige Gerardus Majella Bedevaart plaatsvinden, met als thema: Nabijheid door verbondenheid.

In verband met de Coronacrisis zal de bedevaart ook dit jaar in een wat aangepaste vorm plaatsvinden. Er is wel een Plechtige Eucharistieviering om 11.00 uur in het park maar er is geen processie. Pelgrims kunnen wel op eigen gelegenheid door het park lopen en bij de kapellen een kaarsje opsteken. Om 15.00 uur is er een Plechtig Sluitingslof in de kerk. Voor kinderen zijn er tijdens de viering kinderactiviteiten in het park.

Majella BedevaartOok alle activiteiten in de Overkant zoals koffiedrinken, boterkoekverkoop en de huldiging van jubilarissen kunnen dit jaar geen doorgang vinden.
De vieringen tijdens het Triduüm zullen plaatsvinden in de kerk op donderdag 14 oktober en zaterdag 16 oktober om 19.00 uur. Op vrijdag 15 oktober zal er geen viering zijn, wel is de kerk dan open voor stil gebed.

Verder kunt u net als andere jaren misintenties opgeven door deze te mailen naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de kosten van de intentie: vrije gift of misintentie: € 5,- over te maken naar Rek. nr: NL 35 RBRB 0918845289 t.n.v. W.H. Olde Meierink, o.v.v. Gerardus Bedevaart Overdinkel.  Een envelop in de brievenbus van het parochiecentrum mag ook onder vermelding van uw naam, uw intentie en “Gerardus bedevaart Overdinkel”.

Ook kunt u op 17 oktober een kaars laten opsteken. Dit kunt u doen door de kosten van de kaars € 0,50 voor een offerkaars en €5,- voor een novenekaars over te maken naar Rek. nr: NL 35 RBRB 0918845289 t.n.v. W.H. Olde Meierink, o.v.v. “Kaars” en daarnaast uw keuze voor de kaars en uw intentie.

Ook hebben we net als andere jaren een collecte voor de missie. De doelen van dit jaar zijn: een ziekenhuis en voedselproject in Gambia en een project in Sri Lanka voor kansarme kinderen.  Hiervoor kunt u geld overmaken naar hierboven beschreven rekeningnummer onder vermelding van “Missiecollecte 2021” of u kunt een envelop in de brievenbus van het parochiecentrum doen onder vermelding van “Missiecollecte 2021”.

Tijdens de openingstijden van het parochiecentrum naast de kerk is vanaf nu de St. Gerardus kalender met schild 2022 te koop. Kosten 8,50 euro. Verder is er op zondag 17 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. een mogelijkheid om devotionalia te kopen eveneens in het parochiecentrum naast de kerk.

Indien U verdere informatie wenst kunt u vanaf 4 oktober contact opnemen met het parochiecentrum van de Gerardus Majella kerk op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur telefoon 053-5381304. Mocht u hiervoor belangrijke vragen hebben kunt u contact opnemen met het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag tot ziens. Gerardus Bedevaart groep Overdinkel. e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overdinkel: Nabijheid door Verbondenheid.
Van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober zal het bedevaartsdorp Overdinkel voor de 109de keer de Gerardus Majella Bedevaart plaatsvinden. In en met het thema, Nabijheid door Verbondenheid willen wij u, jullie allen uitnodigen om in geloof, hoop en liefde, deze dagen op voorspraak van de heilige Gerardus Majella in gebed, zang en samenzijn, die verbondenheid te vieren. Liefde, delen, nabijheid door verbondenheid dat wil ons deze 109de bedevaart meegeven. In die Liefde brak, deelde Jezus zichzelf om ons als Gods volk, als pelgrims onderweg, tot Voedsel te zijn in het Heilig Brood, gebroken en gedeeld. In een lied wordt dit uitgezongen: Breken en delen zijn wat kan, doen wat ondenkbaar is, dood en verrijzenis. In Jezus, die de Weg, de Waarheid en het Leven is, mogen wij die ruimte en vrijheid ervaren. Hopend dat dit ons Adem zal geven, Geestkracht die ons allen tot liefde, vrede en gerechtigheid mag aansporen. Dat wij Gods nabijheid hierin mogen ervaren in deze dagen als een zegen voor en in een toekomst die vervuld mag zijn van de heilige Geest, die Jezus, Gods Zoon bezielde. Die de heilige Gerardus die inspiratie gaf op zijn niet altijd gemakkelijke levensweg. Wij wensen u, jullie, goede dagen toe in Nabijheid door verbondenheid.

Willy Rekveld, parochievicaris


Enschede: Kerstpakketten – Wie sponsort of steunt?
Ikerstpakketn 2019 heeft de PCI St. Jacobus de Meerdere voor het eerst statiegeld ingezameld. Hiervan hebben wij 90 kerstpakketten gekocht voor gezinnen die een steuntje in de rug konden gebruiken. De inhoud van de kerstpakketten bestaat uit boodschappen. Een deel 'lekkers', een deel voedzaam, bijvoorbeeld broodjes, soep of rijst. In 2020 hebben we 231 gezinnen kunnen helpen met een kerstpakket.

