10_kerken_banner

Gemeenschapsopbouw

Steeds meer mensen bezoeken op Kerstavond (24 december) de Canadese begraafplaats in Holten, waar basisschoolkinderen een kaars plaatsen bij de oorlogsgraven.  De gestorvenen voor de vrede worden niet vergeten. 

Al meer dan dertig jaar komen op de zaterdag voor kerstmis - dit jaar op 21 december - in Nijverdal ouders van een overleden kind samen – ook zussen en broers en grootouders - om hun overleden kind, baby of volwassene, te gedenken. Hun namen worden genoemd en we denken na over rouw in een tijd waarin je maandenlang in de winkelstraten leest: fijne feestdagen.

Hoe kunnen deze dagen goed voor je zijn als je kind is gestorven. Wat is vrede dan?  De samenkomst vindt plaats in Ons Centrum aan de Constantijnstraat 7a - 7442 MC  in  Nijverdal. Van 13.30 tot 16.00 uur en u bent welkom vanaf 13.00 uur. Als u wilt, kunt u een foto van uw kind plaatsen op de daarvoor bestemde tafel.

Graag aanmelden bij Annigje Jannink-Annink, tel.: 053-4342650.

De middag wordt georganiseerd door OOK,  Ouders Overleden Kind,  en de middag wordt ingeleid en begeleid door Marinus van den Berg.

cross

Kent u het Maatjesproject? Bij dit project wordt een statushouder gedurende een bepaalde periode door een Nederlander begeleid bij het leren kennen van de Enschedese samenleving. In het Maatjesproject werken Alifa en het Diaconaal Platform Enschede samen.

Sociaal contact is heel belangrijk en daarnaast werkt een Maatje klantgericht. Een Maatje is uiteraard geïnteresseerd in zijn medemens.

Om ook in 2018 aan de vraag te kunnen voldoen zijn wij op zoek naar nieuwe Maatjes. Met ingang van januari 2018 hopen enkele statushouders (v) op een Maatje.
Daarom willen wij graag in contact komen met enkele (jonge) vrouwen die deze activiteit als een uitdaging zien.Voordat u hieraan begint, wilt u uiteraard meer weten.
Neem daarom gerust contact op met Wim Mensink, de coördinator van dit project.
Tel. 0657381081e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Begin november 2017 zal een nieuw boekje, ongeveer 100 pgs, uitgegeven  worden met de titel: VOLTOOID LEVEN?
Het is een uitgave van de toespraak die Dr. A. van der Woude gehouden heeeft voor de Mill Hill gemeenschap, een visie rond de discussie  over Voltooid Leven, zoals die begonnen is in de politiek dit jaar.

Na enkele getuigenissen over Voltooid en Onvoltooid Leven heb ik mijn eigen gedachten daaraan toegevoegd samen met gedachten uit de gemeenschap rond de St. Jan en enkele  kleurfoto’s.De doelstelling van de uitgave is een persoonlijke geloofsverdieping, een discussiepunt binnen de geloofsgemeenschappen, in het bijzonder voor de verzorgingshuizen.

Het boekje zal ongeveer 8 euro gaan kosten, excl. portikosten, en kan besteld worden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon of brief, uiteraard met vermelding van adres.
cross

De MOV, Missie, ontwikkeling en Vrede, brengt verhalen naar boven over pogingen van mensen ver weg om hun leven zinvoller, beter en veiliger te maken. En hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.

Om dit verhaal in Enschede in de kerk te kunnen blijven horen en vertellen hebben we 4 soorten vacatures binnen onze Enschedese MOV werkgroep

