10_kerken_banner

bestuur

In de MijnRKK app vindt u de laatste informatie van onze eigen parochie.
De app is veilig en voldoet aan alle AVG richtlijnen.
 
Download de MijnRKK app!


Download iPhone app

 


Download Android app

 U kunt zich aanmelden met het door u opgegeven e-mailaccount.

 Volg anders de instructies.

cross

Wij willen er nog eens op wijzen dat u de belasting mee kunt laten betalen bij het voldoen van een kerkbijdrage.

Onze parochie heeft voor de belasting de ANBI-status. Dat betekent dat het gehele bedrag dat u in een jaar aan de kerk schenkt van de belasting mag worden afgetrokken. Hier geldt geen drempel voor. Nog maar heel weinig parochianen maken hier gebruik van. Afhankelijk van uw inkomen, en of u wel of niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, kunt u van 10% tot wel 50% van de belasting terugkrijgen. Dus stel dat u het normbedrag van €120,--betaalt, dan krijgt u, afhankelijk van uw situatie, tussen de €12,--en 60,--van de belasting terug. Voor parochianen die meer geven kan dit behoorlijk oplopen.

 

Wat moet u hiervoor doen.

1. U moet een formulier van de belastingdienst invullen en naar ons opsturen.

2. Het formulier kunt u downloaden vanaf de site van de belastingdienst (zie hierna), maar op verzoek sturen wij het u toe. 

https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/overeenkomst_period_gift_in_geld_ib0802z4fol.pdf

3. U moet uw jaarlijkse gift voor minsten 5 jaar toezeggen, maar het kan ook voor onbepaalde tijd.

4. Vul het in tweevoud in. De gegevens van de parochie vullen wij in.

5. U krijgt uw exemplaar getekend terug.

6. Dit exemplaar moet u in uw administratie bewaren .

7. Op uw exemplaar vindt u een nummer dat u ook moet invullen op uw belastingformulier als u het bedrag aftrekt.

8. Als u uw toezegging op 1 januari van een jaar dateert, dan kunt u bij uw aangifte over dat jaar al van deze regeling profiteren.

U kunt het formulier ook aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk evt. ook op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/gift-aftrekken

cross

Als parochie St. Jacobus de Meerdere volgen wij het preventiebeleid inzake seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag in de Rooms-Katholieke Kerk zoals vermeld op de website www.rkkerk.nl. Dit beleid is via de onderstaande link te bekijken: https://www.rkkerk.nl/praktische-informatie-voor-bisdomparochie/preventiebeleid

Preventiebeleid - Rooms-Katholieke Kerk Nederland

Preventiebeleid inzake seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag in de Rooms-Katholieke Kerk Sinds het onderzoek van de Commissie Deetman (2010/2011) is de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland zich ten zeerste bewust van de ernst van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag en wordt intens aandacht besteed aan het voorkómen daarvan.

www.rkkerk.nl

ENSCHEDE - Na meerdere noodkreten van het bestuur van de Jacobusparochie is de opbrengst van de Actie Kerkbalans in 2019 met 42 procent gestegen naar 130.100 euro. „Het is bemoedigend, maar niet voldoende.”

Door Mandy de Jong 27-01-20, 07:34

Medio 2019 sprak het bestuur nog over sluiting van de kerkgebouwen Sint Jan aan de Haaksbergerstraat en de Jacobuskerk aan de Oude Markt. De nieuwe financiële cijfers bieden hoop. In 2018 was de opbrengst van de Actie Kerkbalans 91.100 euro, in 2019 stond de teller op 130.100 euro. Ook waren er extra giften, samen goed voor 18.000 euro. „Het is echt fantastisch dat mensen hebben laten zien dat de kerk hun toch wel wat waard is”, zegt vicevoorzitter Joop Hassink. Tot begin 2021 worden er geen kerken meer gesloten.

Onverstandig 

Niet lang geleden had de Jacobusparochie nog zeven kerken in eigendom, nu dus nog maar twee. De Jozefkerk wordt gehuurd van een stichting. Hassink: „Na alle sluitingen die er zijn geweest, is onze conclusie dat het wel eens heel onverstandig zou kunnen zijn meer gebouwen af te stoten. Je bespaart dan wel geld, maar de kans is ook groot dat een heleboel mensen afscheid nemen van de parochie.”  

En minder parochianen, minder inkomsten. Om levensvatbaar te zijn heeft de Jacobusparochie minstens twee ton nodig. Dat geld gaat onder meer naar (achterstallig) onderhoud van de gebouwen, verwarming, bekostiging van de pastores en het houden van erediensten. „Dit bekostigen we allemaal van het geld, dat de parochianen zelf opbrengen.” Op papier zijn dat alleen in de stad Enschede zo’n 16.500 parochianen. Maar Hassink schat dat slechts 20 procent ‘nog enigszins actief meedoet’. 

