NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 30 maart 2022

 

Agenda volwassenen

Glanerburg: Woensdag 30 maart - tentoonstelling ‘Het lijdensverhaal, een verhaal over pesten’
Woensdagmiddag 30  maart tussen 14.00 u en 16.30 u. staat de interactieve expositie ‘Het lijdensverhaal, een verhaal over Pesten’ in de RK kerk in Glanerbrug. Aan de hand van een routeboekje loop je/loopt u langs de staties uit het lijdensverhaal en tegelijkertijd langs foto’s die alles vertellen over het fenomeen ‘pesten’. Je wordt aan het denken gezet over beide. Wat kun je doen om pesten te stoppen? De toegang is gratis.

braderieHaaksbergen Bonifatiuskerk: Een gezellige braderie op zondag 3 april
Op zondagmiddag 3 april maken wij er een gezellige boel van in de gemeenschapsruimte van het Ariënshuis bij de HH. Bonifatiuskerk. Het is een mooie gelegenheid om elkaar weer eens in een ontspannen setting te ontmoeten. Want daar zijn we wel aan toe na twee jaar afstand houden en thuis zitten.

Wat is er allemaal te doen? BINGO! Onder de bezielende leiding van Henk Lansink. (En de prijzenpot is ook niet te versmaden.) Weer eens SJOELEN? Of MENS ERGER JE NIET? Dan is dit dé gelegenheid. Voor wie het wat sportiever wil aanpakken is er een WANDELING door het aangrenzende buitengebied van de Veldmaat. En er is een VERKOOPSTAND met leuke vintage spullen, stekjes, zelfgemaakte jammetjes en wenskaarten, vogelnestkastjes en nog veel meer.

In het kader van Vastenactie 2022 ondersteunen wij de Maya gemeenschappen in Guatemala in hun strijd voor behoud van hun land en leefomgeving. Zij moeten het daarvoor opnemen tegen overheden en multinationals die de grond, die ze al generaties lang bewonen en waarvan ze leven, met geweld en intimidatie van hen willen afnemen. Aan het begin van de middag wordt in het kort verteld hoe dat afpakken van land in de praktijk gaat en welke gevolgen dat heeft voor de plaatselijke bevolking.

Aan het eind van de ontmoetingsmiddag serveren we weer koffie – en thee en limonade – met een broodje. Wij hopen op veel bezoekers en een mooie opbrengst voor de Maya-gemeenschappen in Guatemala. Iedereen is van harte welkom. Vanaf 14:00 uur staat de koffie, thee en limonade klaar.

Team Vastenactie St. Franciscus Parochie Haaksbergen

 

oekraineEnschede: zondag 3 april benefietconcert voor de Oekraïne
Op zondag 3 april a.s. organiseert de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie (KEBH) een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne in het sportcentrum van de Universiteit Twente. Het concert zal grotendeels verzorgd worden door muzikanten van de KEBH, daarnaast zijn muzikanten uitgenodigd om zich bij dit project aan te sluiten. De opbrengst van het concert zal ten goede komen aan de twee Twentse initiatieven om de slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne te ondersteunen, te weten:  Noodfonds Oekraïne voor studenten en medewerkers en Twente voor Oekraïne.  

Datum: zondag 3 april. Inloop met koffie: 12.30 uur. Aanvang concert: 13.00 uur. Locatie: Sportcentrum Universiteit Twente, De Hems 20, Enschede.

 

superstarHaaksbergen: 6 april ‘Jesus Christ Superstar’ in de Bonifatiuskerk
Op woensdag 6 april 2022 komt Studio ‘ 65 naar de HH. Bonifatius en Gezellenkerk, Veldmaat Haaksbergen, met een selectie uit de rock opera ‘Jesus Christ Superstar’ van Andrew Lloyd Webber.

De musical geeft op indrukwekkende wijze een samenvatting van het passieverhaal weer. Dit alles in een decor van fraai licht, authentieke kostuums omlijst door sfeervol piano- en fluitspel.

Het bijwonen van de musical is gratis, wel wordt er na afloop een vrije gift gevraagd om de onkosten te dekken. Ondanks dat er een volle kerk wordt verwacht is reserveren niet mogelijk, belangstellenden wordt aangeraden op tijd aanwezig te zijn. De uitvoering begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur.

