Nieuws PastoraatZuidoosttwente parochies
Zuidoost Twente
Woensdag 13 april 2022

 

Agenda volwassenen

Zie voor een overzicht van alle vieringen in de Goede Week in uw eigen parochieblad of website van de parochies. De links hiervoor vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

 

 
BonifatiuskerkHaaksbergen Bonifatiuskerk: woensdagavond 13 april 19.00 uur: viering van bemoediging
Woensdagavond 13 april vindt er om 19.00 uur een viering van bemoediging plaats in de Bonifatiuskerk. Pastoraal werker Frank de Heus gaat voor. Het quartet Gaudete verzorgt de zang.

 

witte donderdagEnschede Zuid: ‘Tafel van Verbondenheid’ op Witte Donderdag, 14 april
Tussen 18.00 en 19.00 uur is jong en oud welkom om samen een feestelijke broodmaaltijd te nuttigen, samen te zingen, te luisteren naar mooie gedichten en muziek en het verhaal van de voetwassing van Jezus. De Tafel van verbondenheid is een activiteit voor iedereen. U kunt zich opgeven bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of José Heitbrink, 053 431 6209.

 

pasen op de oaseGlanerbrug: Pasen op de Oase bij Gronau!
De oecumenische kerkentuin Oase aan de Dinkelstraße 24 bij Gronau biedt weer een bijzondere Paaswake aan op Paasochtend: zondag 17 april om 6.00 uur 's ochtends, bij het opkomen van de zon, met pastor Carla Berbée. Tweede Paasdag is de Oase ook geopend van 13.00 tot 17.00 uur voor Kaffee und Kuchen. Vanaf dan bent u elke zondagmiddag weer welkom, ook van 13.00 tot 17.00 uur.
De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang: elke even vrijdag wordt er vanaf 19.00 uur een thema besproken tijdens ons zgn. Oase Feuer. Iedereen is welkom op het Oaseterrein om te luisteren en mee te praten over het onderwerp. Na afloop is er zoals we gewend zijn een drankje en een stokbroodje. Op vrijdag 22 april komen we voor de eerste keer dit seizoen bij elkaar.
Lees meer op onze website: https://www.mariavlucht.nl/actueel/pasen-en-meer-nieuws-op-de-oase
Weet dat u welkom bent!


caritasEnschede: Aankondiging deurcollecte met Pasen t.b.v. de parochiële Caritas 
Na de vieringen met Pasen vinden er deurcollectes plaats in de Jacobus, Jozef en de Sint Jan t.b.v. de parochiële Caritas. Denkt u eraan wat extra in uw portemonnee mee te nemen naar de kerk?puurAgenda jongeren en kinderen

Maria Vlucht: Goede Vrijdag – Passieverhaal in Brilmans Dennen, 19.30 uur
Puur, waar gaat het over?
Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als we het bekende passieverhaal naar het nu zouden vertalen?  'sTOF neemt je mee in een indrukwekkende voorstelling met een aangrijpend verhaal en treffende liedjes. Een verhaal over een vriendengroep, een gezin en één meisje in het bijzonder.

Laat je meeslepen in een voorstelling van nu..  Je ziet dat groepsdruk eigenlijk een verlangen is naar balans in het leven. Dat vriendschap het wint van geweld. Je ziet dat passie en vertrouwen de onzekerheid overleven. Het is een verhaal over geloof, hoop en liefde. Lees ook het interview met de hoofdrolspelers op www.theatergroepstof.nl . PUUR, een voorstelling met passie, die je lang bij zal blijven. Van harte welkom.

 

paasavondHaaksbergen Bonifatiuskerk: Paasavond - Viering van ‘Vuur en Water’
Voor jong en oud maken we zaterdagavond 16 april a.s. de overgang van Stille Zaterdag naar Pasen. Om 19.00 uur komen we samen in de Bonifatiuskerk. Pastoraal werker Frank de Heus gaat voor. Het Pablokoor zingt. De communicanten van dit jaar zijn in het bijzonder uitgenodigd, maar de viering is bedoeld voor zowel kinderen als volwassenen. We volgen in de viering het ritme van het avondgebed in kloosters in een afwisseling van actieve inbreng en meditatieve rust. De kerk wordt sfeervol verlicht. Kinderen wordt gevraagd een zelfgemaakt Paasei (van papier) mee te nemen met een lus eraan met een eigen geschreven ‘Paaswens’ erop. Wat wens je anderen juist met het feest van Pasen toe? Die wensen hangen we tijdens de viering in de kerk op. Water en vuur, belangrijke elementen uit de Paasliturgie, de thematiek van ‘schepping’, ‘bevrijding’en ‘opstanding’ komen in de viering in persoonlijke ervaringen voorbij. We eindigen met het ‘U zij de glorie’. Ieder van harte welkom!