Dit jaar werken wij samen met de diaconie van de protestantse gemeente Enschede. Van de wijkcoaches krijgen wij 325 adressen van gezinnen die het moeilijk hebben. Over iedere boodschap denken deze mensen drie keer na. Wekelijks is er slechts een klein bedrag over voor de supermarkt. Extra's kunnen deze gezinnen amper of niet betalen. Graag willen wij deze mensen een steuntje in de rug geven.

De helft van deze kerstpakketten kunnen wij financieren met statiegeldbonnen. Deze worden de komende maanden bij verschillende supermarktensponser in Enschede verzameld. Voor het resterende bedrag zijn wij op zoek naar hulp.

Kent u een mogelijke sponsor of wilt u meer weten? Dan kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Wilt u ons zelf steunen? U kunt uw gift overmaken op NL45ABNA 0592332675 t.n.v. PCI Caritas Enschede onder vermelding van 'kerstpakketten'. U kunt ook gebruik maken van bijgaande QR- code.


Glanerbrug: Bezoekersgroep
Vanuit het werkveld diaconie heb ik, Carla Berbée, gemerkt dat het bezoekwerk in tijden van corona bijna helemaal stil is komen te liggen. Vaak tot wederzijds verdriet. Want bezoeksters zijn trouw, vaak heel trouw en wel jarenlang. Sinds het najaar en de versoepelingen heeft een aantal groepen toch de goede schoenen weer aangetrokken. Zoals blijkt uit onderstaande de hartenkreet uit Glanerbrug:

bezoekersgroep“Wat fijn dat we weer bij elkaar konden komen, na ruim een jaar. Vanmiddag hebben we overlegd, wat we dit jaar nog kunnen doen voor onze ouderen/zieken in de parochie in Glanerbrug. Er is besloten om toch nog een Kerstviering te organiseren en gelukkig was Pastor Rekveld bereid om in deze viering voor te gaan. Helaas moeten we afscheid nemen van drie van onze groep i.v.m ziekte en verhuizing. Gelukkig wordt het bezoek aan huis weer hervat. Maar om het met vijf dames allemaal te doen, is wel erg veel. Dus mocht u denken, dat lijkt mij wel wat, graag!! U wordt met veel liefde en gezelligheid ontvangen door de groep.

Voor nadere informatie kunt u altijd met onderstaande dames contact opnemen. Mariette Vloedbeld, tel. 053-4612291, Marijke Richters, tel. 053-4613056, Annelies Meijer, tel. 053-4611169.

Namens de ouderen/ziekenbezoekgroep in Glanerbrug, Alice van der Meer


Naamdag O.L.V. Rozenkrans

 

 

 

 

 

 

 

 

Glanerbrug: Naamdag O.L.V. Rozenkrans
Op 7 oktober vierde de locatie Glanerbrug met een extra feestelijke eucharistieviering haar ‘naamdag’: het feest van Onze Lieve Vrouwe van de h. Rozenkrans. Pastor Rekveld ging voor en er kon nu weer ‘als vanouds’ worden gezongen.

 

bloemmmBloemetje Enschede Zuid: De bloemen gingen afgelopen week naar Jozefien en Hennie Camp aan het Broekheurneplein.

 


Denken jullie nog aan de opgave voor de Eerste heilige Communie?
Aanmelding liefst vóór 16 oktober! Via:

 

Ans te Lintelo1Alles komt goed: door Ans te Lintelo
Dat ‘alles goed komt’ zou ik zo graag tegen iedereen zeggen. Bijvoorbeeld wanneer ouders van pubers mij de zorgen over hun kroost toevertrouwen. Wat ik kan doen is luisteren, dat kan al opluchting geven. Door onder woorden brengen wat zo diep zit, wordt de situatie soms al helderder. Soms kan ik een kleine tip te geven. Een enkele keer verwijs ik naar de professionele hulpverlening.

Nu na corona, zie ik bv. een jongere die zijn vriendengroep is kwijtgeraakt. Iemand die moeite heeft om achter de spelcomputer vandaan te komen, om weer echt contact te maken. Een jongere die eigenlijk toe is aan een eigen (harts)vriendin of vriend. Je kunt gelukkig weer uitgaan. Een jongere die op zichzelf wil wonen maar niet weet waar? Jongeren, in het algemeen, die zich afvragen, wat en waar hun toekomst is. Het is tijd om in beweging te komen, en jongeren voelen de druk.

Jan Terlouw (oud D66 man) zei het in College Tour heel treffend tegen de jongeren in de zaal: “Jullie zijn de toekomst. Laat van je horen, als wetenschapper, als zorgverlener, als wat dan ook. Laat ook de leidinggevenden weten, wat jij vindt. Tijd voor nieuwe initiatieven, voor verandering”.

Ik zeg: “Doe wat goed voelt. Wat je situatie ook is, werk eraan, vertrouw op je eigen intuïtie, op je eigen handelen, op de mensen om je heen, voor je eigen toekomst, op God. Neem de tijd en weet dat Hij met je meereist, als jij dat wilt.”

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/