Persbericht

Arnhem, 16 oktober 2016

Terugblik nabestaanden op suïcide resulteert in wijze lessen

Zojuist verschenen:

                        Verborgen kracht, zichtbare verhalen

                          Nabestaanden over een suïcide

               Verhalenbundel 2016, Ivonne van de Ven Stichting  

 

De kracht die naast betrokkenen tonen bij een dreigende suïcide blijft vaak verborgen. Met deze Verhalenbundel 2016 maakt de Ivonne van de Ven Stichting deze inzet zichtbaar. Er blijken belangrijke lessen uit voor ieder die vanuit professie of privé te maken heeft met een suïcidaal persoon. Nabestaanden pleiten voor betere samenwerking tussen hulpverleners en naasten.

Suïcide en suïcidaliteit raken veel mensen

Ook in 2015 is het aantal suïcides in Nederland weer gestegen en wel tot 1871. Er is een veel grotere groep die suïcidale gedachten heeft (zo’n 400.000) of zich na een poging meldt in het ziekenhuis (zo’n 14.000). Een nog veel grotere groep naasten spant zich in om deze kwetsbare mensen te steunen. Zij hebben zich hiervoor met kracht ingezet. De inzet die zij tonen komt vaak niet aan het daglicht maar blijft verborgen.

Nabestaanden willen iets doen

De verhalenbundel bevat 18 verhalen vanuit het perspectief van familieleden en vrienden van mensen die suïcidaal en vaak ernstig depressief waren. Deze nabestaanden kijken terug op het proces dat hun dierbare doormaakte en dat fataal afliep. Veel verhalenvertellers waren gemotiveerd om hun verhaal te vertellen omdat ze zodoende iets hoopten te kunnen doen zodat anderen niet overkomt wat hen zelf wel overkomen is: een dierbare verliezen door suïcide.

18 helende verhalen vol wijze lessen

Het zijn 18 evaluatieve verhalen die de kracht van nabestaanden zichtbaar maken; ondanks hun rouw en verdriet hebben zij heel verstandige dingen te zeggen over het gebeurde. Deze verhalen bevatten dan ook veel wijze lessen over hoe de hulpverlening aan suïcidale mensen verbeterd kan worden. Bovendien werkt het helend als nabestaanden wederzijds hun verhalen delen. Om al deze redenen brengt de Ivonne van de Ven Stichting deze verhalen naar buiten.

Verbetervoorstellen

Voorbeelden van voorstellen voor verbetering van de hulpverlening die de nabestaanden doen: een zorgvuldige intake met aandacht voor suïcidale gedachten. Het maken van contact op empathische wijze, het geven van hoop. Rekening houden met het acute karakter van suïcidaliteit. Bewaken van de veiligheid in een gesloten afdeling. Onderkennen van crisissituaties. Last but not least: een constructieve en gelijkwaardige samenwerking tussen hulpverleners en het steunnetwerk van de suïcidale persoon. Nabestaanden vragen hulpverleners om samen –hulpverleners en naasten- kwetsbare mensen door hun suïcidale crisis heen te helpen.

De Ivonne van de Ven Stichting zet zich in voor versterking van de suïcidepreventie in Nederland.
U kunt de Verhalenbundel bestellen via onze website: www.ivonnevandevenstichting.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ida Bontius of Paul van Hoek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.