Is twee ton dan wel reëel? Hassink heeft het antwoord niet. „Komend jaar moeten we opnieuw in gesprek met de mensen. Stel dat we de drie kerken open willen houden, wat hebben mensen daar dan voor over? Wat is de kerk waard?” Hij noemt het ‘geweldig’ dat veel parochianen hun bijdrage al verhoogden naar tien euro per maand, soms zelfs 200, en gelooft daarom in de ‘groeikansen’. „Als iedereen die nog niet meedoet maar vijf euro per maand zou geven, dan kan de opbrengst zomaar meer dan drie ton zijn.” 

Toekomst

Het bestuur van de Jacobusparochie besloot eerder twee jaar de tijd nemen om te kijken ‘welke toekomst er is voor de r.-k. kerk in Enschede’. Het eerste jaar is nu voorbij. „De laatste opbrengst van 130.100 euro is bemoedigend, maar niet voldoende.” Hoe Hassink zich er na al die inspanningen onder voelt? „Het is aan de ene kant geweldig dat we deze stap in slechts een jaar hebben kunnen maken. Aan de andere kant denk je ook wel eens: waarvoor doe ik het?” 

Hassink hoopt dat hij eind dit jaar niet hoeft te praten over sluiting van kerken, maar kan nadenken over ‘aansprekende vormen van een bloeiende parochie in Enschede’.

Artikel is uit Tubantia van 27 januari 2020.

Vastgesteld door pastoraal team 14 november 2018

Het gaat om de ontmoeting!

 

Inleiding

Pastoraat heeft tot doel met elkaar aan het Rijk van God te bouwen.
Dat gebeurt allereerst in de ontmoeting: in de ontmoeting van mensen met elkaar én in de ontmoeting van mensen met God.
Pastoraat wordt daarbij steeds meer een zaak ván parochianen,  dóór parochianen, vóór parochianen.

Verbondenheid en ontmoeting

Verbondenheid met elkaar maakt dat mensen zich thuis voelen op het rooms katholieke erf.
Ze wordt gevonden binnen kleine groepen in dorp of wijk, tussen oude bekenden en nieuwkomers, in langdurige of kortere relaties, meer of minder intens.
De inzet van pastores en parochianen is mede gericht op het bevorderen van de verbondenheid tussen gelovigen. In deze tijd is aansluiten bij de netwerkstructuur een goede mogelijkheid om ontmoetingen te bevorderen.
Er ontstaan meer en meer verschillende kleinere en grotere groepen, die open staan voor elkaar, over de grenzen van de parochie heen tot het niveau van bisdom, wereldkerk en de wereld om ons heen.

Bezinning en geloofsgesprek als noodzaak

Het katholieke leven valt of staat met regelmatige bezinning op het persoonlijke en voorgegeven geloof. Bezinning gebeurt binnen de sacramenten- en levensloopcatechese, het doortrekt idealiter al onze activiteiten en zou iets van alle betrokkenen moeten zijn.
Het geloofsgesprek slaat bruggen tussen onbekenden, die elkaar als gelovigen gaan herkennen en samen optrekken.

Bezinning gebeurt ook binnen de liturgie.
We zullen steeds minder vieren in een groot kerkgebouw en steeds vaker in de intimiteit van de kleine kring en in andere ruimten.
Met feestdagen en bijzondere gebeurtenissen zal een samenkomst in de grote kerk extra feestelijk zijn.

Missionair aanwezig zijn: aansluiten bij waar mensen zijn.

We willen aansluiten bij mensen zelf:
bij wáár ze zijn, waar ze mee bezig zijn, wat ze nodig hebben en waar ze naar verlangen.
Dat vraagt ruimte voor diversiteit en variatie én kleinschalig werken binnen onze hele regio.
We oefenen ons in presentie, alertheid en aandachtig aanwezig zijn.
We zoeken bondgenoten en steken de handen uit de mouwen om het verlangen in mensen om gezien te worden als mens, als medemens, als kind van God te vervullen.

Context

De kerk krimpt. Aantallen kerkgangers, vrijwilligers en deelnemers aan sacramenten, lopen terug. Er worden kerken gesloten. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe vormen van gemeenschap. Kleine groepen parochianen blijven samenkomen in hun wijk of dorp: in de Roef, in de kapel van de Verrijzeniskerk of Ariënsstaete in Enschede, in Boekelo, en in de Lourdeszaal in Haaksbergen. Er is grote behoefte aan een nabije kerk.

De taal van de kerk wordt minder gedeeld en is voor steeds meer mensen een ‘vreemde’ taal. Toch blijft geloof verbinden en brengt geloof mensen bijeen over allerlei scheidslijnen heen. Dit zien we vooral gebeuren in Enschede, waar mensen van allerlei landen, verschillende culturele achtergronden, rangen en standen, samenkomen in de sacramentenvoorbereiding en samen vieren.