 

OecumenischeEnschede: Oecumenische sobere maaltijd op dinsdag 12 april
We zijn opgelucht dat het weer kan na  alle beperkingen door Corona. Een sobere maaltijd in de veertigdagentijd op weg naar Pasen. Een moment van bezinning en soberheid. En van ontmoeting met elkaar, want is een maaltijd daar niet bij uitstek de gelegenheid voor? Er wordt en verhaal verteld en we zingen samen en draaien Braziliaanse muziek. Kom dus in Enschede in de goede week op dinsdag 12 april  van 18.00-19.00 uur naar de Ontmoetingskerk Varviksingel 139. De maaltijd is gratis. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het vastenactieproject 2022  ‘Werken aan  een betere toekomst voor arme boeren en landarbeiders in Brazilië’ om hen te steunen in hun strijd voor landrechten en hen te helpen hun oogst te vergroten. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens de sobere maaltijdgroep: Helgard van Kempen 053 230 7450, Henriette Gerzee 06 300 45 270, Els Kortman 053 432 5531.


Afgelopen week: volwassenen

SobereLonneker: Sobere maaltijd in Lonneker, 2 pannen waren nèt genoeg …
Op woensdag 23 maart was er een – oecumenische - sobere maaltijd in Lonneker. Zo'n 15 mensen smikkelden eerst van de voedzame bonen- / linzenmaaltijd. Daarna werd Ben Engelbertink, missionaris van Mill Hill geïnterviewd. Ben vertelde van zijn avonturen als missionaris ‘oude stijl’ in Indonesië. En hoe zijn verblijf bij de aboriginals in Australië hèm uiteindelijk heeft bekeerd. Met het talent voor dotpainting tot op de dag van vandaag. De opbrengst van € 88 was voor de Oekraïne.

 

 

Agenda kinderen

goede vrijdagEnschede Zuid: ‘Goede Vrijdag’ voor kinderen bij Kids Time
Zit je in groep 5,6 of 7? Ben je nieuwsgierig naar geloven, bidden, de bijbel en feesten in het Katholieke kerk? Vind je knutselen, spelletjes en gezelligheid ook leuk? Kom dan naar de Kids Time, daar gaan we op een speelse en creatieve manier aan de slag met feesten die we samen vieren in de kerk. We gaan samen op ontdekkingstocht naar de weg van geloven.

Op vrijdag 8 april van 15.30 uur tot 17.00 uur in de parochiezaal van de St.Jan kerk (Haaksbergerstraat 253 in Enschede) komen wij weer bij elkaar met de Kids Time! Het thema voor deze 4e bijeenkomst is ‘Goede Vrijdag’. Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken wij de kruisiging en de dood van Jezus. Tijdens deze 4e bijeenkomst vertellen we verschillende kleine verhaaltjes. Op de foto zie je de kijktafel aan het begin van de Goede Week. Geef je zoon of dochter op bij Saskia of kom gewoon binnen. Als je als ouder mee wilt helpen, ben je van harte welkom om er ook bij te zijn. Neem een vriendje of vriendinnetje mee!


PalmpasenEnschede Noord: Palmpasen maken en vieren in de Jozefkerk
Op zondag 10 april vieren we Palmpasen, de intocht van Jezus in Jeruzalem. We vieren dit met de kinderen door een processie door de kerk met hun eigen gemaakte Palmpasens. Op zaterdag 9 april om 10.00 uur kun je die Palmpasen maken in de parochiezaal aan de Nieuwe Schoolweg 2. Wel even van tevoren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag voor 4 april.


Enschede Zuid: Palmpasenoptocht in de Sint Jan
Zondag 10 april is het Palmpasen. Ook dit jaar mogen de kinderen zingend met hun mooi versierde Palmpasens in optocht door de kerk. Pater Ben Engelbertink gaat voor in de viering en het gemengd koor Sint Jan / H. Michaël verzorgt de zang.
Zaterdag 9 April kunnen kinderen die nog geen stok hebben er één maken in de parochiezaal van de Sint Jankerk aan de Haaksbergerstraat, de kinderen en ouders zijn welkom van 10.00 uur tot 11.30 uur.  Aanmelden voor het maken van een palmpasen is noodzakelijk. Er is zaterdag plek voor 30 kinderen. Ook wordt er een bijdrage van 2 euro per stok gevraagd. Wie zelf een stok heeft wordt gevraagd die mee te brengen. Aanmelden uiterlijk maandag 04 april via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

PalmpaasstokHaaksbergen zondag 10 april: Workshop ‘Palmpaasstok versieren’ voor kinderen in pastorie Bonifatiuskerk
Zondagmorgen 10 april is er in de parochiezaal van de Bonifatiuskerk in de Veldmaat van 10.00 tot 11.30 uur een workshop voor kinderen ‘Palmpaasstok versieren’.

