NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 8 december 2021

  

Vieringen met Kerst
Kijk voor de Kerstvieringen straks op onze digitale media. De informatie in de gedrukte media kan achterhaald zijn. Op Kerstavond vinden er na 17.00 uur geen vieringen plaats. In elke parochie wordt nu geprobeerd voor kinderen op 24 december vóór 17.00 uur iets te organiseren. In en rond de Bonifatiuskerk in Haaksbergen zal waarschijnlijk tussen 15.30 en 17.00 uur een ‘walk-through’ voor kinderen plaatsvinden.  In de Sint Jan-kerk in Enschede zal er om 16.00 uur een kinderviering plaatsvinden. Voor Losser wordt ook naar mogelijkheden gekeken, net als in Lonneker. Kijk hiervoor op onze digitale media. Voor veel vieringen zal er gereserveerd moeten worden.

 

Aankomende activiteiten …
Speurtocht langs kerststallen in Winkelhart Enschede
kerststallenKerststallen hebben een enorme aantrekkingskracht op groot en klein. Ze brengen ons even naar een andere tijd en een andere plek. Een tijd en plek van licht en warmte, net als het kerstverhaal zelf. En wat hebben dat nodig in deze donkere en grauwe tijd.  Licht, warmte, geborgenheid en hoop vooral.

In het winkelhart van Enschede is daarom in deze periode van Advent en Kerstmis een tentoonstelling van Kerststallen opgebouwd. Maar liefst 17 winkeliers en andere locaties hebben daarvoor een plekje in hun winkel of etalage beschikbaar gesteld.  Omdat ook zij voelen dat we allemaal wel aan een hartverwarmende ervaring toe zijn.

 

speurtochtSpeurtocht
Aan deze kerststallen tentoonstelling is een speurtocht voor kinderen en ouders verbonden De speurtocht is op papier. Deze kan in enkele winkels en in de dagkapel van de Jacobuskerk afgehaald worden. Binnenkort kan de speurtocht ook van de website van de Jacobus de Meerdere Parochie Enschede gedownload worden. Uiteraard is er ook iets te winnen voor de kinderen. Daarvoor levert u de speurtocht in bij het City Pastoraat, Langestraat 51. Als deze gesloten is, gewoon door de brievenbus in de deur van nr 51 doen.

 

 

Facebook
We hopen dat we nog een Facebookpagina met foto’s en informatie over de mooie en soms unieke kerstgroepen kunnen realiseren. De link daarvoor komt dan ook op de website van de Jacobus de Meerdere Parochie Enschede te staan.

Deelnemende winkeliers (in volgorde van de speurtocht route): Van Haren schoenwinkel op de hoek De Heurne/Langestraat, Bertus Workel, de leuke hobby winkel. De Heurne 45, Terre des Hommes Kringloopwinkel, Oldenzaalsestraat 93, Lampenpaleis, Stadsgravenstraat 67, De Wonne, Noorderhagen 25, Mimosa bloemsierkunst, Korte Hengelosestraat 27, Alink, Korte Haaksbergerstraat 6, Mr Frintage, Pijpenstraat 32-34, Het Gouden Randje, Zuiderhagen 21, Boekhandel Broekhuis, Marktstraat 1, Ronald Hazenhoff modezaak, Haverstraat passage 41, Mevrouw Janne, Haverstraat passage 38, WAAR Langestraat 19a, Sooco schoenenzaak, Langestraat 27, Ziengs Schoenenzaak, Raadhuisstraat 14, Toff Kids modezaak, Van Loenshof 6, City Pastoraat Enschede, Langestraat 51 (naast de Jacobuskerk).

De kerstgroepen en stallen komen uit de privé-collectie van Alice Snijders en zijn gratis ter beschikking gesteld. Dit project is tot stand gekomen mede dankzij het enthousiasme van de 15 winkeliers en 2 andere locaties. Het is gerealiseerd door vrijwilligers van de Jacobus de Meerdere parochie en andere enthousiastelingen: Annelies Tenbergen, Jeanet en Alice Snijders.

 

Enschede Noord en Zuid: De komende twee zondagen zijn er kinderwoorddiensten in zowel de Sint Jozef als de Sint Jan.
groen lichtDoe mee met de Actie "Groen Licht" op 10 december!
Zet op 10 december een groen licht voor je raam! Dat is de oproep van de landelijke Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (de VAJN), die gesteund wordt door o.a. de Raad van Kerken (waar onze Rooms-Katholieke kerk lid van is). Op 10 december 'vieren' we de Dag van de Rechten van de Mens, die helaas nog steeds erg nodig is. 