Jonge mensen zijn doorgaans mobiel en minder sterk gehecht aan een kerkgebouw of gemeenschap. Een regelmatige zondagse kerkgang kennen zij niet. Dat helpt om makkelijker over oude grenzen heen stappen. Jonge mensen zijn doorgaans open, staan onbevangen tegenover kerk en geloof en zijn bereid in de auto te stappen voor vieringen en bijeenkomsten. Er is een duidelijke behoefte aan geloofskennis. Zij binden zich slechts sporadisch aan vast vrijwilligerswerk voor een langere tijd. Inwijding in de taal en rituelen van de kerk is dus gevraagd, maar stelt eigen eisen aan de organisatie.

Ouderen zijn vaker nog sterk gericht op hun eigen plek, verrichten doorgaans het meeste vrijwilligerswerk en betalen het leeuwendeel van de kerkbalans. Zij houden de parochie op de been.

Het meer dorpse karakter van de kleinere plaatsen in onze drie parochies biedt eigen mogelijkheden. De lijntjes zijn korter en er is betrokkenheid op elkaar en op de gemeenschap. Nog heel wat mensen zijn bereid zich voor de gemeenschap in te zetten. Voor de persoonlijke geloofscommunicatie kan een kleine gemeenschap een hindernis zijn.

Mensen die krapte of gebrek ervaren bereiken we minder goed.

De strikte hantering van regels binnen de Rooms katholieke kerk maakt dat betrokken mensen voor het hoofd gestoten worden. Daardoor worden aanwezige kwaliteiten niet ten volle benut en keren parochianen zich van de kerk af. Er is weinig begrip voor het beleid rond Aswoensdag, eucharistische centra, samenwonenden…

Werkplan: 2018-2019

Activiteiten worden zo ingericht dat ze bijdragen aan gemeenschapsvorming. In overleg met de nieuwe pastoor wordt in de loop van september het werkplan gemaakt.

Catechese:

  • We willen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om kennis te nemen van het katholieke geloof.
  • We willen we de lat niet te laag leggen als het gaat om de sacramentenvoorbereiding en vragen inzet en betrokkenheid.

Gemeenschapsvorming:

  • We willen eraan werken dat er in elk van de zeventien gemeenschappen een groep mensen is, die vanuit hun geloof op elkaar en op de wereld om hen heen betrokken zijn. Geloof moet ter plaatse handen en voeten krijgen.
  • We willen de kerk dichtbij de mensen houden om voertuig van geloofsbeleving te zijn in wijk of dorp.

Diaconie:

  • Plaatselijke geloofsgemeenschappen willen we zo organiseren, dat mensen naar elkaar omkijken en zich inzetten voor de wereld om hen heen. Compassie is gevraagd voor mensen die waar dan ook in nood verkeren.

Liturgie:

  • Waar het voorgaande gestalte krijgt valt er iets te vieren op zondag en door de week.
  • We streven ernaar vanuit de traditie op voor mensen inspirerende wijze te vieren. Dit naar draagkracht van de lokale of grotere geloofsgemeenschap.

schelprkleur3

19 september 2018

Namens het bestuur van parochie St. Jacobus de Meerdere ben ik verheugd u te kunnen mededelen dat kardinaal Eijk, bisschop van Utrecht, per 1 september tot vice-voorzitter van het bestuur van de parochie St. Jacobus de Meerdere heeft benoemd: drs. J.F. (Joop) Hassink, uit Enschede.

Hiermee bestaat ons bestuur nu uit:

  • Pastoor Paul Daggenvoorde, voorzitter
  • Joop Hassink, vice-voorzitter
  • Carina Adduci, secretaris
  • André Amelink, beheer gebouwen
Joop Hassink heeft zijn sporen verdiend in de onderwijswereld, 20 jaar in de politiek en in de sport. Voor Parochianen zal er in de volgende Pelgrim een uitgebreider voorstellen volgen.

Joop Hassink heeft nadrukkelijk aangegeven beschikbaar te zijn voor contacten met iedereen binnen en buiten de parochie, om zo de gemeenschapszin te bevorderen. Daartoe is hij bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0617308158

Overigens zijn we opzoek naar een penningmeester. Wellicht kunt u ons wijzen op mensen in uw netwerk en achterban? Dan zullen wij hen vanuit het bestuur zelf benaderen. Neem gerust contact met ons op.

Paul Daggenvoorde, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of  telefonisch 0639170407

Loading...

Bestuurslid met de portefeuille gebouwen.