Alle materialen en benodigdheden zijn aanwezig. We vragen een eigen bijdrage van € 2,--. Pastoraal werker Frank de Heus en enkele vrijwilligers helpen de kinderen. Natuurlijk zullen we het verhaal bij de Palmpaasstok vertellen.

Geef je zoon of dochter vóór 8 april op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook hulpouders zijn welkom!

Afgelopen week: kinderen

VogelhuisjesFranciscusparochie-Franciscusbende: Vogelhuisjes maken was een feest
Afgelopen zaterdag ging de Franciscusbende weer los. De weergoden waren ons goed gezind. De zon scheen. We kwamen samen op het erf van de heren Leferink. 14 Kinderen waren opgegeven om nestkastjes te maken. Ze gingen aan de slag met een echt boormachine, electrische schroevendraaiers en wat al niet meer. Kortom, het zag er stoer uit. Het was een bijeenkomst voor iedereen. Sommige kinderen waren katholiek, sommigen niet. Er was ook een meisje bij uit de Oekraïne. De kinderen hebben zich goed vermaakt. Het was mooi om te zien hoe ze met elkaar omgingen en elkaar hielpen. De middag was tekort. Met gevulde buiken (patat!) gingen ze naar huis. De volgende keer gaan we misschien het bos in en de keer daarop de wondere wereld van de bijen verkennen! Maar dat weten we nog niet zeker… Blijf ons volgen!

de bende van puurMaria Vlucht: ‘De bende van Puur’
In het theaterstuk Puur spelen zij ‘de bende’: lees het interview met Pien en Joey via onderstaande link: https://www.theatergroepstof.nl/3069/0/news/interview-met-joey-en-pien . De theatergroep ‘sTOF speelt ‘Puur’ op vrijdag 15 april om 19.30 uur in het openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg 27 te Losser.

Ter bezinning

Ik droom van een kerk … door Ans te Lintelo, jongerenwerker

Op 19 juni 2007 tijdens de slotbijeenkomst van de parochieraad bij de voormalige St. Martinuskerk schreven parochianen samen soort van ‘gedicht’. Juist dit gedicht is nu, 15 jaar later, nog steeds actueel voor mij. Het gedicht spreekt over hoop en verlangen, over dromen.

Enkele passages uit ‘het gedicht’ dat velen dierbaar is: Mensen dromen van een kerk die zieken en eenzamen nabij wil zijn. Die rijkdom eerlijk wil delen, die rechtvaardigheid alle aandacht geeft. Ik droom ook van die kerk waar iedereen graag naar binnen loopt voor ontmoeting en inspiratie, een veilige en gastvrije kerk die niemand uitsluit. Ik droom er ook van om samen te mogen vieren wat ons bezighoudt, in een taal ans tedie iedereen begrijpt, met eigen inbreng, in stilte en uitbundig. Ik droom van een hechte gemeenschap, waar ook ruimte is voor nieuwe ontmoetingen. Ik droom van een kerk die de moeite waard blijkt voor groot en klein. Waar je kunt leren en mag vallen, waar je steeds weer nieuwe kansen krijgt, een kerk die uitdaagt en nieuwsgierigheid voedt. Ik droom ervan om samen de traditie van ons geloof te verbinden met het hedendaagse en te zoeken naar vormgeving die ruimte geeft aan gesprekken over twijfel. Ik droom van een kerk waar niet het vele goed is, maar het goede veel. 

Tijdens de synodegesprekken, die ik mag meemaken, klinkt naast weemoed vooral hoop en verlangen. De kerk dat zijn wij. Ik hoop ook dat we mensen vinden die het stokje willen overnemen. 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Het eucharistisch gebed voor komend weekend is canon 8: ‘U, Heer van alle machten en krachten, prijzen wij.’ Overigens hoeft er niet meer gereserveerd te worden.

Live-streams:

Bonifatiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

U kunt uw parochie financieel steunen via onderstaande QR-code:

sint jacobus qrParochie Sint Jacobus de Meerdere Enschede      

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=ZfGyJyAGSfmcWn4V_pQSwQFranciscusparochie qrFranciscusparochie Boekelo, Buurse, Haaksbergen

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=IJSgaUHEQNSAzZTgHDAIMg
maria vlucht qrParochie Maria Vlucht

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=h5R1Hwm1RAiMY9QdqkMdNQ