 

vuur en waterEnschede Sint Janskerk: Paasavond – Viering van ‘Vuur en water’
Eenzelfde viering als hierboven in Haaksbergen vindt plaats in de Sint Janskerk in Enschede om 19.00 uur op zaterdagavond 16 april. Parochieel voorganger Tiny Hannink gaat voor. Het kinderkoor JM zingt. Ook hier worden kinderen gevraagd een zelfgemaakt Paasei (van papier) mee te nemen met een lus eraan en met een eigen geschreven ‘Paaswens’ erop.

 

Lonneker: Paasavond – Viering van ‘Vuur en water’
Op weg naar Pasen, met een viering van ‘Vuur en water’ in Lonneker op de avond van Paaszaterdag 19.00 uur. Water hebben alle planten en mensen nodig om te groeien. Van vuur en licht word je warm en groot. Zo willen we wachten op Pasen:  feest van het nieuwe, jonge leven. Tegen alle verdrukking, verdriet en oorlog in.

 

Afgelopen week: kinderen

Franciscusparochie: Workshop Palmpaasstokken maken bij de Bonifatiuskerk
workshop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het was erg gezellig. Na twee jaar konden we eindelijk in de Veldmaat weer bij elkaar komen om Palmpaasstokken te maken. De kinderen hoorden het verhaal weer eens van de laatste dagen van Jezus van Nazareth. En daarna gingen we aan de slag. Met de hulp van veel moeders en oma's ging dat hartstikke goed. Volgend jaar hopelijk weer met een optocht naar het Wiedenhof!

  

Enschede Noord: Maaltijd en kerkbezichtiging projekt Eerste Communie
In de parochiezaal bij de Jozefkerk Enschede vond afgelopen woensdag de aftrap plaats van een reeks van kerkbezichtigingen en maaltijden van communicanten door heel Zuidoost Twente. Dit zijn de laatste actitviteiten voor de kinderen voorafgaand aan de viering van de Eerste heilige Communie. Geïnspireerd door het verhaal van de ‘vijf broden en twee vissen’ brengt ieder wat mee. En wat blijkt. Dan is er altijd genoeg voor iedereen en zelfs te veel! Zo eenvoudig is het evangelie eigenlijk. Als andere jaren is het altijd gezellig en mooi elkaar zo te ontmoeten en beter te leren kennen. Voorafgaand aan de maaltijd hebben de kinderen het kerkgebouw beter leren kennen aan de hand van een speurtocht of rondleiding. De meeste maaltijden vinden deze week plaats.
project eerste

 

Enschede Noord: Palmpasenoptocht in de Sint Jozef.
Na een dag eerder bij elkaar te zijn gekomen om een Palmpasen te maken, liepen 25 kinderen mee in de optocht in de Sint Jozefkerk.
Losser: Drukke optocht voor Palmpasen vanuit de H MariaGeboorte kerk. Ondanks het carnavalsgedruis in het dorp.
palmsoptocht

 

 

thema kinderwoorddienstEnschede Zuid:
Het thema van het vierde en laatste kinderwoorddienst bij de Sint Jan in de Vastentijd was: Dat kan harder! De 16 aanwezige kinderen liepen trots in optocht door de kerk met hun kleurige stokken en mochten van pater Ben de gewijde buxus uitdelen aan alle parochianen. Het verhaal vandaag ging over de intocht van Jezus in Jeruzalem. Niet iedereen wilde hard meejuichen voor de koning op een ezeltje. De kinderen mochten op het hardst ‘Hosanna’ roepen, omdat zij wel allemaal bij God wilden horen. De kinderen van de Sint Jan zijn nu helemaal klaar voor het feest van Pasen.