Mijn naam is André Amelink. Ik ben 66 jaar en gehuwd met Trudy. In mijn jonge jaren heb ik aan de Deurningerstraat gewoond en heb ik de opbouw van het Deppenbroek van dichtbij meegemaakt. Mijn lagere schooltijd heb ik doorgebracht op de Mariaschool aan de Mekkelholtsweg. Destijds waren jongens en meisjes nog gescheiden.
Andre AmelinkIn het begin gingen wij naar de Mariakerk, later naar de H Geest kerk. De nieuwbouw van de kerk door pastoor Feijen kan ik mij nog goed herinneren.  In beide parochies ben ik misdienaar geweest. In die tijd waren er op zondag nog meerdere kerkdiensten om alle gelovigen een plaats te kunnen geven. Enschede had toen nog meerdere parochies en elk had ook meerdere geestelijken. Waar is die tijd gebleven!

Na het behalen van mijn HTS diploma heb ik anderhalf jaar in militaire dienst gezeten bij het pantserinfanterie bataljon in Steenwijk. Later heb ik in Nijmegen een studie Bedrijfskunde afgerond.

In 1977 ben ik getrouwd en naar Vriezenveen verhuisd. Sinds 2002 wonen we weer met heel veel plezier in Enschede. We genieten van de mogelijkheden die zo’ grote stad biedt.

Het grootste deel van mijn actieve loopbaan heb ik doorgebracht bij Akzo Nobel in Hengelo. Ruim 20 jaar was ik daar verantwoordelijk voor de energieopwekking. Mijn hobby’s zijn; sport (kijken!), theaterbezoek, vakanties en motorrijden. In 2015 ben ik vervroegd met pensioen gegaan.

Graag wil ik de parochie ondersteunen en heb me daarom beschikbaar gesteld voor het parochiebestuur.  In de komende tijd zal ik me, samen met de huidige beheerders gaan bezig houden met alle zaken die nodig zijn om onze kerkgebouwen in de huidige goede staat te handhaven. Gezien onze financiële middelen een zware klus. Daarbij zal Uw financiële bijdrage van groot belang zijn!

André Amelink


Secretaris van het parochiebestuur.

Mijn naam is Carina Adduci. Met ingang van 1 oktober 2017 zal ik het parochiebestuur gaan vertegenwoordigen in de functie van secretaris.
Ik ben geboren en getogen in Enschede. Na mijn lagere school, heb ik de Havo en de MEAO secretariaats-studierichting gevolgd. In mijn vrije tijd wandel ik graag in Enschede en omstreken.
Carina AducciIn De Goede Herderkerk te Enschede ben ik gedoopt en heb ik ook mijn Eerste Heilige Communie gedaan. Mijn ouders zijn van Italiaanse afkomst en elk jaar bezoeken wij de familie in Italië. Tijdens een vakantie in augustus 1981 heb ik het H. Vormsel mogen ontvangen in la Chiesa di San Nicola di Bari in Italië. Deze mooie dag heb ik toen samen kunnen vieren met mijn familie in Italië.

In 2014 ben ik gevraagd of ik het lectorenteam wilde komen versterken. Velen van u zullen mij dan ook herkennen als lectrice van de St. Jozefkerk. Vorig jaar ben ik benaderd door een lid van de lokale pastoraatgroep met de vraag of ik er iets voor voelde om lid te worden van het parochiebestuur. Aangezien ik mij betrokken voel bij de parochie, heb ik aangegeven graag mijn steentje bij te willen dragen.
Waarom de functie secretaris? Gezien mijn jarenlange werkervaring op secretarieel gebied, sluit deze functie goed aan bij mijn profiel. En met mijn ambitieuze en gemotiveerde instelling ben ik er dan ook van overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging zal zijn voor het parochiebestuur. Ik zie er dan ook naar uit om mij in te mogen zetten voor de parochie en samen met de andere leden van het bestuur te bouwen aan een mooie toekomst voor onze geloofsgemeenschap.

Carina Adduci

{jcomments off}

Het parochiebestuur bestaat uit de volgende personen:

PDaggenvoorde Pastoor Paul Daggenvoorde
Functie: Voorzitter
 
 
JoopHassink Joop Hassink
Functie: Vicevoorzitter
 
 
Andre Amelink André Amelink
Portefeuille Gebouwen
 
 
Carina Aducci Carina Adduci
Functie: Secretaris
 
     
Koen

Koen Kuijpers
Functie: Bestuurslid

 
 
 

Penningmeester: vacature

 
     

Voor contact kunt u contact opnemen met het Parochieel Dienstencentrum:
E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of rechtstreeks met het bestuur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 053-4785306 op maandag tot en met donderdag van 9.00 - 12.00 uur.

De bankrekening van de parochie is: NL15 RABO 0153166665 t.n.v. Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede
De parochie heeft de ANBI-status; RSIN/Fiscaal nummer: 824141933
cross

Loading...

Activiteiten kalender
Recente berichten
Ga naar boven