Deze actie is een steunbetuiging voor mensen op de vlucht, die steeds vaker worden tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. 

Afgelopen zondag heeft paus Franciscus nog op het Griekse eiland Lesbos gepleit voor een betere opvang van vluchtelingen en migranten. Hij zei daarbij: "Laten we niet toestaan ​​dat de Middellandse Zee verandert in een desolate zee van doden, (...). Ik smeek u, laten we deze ondergang van de beschaving stoppen."

Wees dus solidair en laat op 10 december je woning of gebouw groen kleuren of zet een groen lichtje voor het raam! Lees meer over deze actie op: https://www.vajn.org/actie-groen-licht/ 
Tip: gebruik groen crêpepapier en wikkel dit om een leeg jampotje.


advent voor kerstmisInspiratie voor Advent en Kerstmis
De Nederlandse bisschoppen hebben net als vorig jaar de website vierkerstmis.nl gelanceerd. Omdat ook dit jaar kerstvieringen op kerstavond niet door zullen gaan. Op deze website vindt u links naar online vieringen en liturgieboekjes, een doe-boekje voor kinderen en natuurlijk het Kerstverhaal.

Achtergronden en informatie over Advent en Kerstmis kunt u lezen op onze website https://www.mariavlucht.nl/advent-en-kerstmis


Blik op de afgelopen week …

Losserse jongeren brengen ouderen in verzorgingshuizen cadeautje: 'Je ziet mooie dingen ontstaan'. Zie ook: https://www.twentefm.nl/nieuws/69591/0/losserse-jeugd-bezorgt-cadeautjes.html.
Losserse jongeren

 

 

 

 

 

 

 Kerstwens aan de buitenmuur van de Mariakerk in Losser
Kerstwens aan de buitenmuur

 

 

 

 

 

 

 Een spandoek waarmee Katholiek Losser wie voorbijkomt, goede Advent, Kerst en Nieuwjaar wenst ‘Hoopvol wachtend in donkere tijden, wachtend op de geboorte van het kind dat de wereld zal verblijden’.


Winnares kleurwedstrijd Sint MaartenWinnares kleurwedstrijd Sint Maarten
Lise Schulten is de winnares van de kleurplaat over St. Maarten. Dhr. B. Schoppink (Martini Kerlkes) geeft haar de ingelijste winnende kleurplaat terug. Ze wint een cadeaubon van Intertoys. Gefeliciteerd Lise!
bloemenEnschede Zuid:
De bloemen gingen deze week naar mevr. Tiny Hannink-Starre aan de Haaksbergerstraatfrankdeheus Bezinning: ‘Wat moeten wij doen?’ door Frank de Heus, pastoraal werker
Dit liturgisch jaar wordt in katholieke kerken over heel de wereld op zondagen het Lucas-evangelie gelezen. In het begin van dat evangelie zet Lucas Johannes neer als een blauwdruk voor het openbare leven van Jezus van Nazareth. Lees je het verhaal van Johannes, dan weet je in grote lijnen al, hoe dat verhaal van Jezus zal gaan. Beiden worden door Lucas neergezet als een profeet. Profeten in de Bijbel zijn niet zozeer voorspellers van wat komt, maar veeleer maatschappij-kritische mannen en vrouwen, die hun mond niet kunnen houden. Daar hebben vooral de koningen van Israël flink last van. Zij (de machthebbers) waanden zich vaker boven de wet. In de Adventtijd horen we veel over deze Johannes de Doper. Mensen stellen hem de vraag: ‘Wat moeten wij doen?’ Johannes antwoordt hun: ‘Wie dubbele kleding heeft, laat hij delen met wie niets heeft’. Heb je meer dan genoeg te eten, deel dan met wie honger heeft. Ook belastingsambtenaren kwamen naar hem toe. Zij hadden dezelfde vraag. Johannes vraagt hun hun werk eerlijk te doen. Soldaten? Idem dito! ‘Niemand uitplunderen! Niemand afpersen! Tevreden zijn met je soldij!’ Zo kan iedereen het zijne of hare doen om de wereld wat mooier te maken. Gewoon op jouw eigen vierkante meter en dat vind ik wel het mooie van Johannes. Zijn woorden kunnen hard en rauw zijn. Maar mensen overvragen doet hij niet.

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/