Van 1 september tot 4 oktober vieren we in onze parochie, samen met vele kerken wereldwijd, de Scheppingsperiode. In de zondagse vieringen, met een gebedsviering op of rond 1 september en met een gezellige instuif in de Oase van de St Jan kerk op zondag 3 oktober. Rode draad bij alle activiteiten is de visie van Laudato Si’ over de zorg voor ‘het gemeenschappelijk huis’: onze mooie, unieke en onvervangbare aarde, Gods schepping. 

De encycliek Laudato si  van Paus Franciscus uit 2015 is relevanter dan ooit. De smeltende ijskappen van de Noordpool, de vernietigende branden in de Amazone, het extreme weer in Rusland, Canada en Alaska, de klimaatvluchtelingen, de overstromingen van rivieren in Europa, de toename van armoede wereldwijd, het verlies van de biodiversiteit: we kunnen en mogen het niet langer negeren. Want "welke wereld willen we nalaten aan wie na ons komt, de kinderen die nu opgroeien?" (LS 160) 

3 X 7: het Laudato Si' Actieplatform

Daarom is in 2020 vanuit het Vaticaan de oproep gedaan aan ‘alle mensen van goede wil” om daadwerkelijk aan de slag te gaan en in alles duurzaam te worden in de geest van de Integrale Ecologie van Laudato Si'. Om ons daarbij te helpen is een programma opgesteld dat zeven jaar duurt. Elk jaar kunnen nieuwe groepen starten met hun eigen periode van zeven jaar. De periode van 7 jaar verwijst naar het Bijbelse sabbatjaar, waar elke 7 jaar de aarde rust werd gegund. Dat is bevrijdend en helend voor de planeet en voor al wat erop leeft. De encycliek Laudato si’ kan daarbij het moreel en spiritueel kompas zijn bij het scheppen van een meer zorgende, vredevolle en duurzame wereld. 

Wat betekent dat nu concreet, om  duurzaam te worden in de geest van de Integrale Ecologie van Laudato Si' ? 
Er zijn 7 grote doelen: 
1. Antwoord geven op de "Schreeuw van de Aarde"
2. Antwoord geven op de "Schreeuw van de Armen"
3. Ecologische economie
4. Een eenvoudige levensstijl
5. Ecologische opvoeding
6. Eco-spiritualiteit/Groene theologie
7. Nadruk op betrokkenheid van de gemeenschap en op deelname aan acties voor de schepping op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal vlak.

Waag de 7-sprong 
en kijk wat jij kunt doen om die doelen te bereiken. Hoe? 

  • Dat kan door bijvoorbeeld deze checklist in te vullen en als leidraad te gebruiken voor het komende jaar. Bespreek met elkaar wat je voornemens zijn. Doe wat haalbaar is. 
  • Je engagement kun je ook delen via de module op Ecokerk.be. https://netrv.be/deel-je-eigen-7-sprong  Vertel wat je al deed, en wat de plannen zijn voor de komende 7 jaar. Zo wordt  #ik7mee een groot, inspirerend trefpunt, met hartverwarmende verhalen over de zorg voor Gods schepping.   
  • Of verdiep je in de komende wereldwijde klimaatconferenties. 2021 is namelijk een cruciaal jaar. In Europa moet de Europese Green Dealvertaald worden in een bindende klimaatwet en tal van afspraken op zowat alle beleidsdomeinen. En in eigen land moeten onze politici de Green Deal vertalen in een nieuw en samenhangend energie-en klimaatplan. Op mondiaal vlak is er in oktober de VN-top over biodiversiteiten in november de VN-Klimaattop in Glasgow, waar landen de eerste keer hun vijfjaarlijkse nieuwe klimaatplannen moeten indienen. Ecokerk sluit zich alvast aan bij de mobilisatie voor de top in Glasgow, en roept mee op voor de klimaatmars op 10 oktober 2021.

Wil je meewerken aan acties en doelen in onze St Jacobus parochie?  Neem dan contact op met Alice Snijders Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een WhatsApp berichtje naar 0636589469 .

      Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/groups/194497662564639 Laudato si Jacobus parochie Enschede

      of via Instagram: https://www.instagram.com/alicesnijders/

      Lees hier meer over de viering van de wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping

Voor meer informatie kijk op:

https://laudato-si.nl/
https://netrv.be/ecokerk
https://laudatosiactionplatform.org/

cross