PERSBERICHT

 

ENSCHEDE – Op 21 september (19.30-21.30 uur) vindt de zesde Viering voor Vrede plaats in de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel. Rondom het thema Vrede Verbindt is een even afwisselend als inspirerend programma samengesteld. Met als doel om jezelf te laten zien, de ander te leren begrijpen en te ontdekken wat je morgen kunt doen om bij te dragen aan een wereld waarin meer mensen in vrede zijn. Van dromen naar doen, van ontmoeten naar verbinden. Juist nu! Met lokale scholen, muziek vanuit het hart en dhr. Alexander Rinnooy Kan als speciale gast.

De viering vindt plaats op de Internationale VN Dag van de Vrede, in een Vredesweek vol activiteiten en bijeenkomsten in de stad[1]. Daarnaast is de viering onderdeel van de openingsweek voor een verbouwde kerk met een nieuwe functie in de stad. Een viering die van zichzelf dus al veel moois met elkaar verbindt en die past in deze tijd waarin zo veel mensen op zoek zijn naar een plek zonder geweld. Het programma doet de rest! Vier scholen presenteren een collage van hun schilderijen over vrede. We lanceren de online ‘vredeswerkplaats’ Pakhetop!, waar je ideeën voor een betere buurt en wereld achterlaat of er direct mee aan de slag gaat. Er staat een muur met wensen en ideeën over vrede van stadgenoten. Dhr. Alexander Rinnooy Kan deelt zijn inspiratie en singer-songwriter ‘De Reisgenoot’ Maarten van Veen zingt met zijn ontroerende liedjes alle elementen aan elkaar. Na afloop is er ruimte voor ontmoeten en verbinden.

De Viering en alle activiteiten zijn een initiatief van Stichting Wereldvredesvlam Twente, de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies en Enschede voor Vrede. Dit jaar mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit de Initiatiefkracht Wijkbudgetten voor mensen met goede ideeën om de kracht van onze samenleving te versterken. Met dank aan de stadsdelen Noord, Oost, Zuid en Centrum en de wijk Boswinkel.

Activiteiten van vrede op reis door de stad

Op 2 juli begon de Vredesmuur zijn reis in de Bibliotheek Enschede. De muur van houten panelen is een groeiende verzameling wensdromen, groot en klein. Na de Viering reis hij verder door de stad langs buurtcentra, scholen, festiviteiten en stadskantoren. De jeugd van Enschede visualiseert haar ideeën over vrede in een gezamenlijk schilderij. Net als de vredesmuur groeit ook dit schilderij verder, omdat we scholen blijven uitnodigen hieraan bij te dragen. Het platform Pakhetop! verbindt dromers met doeners. Je laat er praktische ideeën of projecten ter inspiratie achter voor een betere straat, buurt, stad of wereld. Of je steekt de handen uit de mouwen en pakt zo’n idee uit de online kaartenbak om het daadwerkelijk uit te voeren. Om de kracht van het delen optimaal te benutten, verspreiden we wenskaarten waar je jouw boodschap over vrede of een persoonlijke wens voor iemand opschrijft. Je stuurt hem via de post naar een dierbare of laat hem ergens achter voor een onbekende vinder. Hoe spannend is dat!

Nieuwsgierig geworden?

Kijk dan op www.wereldvredesvlamtwente.nl voor alle informatie. Zorg dat je er op 21 september bij bent. Laat je inspireren voor meer vrede en verbinding in jouw buurt. En kijk op www.jijmaaktdebuurt.nl voor de mogelijkheden om zelf ook een krachtig initiatief aan te dragen!

 


[1] Over het programma van activiteiten tijdens de Vredesweek (19-27 september) ontvangt u een apart persbericht via Enschede voor Vrede.