1. liturgie maken in vasten- en adventstijd
2. vele handen maken licht werk: logistiek, praktisch en secretarieel
3. voorlichting op scholen, i.c.m. bijvoorbeeld 1e communie of vormselcatechese
4. netwerken in kerk en stad: verbinding en verdieping
Als u denkt in 1 of meerdere categorieën wat te kunnen betekenen voor de MOV, meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarschijnlijk treft u bij deze Pelgrim een vastenzakje aan. Zo niet, dan kunt u ook een blanco envelop gebruiken. De bussen voor uw bijdrages staan t/m Pasen in de 3 kerklocaties. De vastenzakjes zijn in de Jacobuskerk uitgedeeld door studenten van de Ariens-groep.
Met Uw bijdrage aan het campagneproject steunt U verschillende initiatieven, alle ‘Eilanden van hoop’ in een gewelddadige samenleving in El Salvador
•             Het Jeugdcentrum in Apopa en in Mejicanos
•             Het sociale werk van de paters Passionisten in Mejicanos.
•             Het werk van de vrijwilligers van CBC op basisscholen en het trainen van vrijwilligers

agenda:
n.v.t.

MOV groep Enschede (ZW)

handenwassen.blogspot.nl

 

Persbericht

Arnhem, 16 oktober 2016

Terugblik nabestaanden op suïcide resulteert in wijze lessen

Zojuist verschenen:

                        Verborgen kracht, zichtbare verhalen

                          Nabestaanden over een suïcide

               Verhalenbundel 2016, Ivonne van de Ven Stichting  

 

De kracht die naast betrokkenen tonen bij een dreigende suïcide blijft vaak verborgen. Met deze Verhalenbundel 2016 maakt de Ivonne van de Ven Stichting deze inzet zichtbaar. Er blijken belangrijke lessen uit voor ieder die vanuit professie of privé te maken heeft met een suïcidaal persoon. Nabestaanden pleiten voor betere samenwerking tussen hulpverleners en naasten.

Suïcide en suïcidaliteit raken veel mensen

Ook in 2015 is het aantal suïcides in Nederland weer gestegen en wel tot 1871. Er is een veel grotere groep die suïcidale gedachten heeft (zo’n 400.000) of zich na een poging meldt in het ziekenhuis (zo’n 14.000). Een nog veel grotere groep naasten spant zich in om deze kwetsbare mensen te steunen. Zij hebben zich hiervoor met kracht ingezet. De inzet die zij tonen komt vaak niet aan het daglicht maar blijft verborgen.

Nabestaanden willen iets doen

De verhalenbundel bevat 18 verhalen vanuit het perspectief van familieleden en vrienden van mensen die suïcidaal en vaak ernstig depressief waren. Deze nabestaanden kijken terug op het proces dat hun dierbare doormaakte en dat fataal afliep. Veel verhalenvertellers waren gemotiveerd om hun verhaal te vertellen omdat ze zodoende iets hoopten te kunnen doen zodat anderen niet overkomt wat hen zelf wel overkomen is: een dierbare verliezen door suïcide.

18 helende verhalen vol wijze lessen

Het zijn 18 evaluatieve verhalen die de kracht van nabestaanden zichtbaar maken; ondanks hun rouw en verdriet hebben zij heel verstandige dingen te zeggen over het gebeurde. Deze verhalen bevatten dan ook veel wijze lessen over hoe de hulpverlening aan suïcidale mensen verbeterd kan worden. Bovendien werkt het helend als nabestaanden wederzijds hun verhalen delen. Om al deze redenen brengt de Ivonne van de Ven Stichting deze verhalen naar buiten.

Verbetervoorstellen

Voorbeelden van voorstellen voor verbetering van de hulpverlening die de nabestaanden doen: een zorgvuldige intake met aandacht voor suïcidale gedachten. Het maken van contact op empathische wijze, het geven van hoop. Rekening houden met het acute karakter van suïcidaliteit. Bewaken van de veiligheid in een gesloten afdeling. Onderkennen van crisissituaties. Last but not least: een constructieve en gelijkwaardige samenwerking tussen hulpverleners en het steunnetwerk van de suïcidale persoon. Nabestaanden vragen hulpverleners om samen –hulpverleners en naasten- kwetsbare mensen door hun suïcidale crisis heen te helpen.

De Ivonne van de Ven Stichting zet zich in voor versterking van de suïcidepreventie in Nederland.
U kunt de Verhalenbundel bestellen via onze website: www.ivonnevandevenstichting.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ida Bontius of Paul van Hoek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Activiteiten kalender
Recente berichten
Ga naar boven