Kids Time 30 april

Enschede Zuid: Goede Vrijdag bij Kids Time
Op Vrijdag 8 April 2022 was de Kids Time bijeenkomst in de parochiezaal van de Sint Janskerk. We hebben het gehad over: Goede Vrijdag. Goede vrijdag wordt gevierd op de vrijdag voor Pasen. Op de Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Dat de kruisiging van Jezus wordt gevierd op ‘Goede’ vrijdag, lijkt op het eerste gezicht misschien opmerkelijk. Jezus heeft zichzelf opgeofferd ter verzoening van de zonden. We hebben verschillende korte verhaaltjes verteld en filmpjes laten zien over Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Wat betekent het en wat houden deze dagen nu in voor ons?
eitjes
 

De kinderen vonden het erg interessant en waren betrokken bij de verhaaltjes, filmpjes en de nabespreking. Na een korte drink- en snackpauze zijn wij met de kinderen Paaseieren gaan zoeken in het Oase van de St. Jan. Zij hebben hier veel plezier aan beleefd en kwamen naar afloop heel trots hun gevonden Paaseieren aan ons laten zien. Zoals wij begonnen met een kort gebed zo zijn wij ook geëindigd met een kort gebed. Het was een leuke, gezellige en leerzame Kids Time. Vind je het ook leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! 

Volgende keer: vrijdag: 3 juni en daarna een slotbijeenkomst (datum volgt nog). Thema: Pinksteren
Tijd: 15.30 uur tot 17.00 uur. Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergenstraat 253, Enschede
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal). Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim.

 

bloemenEnschede Zuid: Afgelopen weekend gingen de bloemen naar Mevr. Besseling, Toernooistraat.

 

Ter bezinning

Pasen door Paul Daggenvoorde, pastoor

We vieren dat het Leven van Jezus
niet gevangen kon worden gehouden
door de dood.
En zingen dat uit:
“Leeg is het graf
Hij leeft voortaan, alleluja!”

De paasvreugde van christenen is niet
als uitlachen zoals kinderen doen.
Verre van dat.
Wij nemen de dood uiterst serieus;
kijken er niet van op,
en niet bij weg.

Zie maar hoe we ons hebben voorbereid op Pasen.
Met het askruisje hebben we uitgedrukt
dat wij stervelingen zijn; geen goden.
En dat afsterven ons leven vruchtbaar maakt.
'Snoeien om te groeien', noemen ze dat in de tuincentra.
Wij voorkomen scheve uitgroei van onszelf 
door ons te verbinden met God en met anderen.
Toeleg op gebed en aalmoes is het devies.

En zie.
We branden kaarsen voor de mensen in Oekraïne.
We bieden hulp en opvang.
En staan voor hen op.
Zoals we nu dichtbij Pasen 
stil staan bij het lijden en sterven van Jezus.

Elk leven van liefde voor God en de naaste
brengt een zeker sterven met zich mee.
Daarin gaan we beslist ten onder,
en dat voelt angstig.
Toch zullen we er niet in
gevangen blijven of verloren gaan.
Mensen die het ervaren hebben zeggen dan:
je komt erdoor, eruit!

Wie zich waagt
aan eigen sterfelijkheid en aan het leed van anderen,
zal Leven!
De apostel Paulus heeft dat ervaren.
En durft in een van zijn brieven
de dood uitdagend vragen:
dood waar is nu je angel?!

Durf jij het ook aan, om te gaan leven?
En je te wagen aan dat waarvoor je als de dood bent?
Durf je de tegendraadse logica van Christus te leven,
verliezen om te winnen?
breken en gebroken worden om weer heel te kunnen zijn?

Een groet van de aartsbisschop aan alle gelovigen bij het begin van het Paastriduum.

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:                  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866
Pastoraal werker Carla Berbée:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558
Pastoraal werker Frank de Heus:             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833
Jongerenwerker Ans te Lintelo:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Eucharistisch gebed op Witte Donderdag is canon 5: God onze Vader wij danken u met heel ons hart.
Eucharistisch gebed tijdens de Paaswake is 3b: Ja Gij zijt waarlijk heilig.
Eucharistisch gebed met Pasen is 2b: Ja waarlijk heilig zijt Gij

Live-streams:

Bonifatiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat
Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg
Maria Geboortekerk Losser: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie
Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen
Sint Jozefkerk Enschede: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

U kunt uw parochie financieel steunen via onderstaande QR-code:

sint jacobus qrParochie Sint Jacobus de Meerdere Enschede      

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=ZfGyJyAGSfmcWn4V_pQSwQFranciscusparochie qrFranciscusparochie Boekelo, Buurse, Haaksbergen

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=IJSgaUHEQNSAzZTgHDAIMg
maria vlucht qrParochie Maria Vlucht

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=h5R1Hwm1RAiMY9QdqkMdNQ